Komolyan visszafogta a koronavírus-járvány miatti korlátozás a gyorsfagyasztott és konzerv termékek forgalmát. A feldolgozási idény kezdetét megelőzően még nagyon sok a bizonytalanság a gyártók körében. A magyar zöldség- és gyümölcsfeldolgozók fele arányban exportpiacra dolgoznak, és a HORECA szektor szerepe mindenhol jelentős. Emiatt nem mutat egységes képet a tavaszi helyzet. Nehéz megbecsülni, hogy alakul a teljes forgalom a járványhelyzet hatására, de inkább visszaesésre lehet számítani.
Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke a Magyar Mezőgazdaságnak beszélt arról, hogy a fagyasztott és konzerv zöldségek kiskereskedelmi forgalma mindenhol nőtt, ám ez nem tudja ellensúlyozni a szállodák és éttermek bezárásából keletkező kiesést. A feldolgozott gyümölcsnél forgalomcsökkenés tapasztalható, ezért a gyártók nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Komoly segítségre van szükségük. A késztermék kezeléséhez és az idei tevékenységük megkezdéséhez kellene anyagi forrást találniuk – mondta az elnök.
Szállítás, rakodás, érkezés
A szállítás komoly gondot okoz, mert ugyan minden ország törekszik arra, hogy zavartalan legyen a forgalom, a határokon hosszú kamionsorok állnak. Ezek a járványhelyzet enyhülésével és a határzárak feloldásával egyre rövidebbek, de sok a fennakadás a különböző biztonsági előírások miatt is, amelyek országról országra változnak. A magyar feldolgozott termékek számára jelentős piac Nagy-Britannia, ahová nem egyszerű az átkompolás. Ráadásul nem csak a kiszállítás okoz kihívást, hanem azt sem lehet kiszámítani, mikor érkezik meg a kamion, amire felrakodnák az árut – árulta el a szakember.
A feldolgozási idény a nagy mennyiségben az üzemekbe kerülő zöldborsó, majd a meggy, az uborka és a csemegekukorica betakarításával május végén, június elején indul meg.
Az idénykezdethez kapcsolódó legfontosabb kérdések: hogy lesz-e elég munkaerő és csomagolóanyag?
Elsősorban a keleti országrészben működő üzemeknél jelentős a vendégmunkások aránya, így az ő megérkezésüktől függ, hogy az idei gyártási szezon milyen kapacitással indulhat. A nyári időszakban minden üzemben 30-40 százalékkal nő az alkalmazottak száma, és óriási az igény a dolgozókra a betakarításhoz is. Főleg az uborka és a gyümölcsök szedéséhez kell kifejezetten sok kézimunka. Egyelőre nem biztos, hogy lesz elég dolgozó az idényre – mondta.
A másik kulcskérdés a csomagolóanyag. Lesz-e elég konzervdoboz és befőttesüveg? A gyártókkal még meg lehet egyezni a rendelésről, de a külföldi csomagolóanyag szállítása akadozhat. A hazai konzervgyárak abban bíznak, hogy a közelmúltban komoly fejlesztéseket végrehajtó orosházi öblösüveggyár visszatér a magyar piacra és magára vállalja az ellátás nagy részét, biztonságosabbá téve ezzel a konzervgyártók működését – mondta a szakember.