Íme, a zöld tej, amit sejtekből nyernek, tehenek nélkül

A tejipar fenntarthatóságának javítása érdekében egy kis laboratórium valódi tejet készít a sejtekből anélkül, hogy állattenyésztéssel vagy állatokkal foglalkozna. De vajon helyettesítheti-e a celluláris mezőgazdaság a hagyományos tejtermelést?

Egyes vélemények szerint a jelenlegi tejipar környezvédelmi szempontból fenntarthatatlan. Csak a tejtermelés 4%-kal járul hozzá az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok teljes kibocsátásához – ez évente körülbelül kétmilliárd tonna széndioxiddal egyenértékű. A globális metán-kibocsátás 37%-a összefügg a szarvasmarhatartással. A metán valóban erős üvegházhatású gáz – körülbelül 25-ször hatékonyabb a sugárzás visszatartásában, mint a széndioxid. A tejipar emellett hatalmas mennyiségű inputot is felhasznál, például földet és vizet – írta meg a bbc.com.

Fejés helyett labóratóriumban állítja elő a mesterséges tejete a TurtleTree Labs (Fotó: Pixabay, Ehrecke)

Ezen változtatni kell, különösen, ha a Föld lakossága tovább növekszik. A TurtleTree Labs-nál ezért olyan technológiák kifejlesztésébe fogtak, amelyek ugyanazokat a termékeket adhatják számunkra, mint amilyeneket előszeretettel fogyasztunk – tejet, sajtot, tejszínt és vajat -, de kevésbé szennyezőek.

A cég már képes arra, hogy nyers tejet állítson elő emlősökből származó sejtek felhasználásával, úgy, hogy ezeket a sejteket laboratóriumunkban növesztik, és arra ösztönzik őket, hogy óriási bioreaktorokban termeljenek tejet. A sejtek apró szívószálakhoz tapadnak, a folyadékot ezután a szívószálakon keresztül húzzák, a másik végén pedig tej jön ki.

A hírek szerint, az az első vállalat a világon, amely sejteket használ fel nyers tej előállításához. A tervek szerint ezeket a bioreaktorokat a világ bármely pontján létre lehet hozni, olyan helyeken is, ahol válság van vagy tejre van szükség, és azonnal elkezdhetnek termelni.

Kíváncsian várják, mi mindent tudnak előállítani a laboratóriumban előállított tejünkből. Eddig sikereket értek el tehenek, kecskék, juhok és tevék sejtjeivel, ami azt jelenti, hogy a lehetőségek hatalmasak. Még nagyobb hozzáadott értéket fognak generálni, ha ebből a tejből is elkezdenek sajtokat és vajakat készíteni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Neveljen szarvasmarhát, termeljen tejet! Színvonalas és szakmailag is kiváló konferencián vettünk részt október közepén Herceghalmon, a Limagrain jóvoltából. Az egész napos eseményen a Holste...
Duplájára emelkedik a szarvasmarhát tartók és a te... Több pénz jut jövőre a szarvasmarha-tartóknak és a tejtermelőknek. A támogatás az idei duplájára nő, ami talán fedezheti a csökkenő felvásárlási árak ...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Viszlát tejkvóta – mától nincs többé! A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhat...
Tejágazati szereplők, közeleg a határidő! Már csak a héten lehet kérelmeket benyújtani az EMVA tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kapcsán. A kérelem a kötelezettségát...