Íme, a zöld tej, amit sejtekből nyernek, tehenek nélkül

A tejipar fenntarthatóságának javítása érdekében egy kis laboratórium valódi tejet készít a sejtekből anélkül, hogy állattenyésztéssel vagy állatokkal foglalkozna. De vajon helyettesítheti-e a celluláris mezőgazdaság a hagyományos tejtermelést?

Egyes vélemények szerint a jelenlegi tejipar környezvédelmi szempontból fenntarthatatlan. Csak a tejtermelés 4%-kal járul hozzá az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok teljes kibocsátásához – ez évente körülbelül kétmilliárd tonna széndioxiddal egyenértékű. A globális metán-kibocsátás 37%-a összefügg a szarvasmarhatartással. A metán valóban erős üvegházhatású gáz – körülbelül 25-ször hatékonyabb a sugárzás visszatartásában, mint a széndioxid. A tejipar emellett hatalmas mennyiségű inputot is felhasznál, például földet és vizet – írta meg a bbc.com.

Fejés helyett labóratóriumban állítja elő a mesterséges tejete a TurtleTree Labs (Fotó: Pixabay, Ehrecke)

Ezen változtatni kell, különösen, ha a Föld lakossága tovább növekszik. A TurtleTree Labs-nál ezért olyan technológiák kifejlesztésébe fogtak, amelyek ugyanazokat a termékeket adhatják számunkra, mint amilyeneket előszeretettel fogyasztunk – tejet, sajtot, tejszínt és vajat -, de kevésbé szennyezőek.

A cég már képes arra, hogy nyers tejet állítson elő emlősökből származó sejtek felhasználásával, úgy, hogy ezeket a sejteket laboratóriumunkban növesztik, és arra ösztönzik őket, hogy óriási bioreaktorokban termeljenek tejet. A sejtek apró szívószálakhoz tapadnak, a folyadékot ezután a szívószálakon keresztül húzzák, a másik végén pedig tej jön ki.

A hírek szerint, az az első vállalat a világon, amely sejteket használ fel nyers tej előállításához. A tervek szerint ezeket a bioreaktorokat a világ bármely pontján létre lehet hozni, olyan helyeken is, ahol válság van vagy tejre van szükség, és azonnal elkezdhetnek termelni.

Kíváncsian várják, mi mindent tudnak előállítani a laboratóriumban előállított tejünkből. Eddig sikereket értek el tehenek, kecskék, juhok és tevék sejtjeivel, ami azt jelenti, hogy a lehetőségek hatalmasak. Még nagyobb hozzáadott értéket fognak generálni, ha ebből a tejből is elkezdenek sajtokat és vajakat készíteni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Neveljen szarvasmarhát, termeljen tejet! Színvonalas és szakmailag is kiváló konferencián vettünk részt október közepén Herceghalmon, a Limagrain jóvoltából. Az egész napos eseményen a Holste...
Duplájára emelkedik a szarvasmarhát tartók és a te... Több pénz jut jövőre a szarvasmarha-tartóknak és a tejtermelőknek. A támogatás az idei duplájára nő, ami talán fedezheti a csökkenő felvásárlási árak ...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Viszlát tejkvóta – mától nincs többé! A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhat...
Tejágazati szereplők, közeleg a határidő! Már csak a héten lehet kérelmeket benyújtani az EMVA tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kapcsán. A kérelem a kötelezettségát...