Információk a John Deere, a Kubota és a Solis háza tájáról – itt a mezőgazdasági gépek novemberi hírösszefoglalója

Érdemes elolvasni a Magro.hu mezőgazdasági gépekről szóló novemberi hírösszefoglalóját, mert izgalmas információkat közöltünk az elmúlt hónapban is a gépvilágból. Két, nagy horderejű döntést jelentett be a közelmúltban a John Deere, közelebbről is megnéztük a Kubota új traktorainak fejlesztéseit, valamint az új, 4-rotoros Swadro TC 1250 rendképzőt. Hírt adtunk a Solis erőgépkínálatának előnyeiről és a traktoreladások növekvő mennyiségéről is. Beszámoltunk róla, hogy intelligens gumiabroncsokat gyártott a Nokian traktorokhoz, valamint arról is, hogyan tervezik a mesterséges intelligenciával növelni a hatékonyságot a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokon.

Kemény talajon is jól vizsgáztak a Békés megyei erőgépek

4 hektáros, kőkemény lucernaföldön törték fel, majd munkálták el a talajt a békéscsabai Alfa-Gép Kft. gyakorlati bemutatóján. A rendezvényen korszerű erő- és munkagépeket nézhettek meg a résztvevők feladatvégzés közben. Szabó István, a cég ügyvezetője elmondta, hogy a cég 1996-os megalakulásától kedve rendszeresen tartottak kisebb-nagyobb gyakorlati bemutatókat, ahol a kertészetitől a fokhagymatermesztés gépein át a szántóföldi traktorokig ismertették a mezőgazdasági gépek újdonságait és hasznosságát. Egy-egy ilyen gyakorlati bemutatón képet kapnak a gazdálkodók arról, hol tart ma a világ mezőgazdaságigép-gyártása – mondta Szabó István. A leggyakoribb kérdés persze az, hogy mi, mennyibe kerül, és mit tud annyiért? A válasz egyszerű: minél többre képes egy gép, annál drágább. A millióktól és a 10 millióktól a laikus elképedhet, de a szakemberek pontosan tudják, hogy egyszer kell jó döntést hozniuk, és a gépek hosszú időn át kiszolgálják őket és bevételt termelnek nekik. Másrészt megyénkben is sokan pályáznak évről évre a gépvásárlást segítő állami keretre. Így pedig sok esetben nem is olyan vészes a fizetendő önerő. Emellett pedig sokan -így a mi cégünk is- forgalmazunk használt gépeket.

A modern erőgépek nélkülözhetetlen támogatást nyújtanak a gazdálkodáshoz. Képünk illusztráció, Fotó: Magro.hu, CSZS
A modern erőgépek nélkülözhetetlen támogatást nyújtanak a gazdálkodáshoz. Képünk illusztráció, Fotó: Magro.hu, CSZS

Egy évre szóló, súlyos döntést hozott a John Deere

Rendkívüli bejelentést tett a John Deere gépeket gyártó vállalat: a COVID-19 koronavírus okozta helyzet miatt egyetlen európai mezőgazdasági kiállításon sem vesz részt a következő gazdasági évben. A zöld-sárga gépeiről ismert cég 2020. november 1-től 2021. október 31-ig tartó időszakban távol marad az Európában esetlegesen megszervezett agrárrendezvényektől. A John Deere ígéretet tett rá, hogy a jövőben a hagyományos és a digitális eszközök együttes felhasználásával tájékoztatja az ügyfeleit. A cég európai eseményeken való részvételéhez kiterjedt nemzetközi utazásokra lenne szükség, ami a jelenlegi helyzetben nem látszik biztosítottnak. A cég ígéretet tett arra hogy a jövőben a hagyományos és a digitális eszközök együttes felhasználásával fogja tájékoztatni az ügyfeleit. A John Deere továbbá utalt arra is, hogy az elmúlt hónapok alapjaiban változtatták meg az emberek munkahelyi és szociális életét, és hogy a társadalom egészségének megőrzése most fontosabb, mint valaha.

Újdonságok a Kubota fejlesztéseinél: távirányítós traktor, kijött az M7003, változott az M5001 sorozat

Két újdonságot fejlesztett és hozott a traktorpiacra világ harmadik legnagyobb mezőgépgyártója, a Kubota. A korábbi M7002-es nagytraktor-szériáját az M7003 szériával váltotta fel. A másik újdonság, hogy az M5001 sorozatú ültetvénytraktorok félgumihevederes járószerkezetű kivitele is elérhető. A 130, 150 és 170 lóerő motorteljesítményű traktorokba új, Stage V környezeti normás motorok kerülnek, amelyek a Boost teljesítménynövelő segítségével további 20 lóerő teljesítmény leadására képesek. Az M7003 szériában található modern Kubota V6108 TIEF5, 6,1 literes motor egyesíti a 4 és 6 hengeres motorok pozitív tulajdonságait. A Kubota Group, a világ egyik vezető ipari dízelmotor gyártójának továbbfejlesztett motorja laposabb nyomaték görbével rendelkezik. Ennek köszönhetően nagyobb teljesítmény érhető el akár 7 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett.

