Ismét árcsökkenés jellemzi a búzapiacokat

Január közepén a búzapiacoknak ismét árcsökkentéseket kellett elkönyvelniük. A párizsi határidős piacon az árak mintegy 4%-kal csökkentek. Chicagóban alig több mint 2%-ot veszítettek az előző heti záráshoz képest.

A búza árának csökkenéséért elsősorban az USDA Mezőgazdasági Minisztériumának 2 új jelentése volt felelős. A jelentésben becsléseket közöltek az Egyesült Államok 2022-es betakarításaira vonatkozóan az őszi búza vetésterületén.

A Strategy Grains piaci tanácsadó cég csökkentette az EU egészére vonatkozó exportkilátásokat. Az ügynökség most 31,2 millió tonna közönséges búza exportját célozza meg
A Strategy Grains piaci tanácsadó cég csökkentette az EU egészére vonatkozó exportkilátásokat. Az ügynökség most 31,2 millió tonna közönséges búza exportját célozza meg (Fotó: Pixabay)

Lefelé módosított várakozások

Az előzetes adatok szerint a vetésterület 2%-kal fog növekedni. Ez az elmozdulás nagyobb, mint amire az elemzők korábban számítottak. És különösen igaz ez a lágy búza termesztésére.

Ezzel egyidejűleg megjelent a gabonakínálat és -kereslet globális becsléséről szóló új havi jelentés is. Itt nem történt jelentős változás a decemberi jelentéshez képest.

A búzafogyasztási adatokat azonban lefelé módosították. Részben ennek következtében a 2022. júniusi várható zárókészletek növekedni fognak.

Az árképzésre nehezedő nyomás

Európában is vannak új várakozások, amelyek némi nyomást gyakorolnak az árképzésre a búza piacán. A francia mezőgazdasági minisztérium ügynöksége, a FranceAgriMer 9 millió tonnára csökkentette az EU-n kívüli francia búza exportprognózisát.

Emellett az ügynökség úgy véli, hogy a francia búza EU-n belüli exportja is kissé alacsonyabb lesz. Ennek következtében a készletek a tavaly decemberi becsléshez képest kissé nőttek.

 Az EU búzakivitelének kilátásai

A Strategy Grains piaci tanácsadó cég ráadásul csökkentette az EU egészére vonatkozó exportkilátásokat. Az ügynökség most 31,2 millió tonna közönséges búza exportját célozza meg.

Ennek okaként az argentin és a Fekete-tenger körüli termőterületek erős konkurenciáját említik az afrikai országok kínálatában. Ez elsősorban a francia búza Algériába irányuló exportját érinti. Algéria a közelmúltban egy másik tendert is kiírt. Általában főleg Franciaországtól vásárolnak búzát, de a két ország közötti kapcsolat az utóbbi hónapokban kissé megromlott.

Oroszországban is érezhető, hogy némileg lehűlt a búza piaca. Az indikatív exportárak hétről hétre emelkedő tendenciát mutattak. Egészen a múlt hétig, amikor tonnánként több mint 1 dollárral csökkent az ár. Ennek következtében az exportvám is enyhén csökkent, tavaly június óta először 97,50 dollár/tonna.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Orosz búza fenyegeti Európát Nehéz helyzetben van az európai búza és benne a hazai termesztők, mivel Oroszország rekord mértékű termést produkált. Miközben az Európai Unió búzae...
Nehéz lesz megvernie az ukrán búzát az EU országai... A Nemzetközi Gabonatanács januári becslése szerint a 2017/2018. gazdasági évinél 1 százalékkal kisebb területről, világszerte 218,5 millió hektárról t...
Orosz export köti gúzsba a globális búzapiacot idé... Elég rég fordult elő a világban, hogy egy ország annyi búzát exportáljon, mint amennyit Oroszországtól várnak az idei szezonban. Ahogy ugyanis egyre j...
Ne is álmodjunk magasabb búzaárakról ebben a gazda... A fekete-tengeri térség exportőrei uralják a globális búza-külkereskedelmet. Oroszország és Ukrajna együttesen a világ külpiacra szánt mennyiségének a...
Az FM még nem, de a franciák már tudják. mennyi bú... A 2018/2019. gazdasági évi globális búzatermésről szóló első előrejelzések szerint az Európai Unióban és Oroszországban csökkenhet, ellenben az USA-ba...
Továbbra is 100 éves negatív rekordon a búza termő... Az USA agrárminisztériuma (USDA) 2018. május 10-én tette közzé átfogó, 2018/2019. gazdasági évre vonatkozó terménypiaci kilátásait. 748 millió tonna k...