Jelentősen csökkent a napraforgómag ára Magyarországon

Az Oil World januári előrevetítésében 379 millió tonna szójababtermésre számít világszinten a 2022/2023. gazdasági évben, míg a repcemag és a canola globális termelése 77,5 millió tonna lehet, a napraforgómag-termés pedig 53 millió tonna körül várható.

Az Oil World januári előrevetítésében 379 millió tonna szójababtermésre számít világszinten a 2022/2023. gazdasági évben. Az északi féltekén 173 millió tonna (+1 százalék) szójababot takarítottak be 2022-ben, miközben a déli féltekén 206 millió tonnát (+12 százalék) arathatnak 2023 tavaszán. A globális felhasználás 374 millió tonnára tehető, így 93 millió tonna szójabab maradhat a tárolókban a gazdasági év végére.

Fotó: Pexels.com

Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékkal nagyobb, 1,14 millió hektárt foglalhat el szójabab 2023-ban, Olaszországban, Romániában és Ausztriában emelkedhet a terület.

Magyarországon a Tallage szerint 670 ezer hektárt foglalhat el a növény. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a szójabab termelői ára 207 ezer forint/tonna (–3 százalék) volt február első hetében. A full-fat (extrudált) szóját (30–40 százalék nyersfehérje-, 17–23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 273,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron (+21 százalék) értékesítették ugyanekkor.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 557–567 dollár/tonna tartományban ingadozott január 30. és február 10. között.

Az Oil World januári projekciója szerint a repcemag és a canola globális termelése 15 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbit a 2022/2023. gazdasági évben, 77,5 millió tonna lehet, ami 3 millió tonnával haladhatja meg az előre jelzett felhasználást.

Az Európai Unióban 5,9 millió hektáron (+2 százalék) vetettek repcemagot a termelők. A vetésterület a nyugat-európai tagországok közül elsősorban Franciaországban és Németországban, a kelet-európai tagországok közül Csehországban és Szlovákiában nőhet. Az év elején az EU időjárása enyhe volt, a hőmérséklet a szezonális normák fölé emelkedett.

Január közepétől a téliesebbre forduló időjárás megállította a repcetáblák növekedését. Az állományok kielégítő állapotban voltak 2023 első hónapjában, kivéve Bulgáriában, ahol az ültetést követően az eső hiánya akadályozta a növények fejlődését (Tallage). A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag májusi jegyzése 541–554 euró/tonna tartományban hullámzott január 30. és február 10. között.

Az Oil World 53 millió tonna (–8 százalék) napraforgómag-termésre számít a világon a 2022/2023. gazdasági évben. Ez a volumen 2,6 millió tonnával múlhatja alul a várható felhasználást, így a zárókészlet 5 millió tonna körül alakulhat a szezon végén.

A Tallage szerint az Európai Unióban 1 százalékkal nagyobb területen, 5,2 millió hektáron vethetnek napraforgómagot 2023-ban. A terület növekedése a nyugat- és közép-európai tagországokban várható, a keleti tagországokban a korábbi évekkel megegyező lehet.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 201 ezer (–10 százalék), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 196,2 ezer forint/tonnáért (–9 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők február első hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 197,5 ezer forint/tonna (–9 százalék) volt. A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag márciusi jegyzése 3000 forinttal 258 ezer forint/tonnára csökkent január 30. és február 10. között.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Több szója teremhet idén Az olajnövények globális piaca mennyiségben várhatóan 2,3 százalékot növekszik a 2014/15-ös gazdasági évben a tavalyi évhez viszonyítva és 515,2 milli...
Csökkent az olajmagvak ára a határidős piacokon... Mind Magyarországon, mind a világpiacokon csökkenő trend figyelhető meg az olajos magvak határidős piacán. A chicagói árutőzsdén 524 USD/tonnáig csök...
Repcetermesztés Európában – kik termelnek a legtöb... Európában a repcetermesztés nagy teret hódított magának az elmúlt években. Az olajos növények termőterületének több mint 60 százalékát a repce szolgál...
Olajnövények piaci helyzete A világon a legelterjedtebb olajmag a repcemag és a canola. A tavalyi évben rekord méretű volt a két növény magjának nemzetközi forgalma, 15,2 millió ...
Olajnövények piaci helyzete a nagyvilágban Mennyibe kerül a szójabab az USA-ban? Hány tonna lett a globális repcetermés az idén? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat cikkünkből! Szójabab Ú...
Emelkedett a napraforgó ára – Gabona és olaj... A chicagói árutőzsdén nem változott a búza és a kukorica legközelebbi határidőre szóló jegyzése, továbbá a repcemag ára is stabilizálódott. Egyedül a ...