Ingyenesen tölthető le a tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban című kiadvány

A tönke és alakor ősbúza fajok a tönkölytől eltérően szinte alig ismertek, pedig több tulajdonságukat tekintve is vetekszenek azzal, sőt, gyakran felül is múlják azt. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetételük, emészthetőségük, antioxidáns-vegyület és ásványi anyag tartalmuk kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. További agronómiai előnyük a jó betegségellenállóságuk, alkalmazkodóképességük, vitalitásuk, és a ma termesztett búzánál jobb gyomelnyomó képességük is. Ingyenes kiadvány ír róluk többet.

Az ÖMKi gondozásában megjelent online kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető erre a linkre kattintva.

Búza helyett ősgabonák kerülhetnek a modern táplálkozásba, ezt segíti az ingyenesen letölthető a tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban című kiadvány - Fotó: Magro.hu, CSZS, Baracska
Búza helyett ősgabonák kerülhetnek a modern táplálkozásba, ezt segíti az ingyenesen letölthető a tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban című kiadvány – Fotó: Magro.hu, CSZS, Baracska

Új fogyasztói igényeket talál az alakor és a tönke

A környezettudatos gondolkodásmód terjedésével, illetve a fogyasztói szükségletek átalakulásával egyfajta hiány jelent meg a piacon. A hazai fogyasztók is keresik azokat a reform termékeket, amelyek fogyasztása különféle egészségügyi problémákban (diabetesben, colitisben, irritábilis bél szindrómában, kisebb fokú gluténérzékenységben) szenvedők számára is ajánlható. Jelenleg azonban a legtöbb boltban nem találhatók megfelelő választékban ilyen termékek. Különösen a leggyakrabban fogyasztott  élelmiszerek, így a kenyér és tésztafélék kínálata szegényes. Termelői oldalról nézve a gazdák nem szívesen vállalnak piaci kockázatot, nehezen változtatnak a már megszokott terményeken. Ezért elsőként a saját célra termelők és a kisléptékű feldolgozást végző gazdák vállalkoznak az ősbúza tájfajták kipróbálására – írta a 18 oldalas kiadvány bevezetőjében az ÖMKi.

Kísérletek és tapasztalatok alapján

A termesztési segédlet az on-farm hálózatukban résztvevő gazdálkodók tapasztalatai és kisparcellás kísérleteik alapján kíván széleskörű tájékoztatást nyújtani az érdeklődő termelőknek az egyes ősgabona tájfajták jellemzőiről és a termesztés gyakorlati tudnivalóiról. Ezáltal is igyekszenek előmozdítani az ősgabonák szélesebb körű termesztésbe vonását és hazai feldolgozását. Természetesen a tájfajtákra megadott információk nagy vonalakban érvényesek a kereskedelmi fajtákra is, azonban a fajtatulajdonosok által közzétett információkat mindenképp ajánlott figyelembe venni – írták.

A tájfajták alapvetően abban különböznek a modern fajtáktól, hogy genetikailag eltérő egyedekből állnak. Míg a modern nemesítéssel előállított fajták kritériuma, hogy homogének legyenek, azaz genetikailag azonos egyedekből álljanak, a tájfajták heterogének.

A tájfajták definíció szerint, egy adott faj adott tájegységen belül hosszú időn keresztül termesztett, a termőhelyhez alkalmazkodott populációi. A kialakulási tájegység meghatározó szerepe ellenére a tájfajták alkalmazkodóképessége a megszokottnál általában sokkal szélesebb; az ÖMKi kísérleteiben vizsgált, a svájci ProSpecieRara civil génbankból kapott, valószínűsíthetően német nyelvterületen begyűjtött pelyvás tájfajták nagy része például igen jól alkalmazkodott a magyarországi feltételekhez is. Ennek kulcsa részben az lehet, hogy sokszor eredetileg és hazánkban is marginális területeken termesztett populációkról van szó, így a klíma- és a környezeti adottságok mégsem térnek el annyira, mint azt elsőre gondolni lehetne. Másrészt éppen a tájfajtákon belüli genetikai variabilitás képes bizonyos mértékig kompenzálni az eltérő környezeti feltételek hatásait – fogalmaztak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Rekordok és jó minőség Több megyében a jelenlegi adatok alapján, rekordot döntött a búza termésátlaga, Tolnában közel 6 t, Baranyában több mint 5 t és a leggyengébb Szabolcs...
Bálák tűzveszélyben, ajánlatroham a Magro-n A hétnek és a kánikulának még közel sincs vége – tetőzés hétfőn -, de már több megyéből is érkeztek többezer égő báláról szóló hírek - volt, ahol álla...
Az aratás vége felé közeledve… A Magro.hu piactérre naponta átlagosan 10 új gabona vételi és eladási ajánlat kerül feltöltésre, amely többszáz tonnányi terméket jelent. A lendület a...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...