Itt az idő! El kell vetni a zöldségnövényeket!

Nem lehet tovább halogatni: vannak zöldségnövények, amelyeket most kell elvetni ahhoz, hogy otthon idejében tudjuk felnevelni, majd a kertünkbe kiültetni a palántákat.

Ilyen növény elsősorban az igen lassan csírázó és fejlődő zeller. Legyen szó a gumós zellerről vagy a szár (halványító)-zellerről, az előbbi állítás mindkettőre igaz. Még akkor is legalább 10 nap szükséges a kikelésükhöz, ha furfangos fogást alkalmazunk.

Még akkor is legalább 10 nap szükséges a kikelésükhöz, ha furfangos fogást alkalmazunk
Még akkor is legalább 10 nap szükséges a kikelésükhöz, ha furfangos fogást alkalmazunk (Fotó: Pixabay)

Hetekig fekszik a mag a talajban

A zellerfélék magjában igen sok az olajos, a csírázást lassító anyag. Ennek kioldódásához kell sok idő, ezért fekszik el a mag akár hetekig is a talajban – írja a szabadfold.hu. Segíthetjük a gyorsabb csírázást, ha a magokat egy nappal a vetés előtt langyos vízbe szórjuk, úgymond kiáztatjuk egy kicsit.

A zellernek igen pici a magja, ezért az ültetőedénybe – elég egy nagyobb cserép – a talaj felszínére szórjuk, majd vékony, nagyjából félcentis újabb réteget szórunk rá.

Ezt a réteget könnyen lesodorhatjuk, ha csak a vetés után locsoljuk be a földet, ezért ezt még előtte végezzük el. Jót tesz, ha a cserepet, ládát áttetsző műanyag fóliával takarjuk le.

Így a párolgás minimális – szinte két hétig hozzá sem kell nyúlni –, a magvak keléséig, a csíranövény néhány napos fejlődéséig le sem kell venni.

Utána azonban ezt tegyük meg, mert könnyen bepállhatnak, gombásodhatnak. A zellert kétleveles állapotában érdemes kitűzdelni, már a saját cserépbe. Egy 5 × 5 centis edényke elég egy tőnek. Mire 5-6 leveles lesz, kiültethető a szabadföldbe.

Csilipaprika

Hasonlóan most kell vetni a csilipaprikákat. Nem azért, mert a kelésük olyan elhúzódó, mint a zelleré, hanem mert a csíranövények, a néhány leveles palánták lassabban fejlődnek, mint a hagyományos fajtáink.

A módszer viszont ugyanaz, kivéve, hogy a magokat 2-3 centi mélyre vetjük. A fóliatakarás itt is fontos, egyöntetűbb kelést ad. A takarás kellő időbeni eltávolítása pedig lényeges a palántadőlést okozó gombák felszaporodásának elkerüléséhez.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...