Inkább a malom, mint a hús: közel 550 millióért eladó a magyar vágóhíd Pélyen

Nagyjából 550 millió forintért árulják a Heves megyei Pélyen működő Hajdú Hús Zártkörűen Működő Részvénytársaságot. A vágóhidat 2004-ben vásárolta meg a Hajdú Gabona Zrt., amely azért akarja eladni a céget, mert szeretne kizárólag a malomipari tevékenységre összpontosítani. További ok, hogy a vállalat érdekeltségi köréhez már sem sertés-, sem pedig szarvasmarha-telepek nem tartoznak.

Csaknem 550 millió forintért lehet megvenni a Pélyen működő Hajdú Hús Zrt. telepét, amelyet azzal a szándékkal vásárolt meg a Hajdú Gabona Zrt. 2004-ben, hogy a kisvágóhidat az uniós csatlakozás időpontjára felújítsa, korszerűsítse, valamint a működéséhez és a telephely engedélyhez megszerezze az európai uniós jóváhagyást – írta a Cívishír. A vágóhíd hosszú éveken keresztül sertés- és marhavágással foglalkozott, napjainkban pedig a kolbász- és a szalonnagyártás a fő tevékenysége. Az üzem 8 órában 400 sertés és 40 szarvasmarha vágására, továbbá heti 15 ezer kilogramm kolbász és heti 5 ezer kilogramm szalonna gyártására alkalmas.

Eladó a magyar vágóhíd a Heves megyei Pélyen - képünk illusztráció
Eladó a magyar vágóhíd a Heves megyei Pélyen – képünk illusztráció

Annak idején a Hajdú Gabona tőkét emelt a Hajdú Hús Zrt.-ben, és jókora ráfordítással korszerűsítette a kisvágóhidat – közölte Dr. Lakatos Zoltán, a debreceni székhelyű Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A felújítás az üzemi épületek és a technológia korszerűsítésére terjedt ki. Beépítettünk egy magaspálya-rendszert, ami sertés, szarvasmarha, ló, juh és strucc vágására egyaránt alkalmassá tette a létesítményt.

Ezek garantálják az üzemszerű működést:

  • rozsdamentes berendezések, mélyhűtő tárolók, gyorsfagyasztók, füstölőkamrák,
  • a gyártáshoz szükséges technológia,
  • vágóállat fogadására alkalmas karám,
  • a kamionforgalomhoz alkalmas térbeton,
  • kamionmosó, illetve
  • a készterméket kiszállító saját hűtőtartályos teherautópark.

A malomipar maradt, az állattenyésztés és a magyar vágóhíd nem lesz a cég része

Az elnök-vezérigazgató azt is elmondta, hogy a Hajdú Gabona csak a malomipari tevékenységére szeretne fókuszálni, továbbá érdekeltségi köréhez már sem sertés-, sem szarvasmarha-telepek nem tartoznak. Ezért döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy eladják a ma is üzemelő pélyi vágóhidat. A társaság fő tevékenysége a húsfeldolgozás és -tartósítás. Míg korábban hasított félsertéseket és negyedelt marhát állítottak elő, manapság a késztermék-gyártásra összpontosítják a tevékenységüket. Ez csemege szalonna, füstölt kolbász és füstölt szalonna készítését foglalja magában.

Az árbevétel az elmúlt években elérte az 500 millió forintot, melynek ⅔ részét a kolbász értékesítése tesz ki.

Fontosabb paraméterek:

  • Az ingatlan a Heves megyei Pély település központjától mintegy másfél kilométerre található.
  • Budapesttől 70 km-re, az M3-as autópályától 20 km-re van.
  • Az az EU-minősítésű magyar vágóhíd szabályos négyszög alakú, körbekerített, parkosított, térburkolattal ellátott telken helyezkedik el.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Milyen lesz a jövő gabonafronton? Bőséges gabonatermés, csökkenő mezőgazdasági termékárak – ez lehet a jövő? Egy legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés szerint legalábbis erre számíthat...
Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...
Húsnagykerben csapott le a Nébih – 9 tonna húst fo... Az élelmiszerágazatban a termékek jelölése kiemelten fontos annak érdekében, hogy nyomon követhető legyen a származásuk és ’életútjuk’ akár a vevő szá...
Húst hússal lesz az új divat Az élelmiszertermelés komoly kihívás előtt áll, mivel a következő évtizedekben az élelmiszer iránti kereslet 70%-kal is nőhet, miközben jelentős étren...
Az EU tesz róla, hogy eggyel kevesebb gond miatt f... Nem is gondolnánk, hogy egy kiadós fejfájást akár egy kiadós étkezés is okozhat. Kutatók ugyanis felfedezték, hogy némely élelmiszeradalék túlzott has...
Csak mesterséges hús kerül az emberiség tányérjára... Harminc év múlva az emberek már nem ölnek állatokat a húsukért a híres brit milliárdos szerint. Richard Branson, a Virgin lemezkiadó dúsgazdag tulajdo...