„Ipari” informatika a mezőgazdaságban

Kövesdi József cége, a Senit Kft. néhány éve találkozott egy feladattal, amely új lehetőségeket és egyben járatlan utat mutatott számára, hogy merre, hogyan fejlessze tovább a céget.

Ez a járatlan út az agrárinformatika volt. Ráléptek az útra és a mezőgazdaság mint üzletág rövid időn belül akkora jelentőségű lett a cég életében, hogy úgy döntött, külön üzletágba szervezi. A mezőgazdaságban végzett innováció és a kommunikáció OKOSFARM márkanéven történik, ami az aktív piaci jelenlétnek köszönhetően egyre ismertebb az agrárium szereplőinek körében. Kövesdi Józseffel beszélgettünk arról, hogy merre tart ma az agrárinformatika.

Hogyan kerül egy informatikai cég a mezőgazdaságba?

2013 végen egy informatikai partnerünk megkeresett, hogy telepítsünk egy nagy értékű kamerás megfigyelő rendszert egy mezőgazdasági üzembe, konkrétan egy tehenészeti telepre.
Elvégeztük a feladatot, de engem nem hagyott nyugodni, a „miért”. Talán lopják a teheneket? Ezt a kérdést azóta én is megkaptam azoktól, akiknek furcsa, hogy egy informatikai- biztonságtechnikai cég mezőgazdaságra fókuszál. Kértem egy találkozót a vezérigazgató úrtól, aki részletesen és nagy hozzáértéssel elmagyarázta, miért van szükségük egy KONTROL rendszerre, és mekkora veszteségektől óvja meg a telepet a megfigyelés.
Addig semmilyen üzleti penetrációnk nem volt a mezőgazdaságban és nekem már ott a találkozó alatt megfogalmazódott a fejemben egy mezőgazdasági fókuszú üzleti terv. Persze az ötletet kemény munka, folyamatos változás és egyeztetés követte. Ma az OKOSFARM a mezőgazdaságban az informatika innováció zászlóshajója.

Kövesdi József villamosmérnök. Közgazdasági tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem MBA képzésén végezte. Egy amerikai multinacionális vállalat képviselőjeként kezdett dolgozni, 1999-től 2005-ig a cég kereskedelmi igazgatója volt. Az ipari biztonságtechnika szakértőjeként jelentős projektekben vett részt, így a Parlament Őrzésvédelmi rendszerének kiépítésében is. 2005-ben alapította meg saját vállalakozását, a Senit Kft.-t, amelyben tulajdonos és ügyvezető. A mezőgazdaságban 2013-óta van jelen, telephely informatikai fejlesztések kivitelezésével és üzemeltetésével. Cégében a mezőgazdaság speciális igényire külön ágazatot hozott létre. Ez az OKOSFARM a precíziós telephely. A gazdálkodók igényei alapján fejlesztenek jól használható, működő informatikai alapú megoldásokat az agráriumban. Küldetésének tekinti az informatikai kultúra megteremtését a mezőgazdaságban, szerinte ez az innováció és hatékonyság növekedésének alapja. Elkötelezett híve az oktatásnak, hogy a jövő generációja már hatékony eszközként tekintsen az informatikára. Szakmai szervezetekben tevékenyen részt vesz. Tagja az Agrárinformatikai Klaszternek valamint a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület felügyelő bizottságának.

Melyek a fejlődés gátjai?

Először azt próbáltuk eljuttatni a mezőgazdaságba, amihez legjobban értettünk. A biztonságtechnikát. A korszerű biztonságtechnika viszont informatikai alapokat használ. A mezőgazdaságban azonban nem csak az informatikai alapok hiányoztak, hanem az informatika, mint a gazdálkodást segítő infrastruktúra kultúrája is. Ma is azt tekintjük küldetésünknek, hogy informatikai kultúrát vigyünk a mezőgazdaságba. Amikor szembesültünk a problémával, igyekeztünk az akadályt lehetőséggé formálni.

Szakértők lettünk abban, hogyan lehet egy mezőgazdasági telepre magas minőségben üzembiztosan és költséghatékonyan informatikai rendszert kiépíteni.

Hangsúlyozom, hogy a mezőgazdaság igényeire szabva. Mi az iparból jövünk, ahol megszoktuk, hogy a telepített rendszerek ki vannak téve a természet és technológia üzemi körülményeinek. A mezőgazdaságban, még mostohábbak a körülmények. Elsősorban az állattenyésztésben természetes az agresszív anyagok, gázok jelenléte is. Ahogy a csapat megfogalmazta, a mezőgazdaság, mint környezet: „Iparibb az iparinál”

Hogyan végzik a fejlesztéseiket?

