A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 2020 júliusában 100,55 forint/kilogramm volt. A fehérjetartalom 0,03 százalékpontos és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal csökkent a 7. hónapban a júniusihoz képest és 4 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 99,8 forint/kilogramm volt 2020 júliusában, az előző év azonos hónapjához képest 7 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 1 százalékkal maradt el a termelői átlagártól.
A NAIK AKI PÁIR elemzése szerint a nyerstej kiszállítása 19 százalékkal csökkent 2020 júliusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ezen belül a termelők és a kereskedők 34 százalékkal kevesebb, míg a feldolgozók 10 százalékkal több nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele 15 százalékkal volt több a feldolgozókénál a vizsgált hónapban.
A tejtermékek kivétel nélkül drágultak
A NAIK AKI PÁIR adatai alapján a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a tehéntúró (+12 százalék), a vajkrém és a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej (egyaránt +11 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+9 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+8 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, a tejföl és a trappista sajt (egyaránt +7 százalék), a gyümölcsös joghurt (+6 százalék), a kefir (+5 százalék), az ömlesztett sajt (+2 százalék) az adagolt vaj (+1 százalék), míg stagnált a natúr joghurt feldolgozói értékesítési ára 2020 júliusában az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tej fogyasztói ára áfával 12 százalékkal, a trappista tömbsajté 11 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tejé 10 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban. Aki kíváncsi rá, hogy alakult a tejtermékek ára 2016-ban, ide kattintva olvashat róla több információt.