Jelentősen csökkent a borimport hazánkban

2015 szeptember végéig több fronton is változott hazánk borpiaca. Több fehérbort és kevesebb vöröset vásároltunk idén, mint tavaly, valamint az importunk jelentősen lecsökkent a 2014-es adatokhoz képest. Eközben az unió bortermelése minimálisan ugyan, de gyarapodott.

A legfrissebb adatok szerint 2015-ben 1 százalékkal gyarapodott az Európai Unió bortermelése a 2014-es mennyiséghez képest, szőlőlé nélkül 165 millió hektoliter került a hordókba. A legtöbb bort Olaszország állította elő (49 millió hektoliter), őket Franciaország követi 48 millió hektoliterrel, harmadik helyen pedig Spanyolország végzett 37 millió hektoliterrel. Magyarországon 2015-ben összesen 2,5 millió hektoliter bor került előállításra.

Fontos adatok a hazai borpiacról

Az AKI adatai szerint idén 2 százalékkal nőtt a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesített mennyisége hazánkban november végéig a 2014-es adatokhoz képest. Fehérbort 6 százalékkal többet, míg a vörös- és rozéborokból 3 százalékkal kevesebbet vásároltunk idén.

A belföldön termelt borok feldolgozói értékesítési ára 6 százalékkal emelkedett idén a 2014-es árakhoz képest. A fehérborok 1, míg a vörös- és rozéborok 12 százalékkal drágultak a vizsgált időszakban.

 

Több fehérbort vettünk idén, mint tavaly
Több fehérbort vettünk idén, mint tavaly

 

A fehérborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési átlagára 28 százalékkal nőtt, ugyanakkor az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké 24 százalékkal csökkent. A vörös- és rozéborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési átlagára 9 százalékkal emelkedett, míg az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké 5 százalékkal mérséklődött a 2015. január–október közötti időszakban.

Export és import…

A KSH adatai szerint a magyar borexport jelentéktelen, mindössze 1 százalékos arányban csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A külpiacra értékesített borok 60 százalékát a lédig borok tették ki. Eközben palackos borból 2 százalékkal kevesebb került exportra, míg a lédig borok kiviteli mennyisége nem változott az egy évvel korábbiakhoz képest.

Magyarország lédigbor-kivitelének 38 százaléka Németországba, 30 százaléka Csehországba, 13 százaléka Szlovákiába és 8 százaléka az Egyesült Királyságba irányult. A palackos borok 22 százaléka Csehországba, 20 százaléka az Egyesült Királyságba és 18 százaléka Szlovákiába került. A nemzetközi borpiacon a magyarországi fehérborok vásárlását részesítették előnyben (81 százalék) a vörös- és rozéborokkal szemben.

Érdekesség, hogy Magyarország borimportja 2015 szeptember végéig felére csökkent a 2014-es, azonos időszakhoz képest. Az importált borok 79 százaléka lédig, a többi palackos. Palackos borokból 10 százalékkal, lédigből 63 százalékkal kevesebb került Magyarországra. A lédig borok 91 százaléka Olaszországból érkezett hazánkba. A palackos borok 45 százaléka Németországból származott, ugyanakkor nagyobb mennyiséget vásároltunk Olaszországból (+24 százalék) és Spanyolországból (+12 százalék) is.

A hazai pezsgőexport 10 százalékkal csökkent idén a tavalyihoz képest, de értékben nem történt változás. A legtöbb pezsgőt Svédország és Észtország kapta tőlünk, miközben Olaszországból és Németországból hoztuk be a legtöbb italt.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...
Megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve... Az Országkóstoló sorozat keretében megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve, amely a két kategória legjobb hazai tételeit mutatja be részletesen ...
Sikeres a borokra bevezetett új ellenőrző jegy Látványos eredményeket hozott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által kezdeményezett földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó, miniszteri rendele...
Szőlészet, borászat – mit hozhat 2015? A 2014-es szezon termésénél idén mindenképpen jobbra számítanak a gazdálkodók. Tavaly az időjárás nem volt túl kegyes a szőlészekhez, borászokhoz, ugy...
Veszélyben az olasz borok Tavaly már írtunk róla, de idén is előkerült a probléma. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) felhívja a tagjai figyelmét, hogy zárolják olasz eredetű...