Itt az agrártámogatásokról szóló híreink augusztusban szedett csokra

Számos hírünk volt 2022. augusztusában is az agrártámogatások témájában, sok fontos tartalommal jelentkeztünk az elmúlt hónapban is ezekhez kapcsolódva. Sok támogatás komoly fejlesztéseket és előrelépést eredményezett a gazdálkodóknál, ezekről is beszámoltunk az agrárhíreink között. Megírtuk, hogy veszélyben a területalapú támogatás a gyomosodás miatt valamint azt is, hogy milyen feltételekkel pályázhatnak a jelentkezők a Fiatal gazda támogatásra. Jó olvasást kívánunk az agrártámogatások újdonságairól beszámoló hírösszefoglaló anyagunkhoz!

Szigorodnak a Fiatal gazda pályázat feltételei, itt vannak a részletek. Az új Közös Agrárpolitika mindig sok pénzt és megszerezhető támogatást jelent a magyarországi gazdálkodóknak, ezért ennek részletei fontosak a hazai agrártársadalom számára. A Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének része a Fiatal gazda pályázat is. Az Agrárminisztérium tervezete szerint három intézkedéssel, összesen mintegy 120 milliárd forint jutna 2-4 ezer mező- és erdőgazdálkodó fiatal gazdához. Ezzel segítené az említett célcsoport indulását, gazdaságátvételét, valamint az idős gazdák méltóságteljes és segítő visszavonulását. Az új KAP olyan támogatásokat biztosít, amely a fiatalok vidékről történő elvándorlását csökkenti, a mezőgazdasággal foglalkozni kívánók indulását elősegíti. A támogatás a fentiek mellett azért is indokolt, mert ez a generáció jellemzően nem, vagy alacsonyabb összegű felhalmozott tőkével rendelkezik.

Szigorodnak a Fiatal gazda pályázat feltételei - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest
Szigorodnak a Fiatal gazda pályázat feltételei – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest

Veszélyben a területalapú támogatás a gyomosodás miatt, figyelni kell a minimumkövetelményekre

A gabonafélék aratási munkálatai után is nagyon sokan küzdenek az aszály okozta problémákkal, mindemellett pedig figyelni kell arra is, hogy a támogatások egyes feltételeit betartsák a gazdák. A területalapon nyújtott támogatások egyik lényeges feltétele a minimumkövetelmények betartása, melyet a 10/2015 (III.13.) FM rendelet szabályoz. E szerint az a terület, amelyen mezőgazdasági termelés folyik, de nagymértékű, súlyos lágyszárú vagy fásszárú, vagy nagymértékű, súlyos és maradandó fásszárú gyomosodás észlelhető, úgy adott évben a terület nem támogatható. A részletekről közlünk összefoglalót.

A nagymértékű, súlyos, lágyszárú gyomosodást abban az esetben állapítja meg az ellenőr, amikor a lágyszárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre átterjed, vagy a területen virágzó veszélyes gyom található, vagy a földterület 50%-át meghaladó mértékű lágyszárú gyomnövény található.

Az aszályhelyzet kezelésére és a gazdák újfajta támogatására tett javaslatokat a WWF Magyarország

Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs alakult Magyarországon, amire a WWF Magyarország is reagált. A környezetvédelmi civil szervezet közölte: az extrém szárazság nem csak mezőgazdasági, hanem összetett környezeti probléma, így eszerint is kellene kezelni. A WWF szerint azzal kéne kezdeni, hogy megmentik a nehéz helyzetbe került gazdákat. Át kellene gondolni az uniós agrártámogatásokat, mert azok jelenleg “rendkívül egyenlőtlenül oszlanak el – írták.

Július végén jelentette be Nagy István agrárminiszter, hogy a rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelése érdekében aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány – idézte fel az előzményeket a WWF Magyarország közleménye. A közlemény szerint Magyarországon közel egymillió hektár szántóföldet érint az aszályhelyzet, de még nagyobb bajban vannak a gyepgazdálkodók és állattartók, akiket az egekbe szökő takarmányárak, a kiszáradt gyepek alacsony fűhozama és a rendkívül egyenlőtlenül elosztott agrártámogatási rendszer teljesen ellehetetlenít.

