Ilyentájt szokás díszül mérgező virágokat hurcolni a lakásba. Vigyázzunk háziállatainkra!

A karácsonyi és azt követő, leginkább vízkeresztig tartó időszaknak több jellegzetes növénye van, de legtöbbjük amilyen szép, annyira káros a kutyákra, macskákra. Egyedül a karácsonyi kaktusz a kivétel, de azt se rágcsálják lehetőleg. Ebben az időszakban jellemzően olyan, ragyogó piros, bíbor vagy fehér virágokkal díszítjük a lakást, mint az amarillisz, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz vagy a hunyor.

Amikor valami újdonság kerül a lakásba, a házi kedvenceink érdeklődve vizsgálják meg, ha elérik, és ebbe persze a kóstolgatás, rágcsálás is beletartozik.

Az amarillisz levelében, szárában és hagymájában olyan alkaloidok vannak, amelyek hányást, erős nyálelválasztást váltanak ki
Az amarillisz levelében, szárában és hagymájában olyan alkaloidok vannak, amelyek hányást, erős nyálelválasztást váltanak ki (Fotó: Pixabay)

Ami a növények elérését illeti, a macskatulajdonosoknak kell szemfülesebbnek lenniük, hogyan tartsák távol a kiválón ugró és mászó szőrgombócokat a veszélyes díszektől.

Cserében a macskák valószínűleg kevésbé rágják meg az újdonságokat, mint a kutyák.

A karácsonyi kaktusz nem veszélyezteti az állatok egészségét, nincsenek benne mérgező vagy káros anyagok, mégsem jó, ha sokat megesznek belőle. A növény ugyanis gazdag rostokban, ami hányást, enyhe hasmenést okozhat.

Mérgezési erősorrend: hunyor, amarillisz, liliom, nárcisz, mikulásvirág

A mikulásvirágról köztudott, hogy mérgező a négylábúakra, de korántsem annyira, mint a legveszélyesebb növények közé tartozó liliom vagy nárcisz. A növényből kicsorduló fehér nedv euforbolt és szaponinokat tartalmaz, de általában enyhe hasmenést, hányást és nyáladzást okoz az állatokban.

Sokkal veszélyesebb az amarillisz, aminek a levelében, szárában és hagymájában olyan alkaloidok vannak, amelyek hányást, erős nyálelválasztást váltanak ki.

Végül a hunyor a legveszélyesebb növény ebben a sorban, szerencsére általában nem a szobában, hanem az erkélyen vagy a kertben tartjuk, mert nem viseli el a meleget. Az egész növény emberre, macskára, kutyára és lovakra mérgező vegyületeket (glikozidok, veratrin) tartalmaz.

A mérgezés tünetei közé tartozik a hasmenés, hasfájás, nyáladzás, letargia és elesettség.

A fenyőfa nem tartalmaz káros anyagokat, de a tűlevelek szúrnak!

Mint a felsorolásból is látszik, nagyon hasonló tünetekkel jár a növények által okozott mérgezés, nehéz tehát megállapítani, hogy egyszerűen felöklendeznek valamit, ami nem ad okot aggodalomra, vagy nagyobb a baj.

Ha lehangolt, fájdalmai vannak, és ismétlődően hány, vagy visszatérő hasmenése van a kedvencünknek, vigyük állatorvoshoz.

A lakásdíszítésre használt örökzöldek közül a borostyán és a tiszafa veszélyes az állatokra. Maga a karácsonyfa, akármelyik fenyőfajt válasszuk is, nem tartalmaz káros anyagokat, de a tűlevelek gondot okozhatnak, ha befúródnak az állat bundájába.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)  

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...