Jó hírek a mezőgazdasági szereplők számára

Több jó hírünk is van a mezőgazdasági szereplők számára

Az elmúlt napok eseményei röviden: A Kopint-Tárki előrejelzése szerint 0,5%-kal nő a magyar GDP, ami többek között az agrárszektornak lesz köszönhető. Terjeszkedik a NAK, így közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki az egyes településeken élő gazdák és a kamara között. Addig a magyar fiatalok a mezőgazdasághoz kerülhetnek közelebb a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által rendezett Vidék Kaland Program keretében, melyet idén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 6 millió Ft-tal támogat. Létrejött a magyar-ukrán földügyi együttműködésről szóló szándéknyilatkozat, amelyben jegyzőkönyvbe foglalták többek között az állattenyésztés, növényvédelem, a földügy, a növénynemesítés, vetőmagtermesztés, kertészet-szőlészet terén nyíló együttműködési lehetőségeket. A gyenge forintárfolyam a gazdáknak kedvez, mert az átszámított EU-s területalapú agrártámogatásoknál most hektáronként körülbelül 10 ezer Ft-tal többre számíthatnak.

Az elmúlt hét eseményei mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy október 4-e van, pontosan három éve történt a vörösiszap-katasztrófa, ami sok mezőgazdasági szereplő életét is megváltoztatta. Két helyi gazda közreműködésével készített összeállításunkat kedd óta olvashatják a MagroBlogon. Ebben szót ejtünk az energianövényekről is, melynek egyik fajtája, az energiafűz nemesítésére közel 400 millió forintos uniós támogatást nyert el közösen az Agrár-Béta Kft és az MTA szegedi biológiai kutatóközpontja. Jelenleg a hazai viszonyokkal szemben nagy vízigényű svéd energiafűzt termesztenek főként a gazdák, a nemesítésnek köszönhetően azonban várhatóan 3-4 éven belül a magyarországi időjárásnak megfelelőbb fajták is megjelenhetnek.

kukorica
kukorica

A Nemzetközi Gabonatanács 2013-2014-es időszakra rekord mennyiségű búza és kukorica terméshozamra számít. Azonban míg a búza esetében az európai és marokkói termésnek köszönhetően növelték a várható mennyiséget, addig a kukorica esetében az előző prognózissal szemben 2,2 millió tonnával csökkentette a várakozásait a gyenge európai és kínai termés miatt a tanács. A kevés kukoricáról már az Origó is írt. Az átlagtól elmaradó hozamokat elérő gabonatermelők nagy gondban lennének, ha nincs az uniós földalapú támogatás, melynek kifizetésére október közepétől számíthatnak az érintettek.

Előző heti piaci körképünk óta közel 7000 tonnányi gabonafélével bővült az Magro.hu piactéren található ajánlatok száma. A legújabb kukorica (takarmány és WAXY kukorica is) eladási ajánlatok 32-60.000 Ft/t között mozognak, 1 tonnáért pedig 36-41.000 Ft-ot adnának a vevők. A búzaajánlatok rendkívül vegyesek: vető-, durum-, takarmány- és étkezési búza ajánlatok is találhatók a gabonafélék között. A vetőbúza 80.000 Ft/t, takarmány búza 45.000 Ft/-ért is kapható már, nagy mennyiségű durumbúzát pedig 55.000 Ft/t-ért keresnek megvételre.

Ma nem csak szomorú évforduló van, október 4-e az Állatok Világnapja – nem késő még elindulni, a legtöbb állatkert, és vadaspark különböző programokkal várja az érdeklődőket.

Az új Közös Agrárpolitikának köszönhetően több figyelmet kap az elkövetkezendő időszakban többek között az állattenyésztés is, idén pedig a VM nyújt a juh- és kecsketartóknak 5,7 milliárd forintos támogatást. Kecskeajánlatok piacterünkön is vannak, emellett továbbra is nagy arányban található sertés és szarvasmarha, juh és lóajánlat, illetve többféle vágóállat is, mindegyik megtalálható az élő állat kategóriában.

Több lehetőség is adódik a zöldség-gyümölcs termelők számára. Ugyan még várni kell rá, de Japánban már létezik olyan robot, amely kétharmadával csökkenti a gazda dolgát eperszedésnél, míg ő alszik, a robot leszedi érettség alapján a termést. A fejlesztők abból indultak ki, hogy az epertermesztés rendkívül munkaigényes, a paradicsomhoz vagy uborkához képest kétszer annyi munkát igényel.

Meggy - Magro.hu
Meggy – Magro.hu

A héten nyílt olasz szakmai bemutatón a magyar termelők a meggylekvárral, meggylével és meggypálinkával mutatkoztak be. Mivel a gasztronómiában nagyobb hangsúly helyeződik a félkész termékekre, új lehetőségek nyílnak a magyar meggytermékeknek is, többek között azért, mert a magyar meggynek különleges az ízvilága – mondta el Csizmadia György, a FruitVeB egyik alelnöke. Hozzátette, a meggytermesztés fejlesztése a biológiailag ellenálló meggyfajták érdekében a jövő projektje lesz, a termőterületeknek 40-45%-os támogatottságához egy-egy hektárra 3 millió forintnak kellene jutnia.

A Magro.hu-n több mint 20.000 mázsányi zöldség-gyümölccsel bővült az eladási és vételi ajánlatok száma, a szezonnak megfelelően a különböző fajtájú és mennyiségű szőlő, alma és fokhagyma ajánlatok vannak túlsúlyban.

Több mint 10.000 darab különböző típusú bálával bővült a Takarmánynövények kategória, a facsemeték között már kőris is kapható, az olaj- és ipari növények között a nagy arányt képviselő repce és napraforgó mellett pedig egyre nagyobb az érdeklődés a tökmag iránt is.

Összes ajánlatunkért látogasson el mezőgazdasági piacterünkre, a Magro.hu-ra, regisztráljon és éljen a piactér nyújtotta előnyökkel!

Forrás: MTI, privatbankar.hu, orientpress.hu, agrarszektor.hu, greenfo.hu, szabadfold.hu, mno.hu

 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Egy évesek lettünk! Nézze meg köszöntő videónkat!... Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy egy évesek lettünk! :-) Eseménydús volt ez a 12 hónap. Sokat dolgoztunk a Magro.hu-n azért, hogy Önök egyre jobb sz...
Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...