Az informatikai- és biztonságtechnikai rendszerek telepítése során együtt gondolkodtunk a felhasználókkal. Ők fogalmazták meg az IGÉNYt, a megoldandó feladatot, amit mi lefordítottunk informatikai eszközökkel kivitelezhető MEGOLDÁSra. Persze, ehhez az kellett, hogy megtaláljuk azokat az innovációra nyitott partnereket, akiktől tudtunk kérdezni.
Partnereink értenek a mezőgazdasághoz, mi az informatikához, ami jó konstelláció. Így olyan megoldások születtek és születnek folyamatosan, amelyek a gazdálkodó számára érthetőek és azonnal hozzájárulnak a hatékonyabb működéshez. A hardverek, saját eszközök, szenzorok tesztelését is szinte kizárólag mezőgazdasági környezetben teszteljük.

Az OKOSFARM rendszer evolúciója ma ott tart, hogy nem csak adatot mérünk vagy riasztást generálunk, hanem beavatkozó elemek segítségével vezérléseket is meg tudunk valósítani. Ennek központi eleme a tavaly év végén elkészült OKOSFARM PASS felügyeleti szoftver, amelynek alapja egy ipari folyamatmenedzsment szoftver. A tavasz folyamán debütál a mobiltelefonos applikáció, amely új szintet nyit az agrárinformatikában.

Kinek hasznos az OKOSFARM rendszere?

A cégvezetés és a telephelyeket irányító személyzet egyaránt eredményesen használhatja. A telephelyen a mérés, és visszajelzés (riasztás) segítségével nagymértékben lecsökkenthető a beavatkozási idő az egyes folyamatokban keletkező nemkívánatos eseményekre vonatkozóan. Ez a szorosabb kontroll a veszteség csökkenését és működés hatékonyságának növekedését eredményezi. A rendszer tárolja a mért adatokat, ennek segítségével a menedzsment összefüggéseiben értékelheti a környezeti adatok adott, kiválasztott időszakra vonatkozó értékeit, és a hozzá tartozó gazdasági teljesítményt. Trendeket lehet felállítani, ami hozzájárul a pontosabb, hatékonyabb tervezéshez, több profitot termelő üzletmenethez.
Ágazatok tekintetében nincs korlát. Az állattenyésztésben, terménytárolásban, valamint a mezőgazdasághoz kapcsolódó feldolgozó iparban is van már telepített OKOSFARM rendszer.

Mekkora üzemmérettől használható az OKOSFARM rendszer?

Ökölszabályként azt mondjuk, minden olyan mezőgazdasági cégnek tudunk segíteni, ahol van dolgozói szervezet. Ez létszámban már egy 10 fős vállalkozástól megéri. Állatállomány tekintetében 200 szarvasmarha, 500 sertés, növénytermesztés, terménytárolás esetén 300 hektár az elvi belépési korlát.

Melyek az OKOSFARM haladásának legfontosabb lépései?

Informatika alapú rendszereket fejlesztünk és telepítünk, ezért a jövőre vonatkozó egyik legfontosabb feladatunk a jövő mezőgazdászainak oktatása.  Már az elmúlt évben is tartottunk képzéseket, amit ebben az évben tervszerű módon, professzionális szinten szeretnénk folytatni. Terveink között szerepel egy hiánypótló kiadvány is, ami érthetően összefoglalja az agrárinformatika tárgykörét. Ez nem mély informatikai szakanyagot fog tartalmazni, viszont érthetővé fogja tenni, miért kell és miért éri meg a gazdálkodónak informatikai fejlesztésbe fognia, és hogyan tegye azt. Mindemellett természetesen a fejlesztések sem állnak meg.

(x)

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
GPS technológiák a mezőgazdaságban Sokaknak a GPS és a GIS technológia még kínai lehet, de a gazdálkodók egy része már igen régen élvezi a precíziós gazdálkodás előnyeit. Gépek pontos h...
Kamera, amely a gyümölcs érettségét is érzékeli... Egy új kamera lehet a precíziós gazdálkodás következő nagy találmánya. Az említett eszköz azt is észreveszi, ha a zöldség, gyümölcs érett, esetleg már...
A precíziós mezőgazdaságé a jövő A népességnövekedéssel párhuzamosan a mezőgazdaságban tevékenykedőknek fel van adva a lecke: az egyre kisebb termőterületen egyre több és jobb minőség...
Innovatív ötletek kellenek a hazai növénytermeszté... Magas színvonalú agrotechnológia nélkül nem lehet versenyképes a hazai növénytermesztés. Ez ugyanis az alapja annak, hogy emelni tudjuk a gabonafélék ...
4 év, 1 millió látogató – eddig ez a Magro.hu... 2012 nyarán azért indítottuk el a Magro.hu mezőgazdasági piacteret, hogy az internet üzleti célú használata elterjedjen a hazai mezőgazdasági szereplő...