A mészkemence begyújtásával vette kezdetét a 127. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron. A cég tájékoztatása szerint az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 23-tól várhatóan 100 napon át átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi. A munkát 243 állandó és 45-50 ideiglenes dolgozó végzi 3 műszakos, 4 csoportos munkarendben. A gyár ellátásához tavasszal 11 ezer 700 hektáron vetettek cukorrépát.
Az idei időjárás rendkívül szélsőséges volt, az augusztusi termésbecslés alapján a cukorrépa átlagtermése hektáronként 60-65 tonna lesz. A betakarított répa mintegy 70 százaléka vasúton, 30 százaléka közúton érkezik Kaposvárra. A közlemény szerint a Magyar Cukor Zrt. a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetre tekintettel számos intézkedést hozott az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtéséért. A munkavállalókra és az alvállalkozókra egyaránt vonatkozó higiéniai és viselkedési szabályokkal csökkenteni kívánják a megbetegedések kockázatát, és biztosítani azt, hogy ne legyenek fennakadások a feldolgozásban.
Osztrák kézben az utolsó működő magyarországi cukorgyár
A Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák AGRANA csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója. Egyben Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója és világelső a gyümölcs preparátumok tekintetében – írták. A cégcsoport világszerte 57 termelőüzemben mintegy 9400 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,5 milliárd euró. Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft. 50 százalékát birtokolja. Az üzem a keményítő és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít. Az AGRANA termékeit főként a feldolgozóiparnak értékesíti; a fogyasztók számára a Wiener Zucker márkaneve ismert.