Jó lenne, ha a hazai gazdálkodók nem esnének az észak-koreaiak hibájába

Érdekes beszámolót közölt Észak-Koreáról a Daily NK. Eszerint a helyi hatóságok egy gyakran előforduló, veszélyes jelenség miatt határozottan csaptak le a közelmúltban egyes mezőgazdasági termelőkre. Ráadásul az egész a hazai piacra vonatkozóan is tartogat tanulságokat.

Kényszer hatására egyes észak-koreai mezőgazdasági termelők, illetve gazdálkodások vezetői otthon készített növényvédő szereket kezdtek alkalmazni a földeken. Ezzel azonban többet ártottak, mint használtak. Az anyagra az Origo talált.

Veszélyes a növényvédő szerekkel való pancsolás, ezt tanulják most Észak-Koreában (Fotó: Pixabay, conan_mizuta)
Veszélyes a növényvédő szerekkel való pancsolás, ezt tanulják most Észak-Koreában (Fotó: Pixabay, conan_mizuta)

A jelenség oka, hogy Észak-Koreában akkora igény mutatkozik a növényvédő szerek iránt, hogy a gyártás nem tud vele lépést tartani. Helyi szakértők ezért azt tanácsoltak a gazdálkodóknak, hogy használjanak szerves növényvédőket és rovarirtókat, hamuból, ürümből és más anyagokból készített keverékkel helyettesítve a vegyi anyagokat. A legtöbb gazdálkodó számára ez ugyanakkor nem alternatíva, többek között azért, mert nem tudnak elég fát elégetni ahhoz, hogy elegendő mennyiségük legyen a hozzávalókból.

Ezért a gazdálkodók maguk kezdtek otthon növényvédőket készíteni, szaktudás nélkül, különböző vegyi anyagokból, vagy nem megfelelően hígítva a kapható védőszereket. A házilag kotyvasztott vegyi anyagok azonban olyan erősek lettek, hogy annak a növények látták kárát és a hírek szerint az ottaniak egészsége is komoly veszélybe került

A hatóságok hosszas nyomozás után jutottak el az ilyen szereket használó gazdálkodásokhoz. Felfigyeltek ugyanis arra, hogy deformált, girbegurba növények kerültek ki farmjukról is.

Az eset azért szolgál sok tanulsággal a hazai mezőgazdaság számára is, mert ha nem is ugyanilyen, de hatásában hasonló tendencia figyelhető meg itthon is. A pénzhiány vagy a spórolási szándék miatt itthon is sok olyan gazdálkodó van, aki ismeretlen vagy kétes eredetű növényvédő szereket használ.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hamisított növényvédő szerek növényre és emberre... A növényvédő szereket is hamisítják. Ráadásul az illegális és hamisított növényvédő szerek piaca növekszik. Az előállított és piacra dobott egyre nagy...
Csúszásban voltak, ezért kivitték a városiakat is ... Véget ért a rizsültetés Észak-Koreában. A Daily NK hírügynökség beszámolója szerint a városiakat is kivezényelték a legfontosabb termőföldekre. A rizs...