Az enyhítés hatására 1,5 millió hektárral lesz nagyobb az Európai Unió mezőgazdaságban művelt területe

Egyre súlyosabb feszültséget okoz az Európai Unió legfejlettebb tagállamaiban a bizonytalanná váló élelmezésbiztonság és a klímaváltozás. Az OECD szerint a jelenlegi szabályozás mellett is érdemben csökken az évtized végére a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása. Az Európai Bizottság a fenyegető élelmiszerválság miatt tovább lazít a Közös Agrárpolitika (KAP) szabályain. Ez a szántóföldi vetésforgóval és a szántóföldeken található, nem termelési célú jellegzetességek fenntartásával kapcsolatos szabályoktól való ideiglenes, rövid távú eltérésre vonatkozik.

Az agrártámogatások összefoglaló egyik fontos híre: az enyhítés hatására 1,5 millió hektárral lesz nagyobb az Európai Unió mezőgazdaságban művelt területe - Fotó: Magro.hu, CSZS, Pápa, Valtra traktor
Az agrártámogatások összefoglaló egyik fontos híre: az enyhítés hatására 1,5 millió hektárral lesz nagyobb az Európai Unió mezőgazdaságban művelt területe – Fotó: Magro.hu, CSZS, Pápa, Valtra traktor

Szigorúbban ellenőriztetné a földszerzést és a kapcsolódó támogatásokat az Európai Unió számvevőszéke

Proaktívabb jelenlétet tervez az EU a mezőgazdasági kiadásokkal kapcsolatos csalások elleni küzdelemben. Az uniós költségvetés kiadásainak zömét kitevő Közös Agrárpolitikának (KAP) része néhány olyan kiadási rendszer, amely különösen kitett a csalás kockázatának. Erre mutatott rá az Európai Számvevőszék jelentése, amely áttekintést nyújt a KAP-ot érintő csalási kockázatokról. Továbbá értékeli, hogyan reagál az Európai Bizottság a mezőgazdasági kiadásokkal kapcsolatos csalásokra. 

A számvevők következtetése szerint a bizottság ugyan reagált a KAP-kiadásokat érintő egyes csalásokra, de proaktívabban kellene kezelnie bizonyos csalási kockázatokat, például a nagyarányú jogellenes földszerzés kockázatát.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 40 százalékát a szántóföldi növénytermesztés vitte el

Március végéig az idei agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege elérte a 260,4 milliárd forintot – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban. A kifizetésekből 55,6 milliárd forintot a költségvetés, a fennmaradó részt uniós források fedezték. A teljes összegen belül 134,3 milliárd forinttal a termelőknek nyújtott közvetlen támogatásoké volt a legnagyobb arány, akárcsak a korábbi években. A Vidékfejlesztési Program kifizetései meghaladták a 92 milliárd forintot.

Az ágazatok szerinti megoszlásban a szántóföldi növénytermesztés vezet, több mint 40 százalékkal részesedtek a kifizetésekből, míg az állattenyésztők kevesebb, mint 20 százalékot kaptak – írta az MTI.

Az aszály miatt hitelmoratórium és kamattámogatás jár, keményen üzent a Magyar Bankszövetségnek a gazdaságfejlesztési miniszter

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak a biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezniük a bankok felé. A Magyar Bankszövetség szerint a kormányrendelet a nemzetközi szabályozásokból adódó ügyfélkockázati besorolás romlása miatt nehezíti az igénybe vevő ügyfelek jövőbeli hitelezhetőségét, ami pénzügyileg jelentős kockázat.

A Magyar Közlönyben tették közzé azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit. Nagy István agrárminiszter a közelmúltban jelentette be, hogy a kormány a mezőgazdasági termelőket ért aszálykár enyhítésére több intézkedést is hozott. Ezek egyike a számukra bevezetett hitelvisszafizetési moratórium. A másik a mezőgazdasági biztosítások speciális kárkifizetése.

Öntözési pályázatok a Vidékfejlesztési Programban: támogatják a fejlesztést és az együttműködést

Összegyűjtötte a MAGOSZ a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló, az öntözésfejlesztésre irányuló pályázati lehetőségeket. “A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” mellett az “Öntözési közösségek együttműködésének támogatása” címen is lehet pénzekre pályázni. Érdemes időben felkészülni az érintetteknek, mert a benyújtási határidő mindkét támogatás esetén 2022. december 30.

