Jelentkezzen Az Év Tanyája 2018 pályázati felhívásra!

A tavalyi népszerű felhívás után idén második alkalommal hirdetett pályázatot „Az Év Tanyája” díj elnyerésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A felhívásra négy kategóriában lehet jelentkezni. Az Év Tanyája 2018 kiírás célja, hogy a tanyán való lét- és gazdálkodási formát még vonzóbbá tegye a XXI. század embere számára.

„Az Év Tanyagazdasága” felhívásra elsősorban olyan tanyagazdák jelentkezését várják, akik a hagyományos-körforgásos gazdálkodási formákra helyezik a hangsúlyt és gazdaságukban elsősorban őshonos és tájegységre jellemző állat- és növényfajokat használnak – írta a Földművelésügyi Minisztérium honlapja.

Az Év Tanyája 2018 kiírás célja, hogy vonzóbbá tegye a tanyán való lét- és gazdálkodási formát
Az Év Tanyája 2018 kiírás célja, hogy vonzóbbá tegye a tanyán való lét- és gazdálkodási formát

Az Év Hagyományőrző Tanyája kategória díjazásánál főként az eredeti tanyai jelleg megőrzése, a hagyományok gyakorlatban történő megélése, míg az idén először meghirdetett Az Év Határon Túli Tanyája felhívás esetében a tájba, természeti környezetbe illeszkedő tanyakép megléte, a környezetkímélő gazdálkodási módszerek alkalmazása, illetve az őshonos növény- és állatfajok gazdaságban történő használata lesznek a kiemelt értékelési szempontok. Ezeken kívül idén is odaítélik az Év Tanyája Közönségdíjat, melyre voksolni a későbbiekben meghirdetett internetes felületen lehet.

Célunk, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a tanyán való lét- és gazdálkodási formát még vonzóbbá tegyük a XXI. század embere számára és ráirányítsuk a lakosság – ezen belül is elsősorban a fiatalok figyelmét – arra, hogy a tanyasi létforma választása valós lehetőség mai világunkban is – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár egy tanyás témában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

A pályázatokra 2018. július 31-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikus úton az azevtanyaja@fm.gov.hu e-mail címen. Erre a címre várják a pályázók pályázattal kapcsolatos kérdéseit is.

Hasznos kiadvány is készült a magyar tanyákról

A helyettes államtitkár továbbá bemutatta „A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program” című kiadványt is, amely mindenki számára jó példaként szolgáló településfejlesztési projekteket és tanyagazdaságokat sorol fel. A Tanyafejlesztési Program immár az egész Alföldre kiterjed; a Program által 2011-2016 között mintegy 1700 nyertes pályázó jutott több, mint 8 milliárd forint támogatáshoz. A kormányzat szándéka szerint a Tanyafejlesztési Program folytatódik, hiszen létjogosultsága a hazai vidékfejlesztési politikában vitathatatlan – emelte ki Szakáli István Loránd.

A bemutatott tanyakiadvány és „Az Év Tanyája 2018” pályázati felhívás a Nemzeti Vidékstratégia honlapján a Tanyafejlesztési Program menüpont alatt érhető el.

A Tanyafejlesztési Program rövid leírása

A Vidékfejlesztési Minisztérium által először 2011-ben meghirdetett, teljes egészében nemzeti forrásból finanszírozott, egyszerű eljárásrenddel működő Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kiemelt térségi vidékfejlesztési nemzeti programja. A Programban 2013-tól már az Alföld minden – 724 db – településéről lehet pályázatokat benyújtani.

A tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentését, megújítását, valamint a tanyai életmód, a tanyán működő családi gazdaságok hátrányainak csökkentését célul tűző program egy célzottan tanyai lakosokat és gazdálkodókat segítő támogatási rendszer.  A program alapvetően kétféle konstrukció keretében nyújt támogatást: az önkormányzati típusú, helyi közösségek, valamint az egyéni típusú, tanyagazdák számára kiírt konstrukcióval.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Komoly büntetés jár, ha nem szól a permetezésről... Egy idei jogszabály-módosítás szerint a motoros permetezőt használók kötelesek előre szólni a telekszomszédoknak a ténykedésről. Aki ezt elmulasztja, ...
Akár Öné is lehet az Év tanyája díj! Idén indul először útjára az Év tanyája pályázat, amelyre augusztus 31-ig lehet jelentkezni a résztvevőknek. A fődíj mellett a szervezők egy közönségd...
Erődöket építenek a tolvajok ellen a gazdálkodók... Sok gazdálkodó rémálma, hogy a nehezen megtermelt terményét, tenyésztett állatait valaki ellopja. Mivel ez sok országban probléma és van alapja a féle...
Módosult a Tanyafejlesztési Program felhívása A Tanyafejlesztési Program évről-évre nagy sikert arat a gazdálkodók körében. Idén is lehet támogatást igényelni több célterületen is tanyafejlesztésr...
Több pénzhez juthat, aki tanyafejlesztési program ... Könnyítések lépnek életbe a tanyafejlesztési program feltételeiben. Ezzel a tanyán élők még nagyobb arányban részesülhetnek a Vidékfejlesztési Program...
Először adták át Az Év Tanyája díjat Az Év Tanyája díjjal azokat az egyéni tanyagazdaságokat ismerik el, amelyek jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára. A kezdeményezés célja egybegy...