Azon túl, hogy ezeket a motorokat kiemelkedő teljesítmény jellemzi, az SCR katalizátor technológiának, a dízel részecskeszűrőnek (DPF) és a külső vízhűtéses kipufogógáz visszavezető rendszernek (EGR) köszönhetően jelentős mértékben csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Ennek köszönhetően az M7003 széria modelljei rendkívül erős, és tiszta motorral rendelkeznek. A motorok hengerenként négy szeleppel, hosszú lökettel, és a már jól bevált Kubota E-CDIS Központi Közvetlen Befecskendező Rendszerrel felszereltek. Ezek a tulajdonságok folyamatos teljesítmény mellett biztosítják a takarékos üzemanyag fogyasztást és a csökkentett zajszintet is.

Mezőgazdasági gépek munkában: vetőgép a Kubota M7153 mögött
Mezőgazdasági gépek munkában: vetőgép a Kubota M7153 mögött

Fontos változás lesz a John Deere vezetőségében

Nyugdíjazását kérte Denny Docherty, a John Deere mezőgazdasági és környezetápolás technikai gépek üzletág 2. kereskedelmi régiójának értékesítési és marketing részlegének alelnöke. Utódja Alejandro Sayago, aki 2020. október 1-től tölti be ezt a tisztséget és látja el az azzal járó feladatokat. A mexikói származású szakember új szerepkörében is tovább vezeti a régió Növekvő idő stratégiájának megvalósításáért felelős csapatát, így biztosítva az intelligens ipari működési modell sikeres megvalósítását. Sayago továbbá a központi értékesítési és marketing-szervezetnek a németországi Walldorfba történő áthelyezésével is foglalkozik. Mindezeken felül pedig segíti azt a céges törekvést, hogy a régió legerősebb kereskedői hálózatát építsék ki a mezőgazdasági és környezetápolás-technikai gépek piacán. A szakember 1992-ben csatlakozott a mexikói John Deere Industrias csapatához mérnökként, később pedig beszállítás-kezelési és üzemeltetési szerepköröket töltött be.

Intelligens gumiabroncsokat gyártott a Nokian traktorokhoz

A Nokian Tyres az Agritechnica 2019 vásáron Hannoverben tavaly novemberben mutatta be az Intuitu intelligens gumiabroncsait. Most pedig az Intuitu már elérhető lesz kereskedelmi forgalomban is. Az értékesítés egyelőre Finnországból indul. A nehéz gumiabroncsok intelligenssé alakítása hatalmas változást jelent a mindennapi vezetés, valamint a flottakezelés szempontjából. A gyár most megjelent termékeit a mezőgazdasági szegmensben értékesíti, először a helyi farmerek számára lesznek elérhetőek. A gumik mellé kifejlesztett applikációval azonnal láthatóak az abroncs főbb adatai. A finn Nokian Tyres tavaly jelentette be az Intuitu intelligens abroncsai fejlesztését. Közleményük szerint a nehéz gépekre tervezett gumiabroncsok digitális átalakítása hatalmas változást jelent a költségek, a mindennapi munka, valamint a flottakezelés szempontjából. A minőségi abroncsok nem tartoznak az olcsó kategóriába, éppen ezért nem mindegy, hogy mennyi ideig lehet használni őket. A Nokian Tyres Intuitu segítségével folyamatosan nyomon lehet követni az abroncs állapotát egy okoseszközökre készített alkalmazás segítségével.

A Nokian intelligens abroncsokat fejlesztett traktorokhoz (Fotó: https://www.nokiantyres.com)
A Nokian intelligens abroncsokat fejlesztett traktorokhoz (Fotó: https://www.nokiantyres.com)

Mezőgazdasági gépek a kistraktorpiacon: Solis a vagány gazdálkodóknak

Az új és a használt eladó kistraktorpiac mára akkora, hogy bárki könnyedén elveszhet benne. Az új modellek teljesítmény/ár-értékarányban sokszor nem a realitás talaján mozognak. Ezek mellett a jó minőségű használt traktorok ára is az egeket veri, ráadásul ezeknél a gépeknél a hosszútávú szerviz- és alkatrésztámogatás is a bizonytalanság kérdéskörét feszegeti. A új Solis traktorok elsőként ezt a problémakört küzdik le, hiszen a belépő modellek ára alig magasabb egy-egy kategória azonos használt traktoráéval. Ha ezek mellé állítjuk a haszonérvek sorát, mely az új Solis traktor mellett szól, körvonalazódik az a kép, hogy a tavalyi évben miért is talált több mint 100 Solis traktor gazdára Magyarországon. (x)

