Ismét egy hely, ahol inkább áldás, mint átok a digitalizáció

Szinte az összes iparágban gőzerővel folyik a digitalizáció, és nem kivétel ez alól a takarmányozási ágazat sem. A takarmányadatok döntően digitális feldolgozásával nemcsak a táplálkozási adatok kezelhetők jobban, hanem a minőség-ellenőrzés és a takarmánykészítés is javul.

A digitalizáció célja, hogy könnyebbé és szórakoztatóbbá tegye az életünket. Ezt már megtapasztaltuk a járművek, a háztartási eszközök, a szórakoztató elektronika és az egészségügyi eszközök digitalizálásánál. Miközben az élettelen dolgok „okosodnak”, az emberek hatékonyabbá és tudatosabbá válnak.

Szinte az összes iparágban gőzerővel folyik a digitalizáció, mindegyiknek megvan a maga átállási üteme, igényei és fókusza. Különbségeket látunk abban is, hogy a digitalizáció milyen hatással járhat. A mezőgazdaságban a digitalizáció hatása óriási lesz. Ez a folyamat az élelmiszer-előállítási lánc egészében végbemegy, a mezőgazdasági termelőktől kezdve a takarmánygyártókon, a nyersanyagkereskedőkön és -beszerzőkön át az élelmiszer-feldolgozókig.

A folyamat az élelmiszer-előállítási lánc egészében végbemegy
A folyamat az élelmiszer-előállítási lánc egészében végbemegy (Fotó: Pixabay)

Mezőgazdaság: az adatok gazdagságának megteremtése

Az ok, amiért a digitalizáció hatása a mezőgazdaságban olyan nagy potenciállal bír, az az élelmiszer-termelésben körbejárt hatalmas adatmennyiségek révén összegyűjtött adatok gazdagsága. Évente több mint 1 milliárd tonna takarmányt állítunk elő, amely lehetővé teszi, hogy állataink 532 millió tonna tejet, 76,7 millió tonna tojást, 137 millió tonna baromfihúst és sok más állati terméket termeljenek.

Az állattenyésztési ágazat mérete rengeteg input és output adatot szolgáltat az állatok teljesítményére, táplálkozására, takarmányminőségére és sok másra vonatkozóan. Az adatok felhasználhatók a jobb döntések meghozatalára, a dolgok vizualizálására, a trendek megismerésére és a jobb előrejelzésre. Az adatokkal való munka azt jelenti, hogy kevésbé támaszkodunk feltételezésekre, hanem sokkal inkább az adatokkal alátámasztott döntéseket hozunk. A precíziós gazdálkodás a legjobb formájában.

Pontosabbá válik az állatok takarmányozása

A precíziós gazdálkodás a növénytermesztésben, de egyre inkább az állattenyésztésben is elterjedt kifejezéssé válik. A precíziós gazdálkodás „egyszerűen” azt jelenti, hogy a megfelelő adatokat és meglátásokat alapul véve a megfelelő időben a megfelelő intézkedést alkalmazzuk.

Amikor az állatok takarmányozására közelítünk, a precíziós gazdálkodási gyakorlatok teljes körének részeként gyakran beszélünk precíziós takarmányozásról. A precíziós takarmányozás lehetővé teszi a takarmányozási szakemberek számára, hogy hatékonyabban bánjanak a nyersanyagokkal, jobban megfeleljenek az állat igényeinek, csökkentsék a takarmányveszteséget, növeljék a takarmányozás hatékonyságát, és optimalizálják a hús-, tej- és tojástermelést.

A precíziós takarmányozás azt is jelenti, hogy megvizsgáljuk az állat igényeit, és jobban hozzáigazítjuk a takarmányokat ezekhez az igényekhez
A precíziós takarmányozás azt is jelenti, hogy megvizsgáljuk az állat igényeit, és jobban hozzáigazítjuk a takarmányokat ezekhez az igényekhez (Fotó: Pixabay)

Az ásványi anyagok adagolásának vagy a fehérjetartalomnak a megváltoztatása például óriási különbséget jelenthet a gazdaságosság, valamint az állatok egészsége és jóléte szempontjából is. Ha pontosabbak vagyunk, olyan étrendeket tudunk összeállítani, amelyek segítenek a gazdáknak abban, hogy fenntarthatóbbak, rugalmasabbak és társadalmilag elfogadottabbak legyenek.

A precíziós takarmányozás azt is jelenti, hogy megvizsgáljuk az állat igényeit, és jobban hozzáigazítjuk a takarmányokat ezekhez az igényekhez, figyelembe véve az állatfajokat, a korcsoportot, a termelési állapotot, a piaci igényeket és az üzleti célokat.

A takarmányozási adatok egyesítése

2013-ban a Trouw Nutrition kifejlesztette a NutriOptot, egy integrált digitális megoldásokból és szolgáltatásokból álló csomagot, amely támogatja a gazdálkodókat a táplálkozási ismeretekkel, a jobb takarmányozással és az állatok következetes, optimális teljesítményével kapcsolatosan. A felhasználóbarát MyNutriOpt portál gyors hozzáférést biztosít a kiválasztott NutriOpt-szolgáltatásokhoz, és az összes adatot egyesíti.

Ez fontos lépés a takarmányozási adatok digitalizálásában, mivel lehetővé teszi a különböző adatkészletek létrehozását, az adatok vizualizálását, a nyersanyagminőséggel kapcsolatos tendenciák megtekintését és még sok mást. A takarmányadatok digitalizálása lehetővé teszi a jobb döntéshozatalt, a beszerzéstől a minőségellenőrzésig, a takarmánykészítésig és az operatív irányításig. Ennek oka, hogy ismeri a legpontosabb tápértékeket és a takarmányminőséget, ami a kiváló minőségű takarmány előállításának gerincét jelenti.

A digitális eszközök és adatok ereje

A digitális megoldások és szolgáltatások használata a mezőgazdaságban segít a hatékonyság növelésében, a döntéshozatali folyamat egyszerűsítésében, valamint az eredmények pontosságának és kiszámíthatóságának növelésében. Az utóbbi években a takarmányozásban valódi digitalizáció zajlik, amely több lehetőséget teremt a precíziós takarmányozási stratégiák számára.

Az állatok jó egészségi állapota és teljesítménye a takarmány és a nyersanyagok minőségének és tápanyagértékének ismeretében kezdődik
Az állatok jó egészségi állapota és teljesítménye a takarmány és a nyersanyagok minőségének és tápanyagértékének ismeretében kezdődik (Fotó: Pixabay)

Pontosabbá válunk, és képesek vagyunk jobban racionalizálni a nyersanyagok, a takarmánykészítés és a takarmányfeldolgozás körüli folyamatokat. Ez nagy előrelépés, mivel az állatok jó egészségi állapota és teljesítménye a takarmány és a nyersanyagok minőségének és tápanyagértékének ismeretében kezdődik. Azáltal, hogy pontosabbak vagyunk és a valódi tápértékekkel dolgozunk, a valósághoz közelebb álló és az állatok tápanyagszükségletét jobban kielégítő étrendeket tudunk összeállítani.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...