“A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” mellett az “Öntözési közösségek együttműködésének támogatása” címen is lehet pénzekre pályázni
“A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” mellett az “Öntözési közösségek együttműködésének támogatása” címen is lehet pénzekre pályázni

3 milliárdos támogatást kérhetnek a gazdák a tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozására az aszály miatt

Kidolgozta az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján az Agrárminisztérium annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely az aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget. A kedvezményezettek azok a juh, kecske- és szarvasmarha-tartók, akik a 2022. évben termeléshez kötött támogatás iránti igényt nyújtottak be, illetve 2021. évi kecske csekély összegű támogatást kaptak, az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) 2022. augusztus 1-ig bejelentett állategyedek után.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint Nagy István kitért arra is, hogy a támogatás tervezett mértéke 300 Ft/km azzal, hogy egy állattartó legfeljebb 3000 km-re nyújthat be támogatási igényt. A takarmányszállítási támogatást az egyes állattartók legfeljebb 35 ezer euró egyéni keretösszegig vehetik igénybe. A támogatási kérelmeket a tervek szerint 2022. október 3-9. között lehet benyújtani elektronikus úton a Magyar Államkincstár részére – tette hozzá.

Sok magyar gazdát menthet meg a Széchenyi Kártya Program MAX hitele

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit. A hitelprogram termékei továbbra is fix kamatozással, a teljes futamidő alatt is évi 0,5% és 3,5% közötti nettó kamat mellett érhetőek el. A program összes hiteléhez a vállalkozók ezentúl is kamattámogatást, illetve garanciadíj-támogatást kapnak, az eddigi mértékű kezelési költségtámogatás mellett. A Magyar Bankholding tagbankjainál 2022. augusztus 8-tól több hiteltermék érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX keretében – számolt be róla a cégcsoport közleménye.

Gyulai, békésszentandrási, óvári és sárvári cég is milliárdos fejlesztésekre kapott támogatást

Az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című felhívás eredményeképpen négy magyar élelmiszeripari vállalkozás jut összesen 15 milliárd forint értékű fejlesztési forráshozMegújuló vidék, megújuló agrárium program részeként. A 2021-ben meghirdetett pályázat eredményeképpen a húsfeldolgozással foglalkozó Békés megyei Gyulahús Kft. 4,8 milliárd forintot fordíthat üzemkorszerűsítésre. Az ugyancsak húsfeldolgozást és tartósítást végző Békés megyei székhelyű Hungaro-Food Kft. 3,8 milliárd forintért valósíthatja meg új üzemépületét egy zöldmezős beruházásban.

Gyulai, békésszentandrási, óvári és sárvári cég is milliárdos fejlesztésekre kapott támogatást - Fotó: Magro.hu, CSZS, Gyula, kolbász töltése
Gyulai, békésszentandrási, óvári és sárvári cég is milliárdos fejlesztésekre kapott támogatást – Fotó: Magro.hu, CSZS, Gyula, kolbász töltése

A Gyulahús és a Hungaro-Food fejlesztéseiről az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt. A tárca közleménye szerint Feldman Zsolt elmondta: napjainkban az élelmiszeripari ágazatnak nem csak rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan, korábban nem tapasztalt helyzetekre is reagálnia kell. Éppen ezért minden fejlesztés és beruházás kiemelten szolgálja azt a célt, hogy a hazai élelmiszeripar a magyar agrárgazdaság hangsúlyos, válságálló ágazata legyen – fogalmazott a politikus a Megújuló vidék, megújuló agrárium program részleteiről.

Legalább egymillió hektáron kell biztosítani az öntözést Magyarországon

Ősztől teljesen új világ kezdődik a szántóföldi növénytermesztők számára a költségek megtöbbszöröződése és az aszály okozta bizonytalan bevételek miatt. Sok termelő azon töpreng, hogy vessen-e egyáltalán. Az aszály megmutatta, hogy legalább egymillió hektáron kell biztosítani az öntözést Magyarországon, máskülönben megismétlődhet az idei katasztrófa. Mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy milyen végeredményt hozott a nyári aratás, és mire lesznek elegendőek a most magtárba kerülő készletek.