Nőtt a traktoreladás száma szeptemberben: 40 százalékkal többet vettek a gazdák, mint tavaly ilyenkor

A magyar gazdák 40 százalékkal több traktort vettek 2020 szeptemberében, mint egy évvel korábban, a 2018-as adatokhoz képest pedig mintegy 14 százalékkal több erőgépez adtak el. A számok alapján a John Deere traktorai voltak a legnépszerűbbek az adásvételek során, 53 került új gazdához a hónapban. A második legkeresettebb a Polaris volt 40 darabbal, amiből 29-el többet értékesítettek az egy évvel korábbi 11-hez képest. A harmadik a New Holland, a negyedik a Claas, az ötödik pedig a Fendt volt az a szeptemberi traktoreladás listán. 2020 szeptemberében az 5 legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a John Deere, a Polaris, a New Holland, a Claas és a Fendt voltak. John Deere-ből 53-at adtak el szeptemberben, míg Polarisból 40-et. New Hollandból, Claasból és Fendtből is többet vásároltak most a gazdák, mint egy évvel korábban. NH-ból 24-et, Claasból pedig 21-et adtak el, mindkét márkából 10-el több traktor talált gazdára most szeptemberben, mint a tavalyi, megegyező időszakban. 2020 első őszi hónapjában szinte nem volt olyan márka, amelyből ne nőtt volna az eladások száma a tavalyi adatokhoz képest.

Nőtt a traktoreladás száma szeptemberben: a számok szerint a John Deere márkát viszik a legjobban - Fotó: Magro.hu, CSZS
Nőtt a traktoreladás száma szeptemberben: a számok szerint a John Deere márkát viszik a legjobban – Fotó: Magro.hu, CSZS

Robotok a mezőhegyesi ménesbirtokon: nagy lehetőség a magyar mezőgazdaság előtt

Az MI-stratégia egyik fő eleme a mesterséges intelligencia alkalmazása az agrárgazdaság hatékonyabbá tételében. Az Agrár Adat Keresztrendszer, amelyet a mesterséges intelligencia segítségével hoznának létre, a teljes termelői oldal lefedését lehetővé tenné egy olyan platform formájában, amely képes több forrásból az adatok rögzítésére. Segítene továbbá a gazdálkodók és a hivatalos szervek közötti adatcserében is. Így például a NAV, az OMSZ, a Nébih, és a MÁK elérése is jelentősen egyszerűbbé válhat a gazdálkodók számára. Az agrár felsőoktatással együttműködve tervezik a Digitális Agrárinnovációs Központ (DAIK) és a Digitális Élelmiszerlánc Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központ megnyitását. Ezek a mezőgazdaság számára hasznos innovációkat támogatnák, valamint a mesterséges intelligenciát alkalmazó start-upok inkubátoraiként is szolgálnának.

Elektronika nélkül, toló rendszerű hajtóművel hasít az új Krone rendképző

Az új, 4-rotoros Swadro TC 1250 rendképző a professzionális szektorba belépők számára lehet egy induláshoz megfelelő, új gép. A Krone munkaeszköze elektronika nélkül, egyszerű működéssel üzemel. A rendképző munkaszélessége 9,80 és 12,50 méter között változhat. A Swadro működtetéséhez csupán egy kétkörös és egy egyszeres működésű hidraulikacsatlakozó szükséges. A teljes egészében mechanikus hajtása egy szabadalmaztatott, toló rendszerű hajtóművön keresztül halad; a kardántengelyek egyenes vonalú teljesítményt biztosítanak. A Swadro TC 1250 rendképző a Krone Easy-Line hajtáskoncepciót valósítja meg, amely optimális terményáramot biztosít a rendképzőben. Az első rotorok gyorsabban forognak, mint a hátsók, és gondoskodnak róla, hogy a termény a hátsó rotorok előtt szélesen elterítve helyezkedjen el. Az eredmény egyenletes, 1,40 és 2,20 méter szélesség közötti szögletes rend. Az első rotor átmérője 3300, a hátsóé 2960 milliméter. Az első rotorok 11, a hátsók 13 fogtartó karral rendelkeznek; a fogak száma fogtartó karonként 22×4 elöl és 26×4 hátul. A robusztus kialakítású Swadro a kardán rotorfelfüggesztése, valamint a hajlított hegyű Krone Lift-fogak segítségével dolgozik. A hajlított alaknak köszönhetően a fogásra álló fogak könnyebben emelik fel a takarmányt (Krone Lift-hatás). Ez minimálisra csökkenti a takarmány szennyeződését és tartósan javítja a takarmány minőségét.

Így dolgozik a Swadro TC 1250, a Krone új rendképző munkaeszköze
Így dolgozik a Swadro TC 1250, a Krone új rendképző munkaeszköze : ez is olvasható a mezőgazdasági gépek híreink között
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...