Új tájékoztató elérhető a Közös Agrárpolitika induló agro-ökológiai támogatásáról

A 2023-ban a Közös Agrárpolitika Stratégiai terv keretében induló Agro-ökológiai Program (AÖP) olyan ösztönző támogatási forma, amely egy zöldítés-szerűen működő, tartalmában az agrár-környezetgazdálkodási támogatási formához (AKG) hasonló, önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatás. Fontos tájékoztató anyag készült el a pályázat feltételeiről, amely összefoglalja a legfontosabb információkat a gazdáknak.

A közlemény szerint az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy a kötelező és korlátozó szabályok helyett még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében induló Agro-ökológiai Program (AÖP) ilyen ösztönző támogatási forma. Egy zöldítés-szerűen működő, tartalmában az agrár-környezetgazdálkodási támogatási formához (AKG) hasonló, önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatás – számoltak be róla.

Elfogyott a támogatási keret, több állattartó utólag kap kiegészítő számlát

Az agrárminiszter közleménye értelmében 2022. augusztus 12-én kimerült az egyes állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos idei támogatási keret. A „148-as rendelet” vonatkozó előírásának megfelelően a Nébih a továbbiakban teljes árú számlát állít ki az érintett állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatokról. Fontos, hogy a hivatal a döntést követő hetekben kiegészítő számlát küld azon ügyfeleinek is, akik esetében – a keret kimerülés miatt – a már elvégzett és kiszámlázott vizsgálatokra sem vehető igénybe a támogatás.

Néhány hónap, és jöhetnek az új támogatások a vízmegtartó gazdaságok fejlesztésére

A 2023-tól induló új európai uniós Közös Agrárpolitika agrártámogatási időszakára újabb és a korábbinál hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére. A szaktárca szerint ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására. A magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv tervezett zöld intézkedéseinek mindegyike egymásra épül és tartalmaz vízmegtartásra irányuló támogatási elemet, amely komoly bővülést eredményezhet.

Közölte a legfontosabb tudnivalók összefoglalóját a vízmegtartást segítő támogatási formákról az Agrárminisztérium - Fotó: Magro.hu, CSZS, Dunatetétlen
Közölte a legfontosabb tudnivalók összefoglalóját a vízmegtartást segítő támogatási formákról az Agrárminisztérium – Fotó: Magro.hu, CSZS, Dunatetétlen

Támogatás a mezőgazdasági idénymunkásoknak: juttatás jár nekik, ha versenyszférára váltanak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 ezer 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában – jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, hogy a “Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.

Érdemes figyelni, mert ezek a pályázatok már csak az idén elérhetőek

Több, kedvező feltétellel támogatást kínáló pályázat is elérhető 2022. augusztusában, ezekből sorolunk fel néhányat. A tanyák háztartási léptékű villamosenergia- és vízellátását, valamint szennyvízkezelési fejlesztéseit ez év november 12-ig támogatják utoljára. Az erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységekre (VP5-8.6.2-16), azaz ápolás, tisztítás, törzsnevelés céljára legközelebb november 2. és december 2. között lehet igénylést benyújtani – ez egyben az utolsó lehetőség is. A támogatás hektáronként és munkálatonként meghatározott fix összeg. A többi a cikkben olvasható.

Szeptembertől indul a 15 hónap védettség a hitelekre a gazdáknak

A hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 292/2022. számú kormányrendelet kimondja: az adós kérelme alapján 2022. szeptember 1-től 2023. december 31-ig nem lehet felmondani tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt a kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződéseket az érintett adósok esetében. A jövő év végéig tartani kell a szerződésekben foglaltakat, ami nagy könnyebbséget jelenthet a gazdáknak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Elindult a 2013 LEADER program, akár 50 millió Ft ... A LEADER 2013 pályázat a vidéki vállalkozásokat hivatott támogatni. Egyaránt érdekeltek lehetnek kezdő és már működő vállalkozások, akik nyereségeseb...
Gép támogatási pályázat hamarosan! Hamarosan induló pályázatra hívjuk fel a figyelmet. Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek és technológiai berendezések, traktorok beszerz...
Július 1-ig!!! Mezőgazdasági területek erdősítéséh... Nagyon közel már a határidő! Amennyiben szeretne EMVA-ból finanszírozott erdősítésre fordítandó támogatást igényelni, itt tájékozódhat ennek részletes...