Illatos virágokkal tündököl a folyondárkékhüvelynek is nevezett csokoládészőlő

Egy kúszócserje, amelyik lilás-kékesszürke kolbászkákat terem, s ezeket még meg is lehet enni? Nehéz elképzelni, de van ilyen! Ráadásul a mi éghajlatunkon is áttelel, sőt enyhébb teleken még a levelei nagy része is megmarad. És még igen látványos alakú is, a virágzata illatos – az eredeti hazája Japán, Korea, Kína.

Nos, ezt a növényt, ami nem más, mint az akébia, mutatta be olvasóinak a szabadfold.hu. Pontosabban a három-, illetve az ötlevelű akébiát, amelyet magyarul csokoládészőlőnek is neveznek. A két növény különböző fajt alkot ugyan, de kis túlzással csak a leveleik formájában különböznek egymástól.

A háromlevelű akébiának egy levélnyélen három, enyhén hullámos szélű 
levelei vannak
A háromlevelű akébiának egy levélnyélen három, enyhén hullámos szélű
levelei vannak (Fotó: Pixabay)

A lé­nyeg, hogy nálunk is beszerezhető már, akár csomagküldő szolgálatokon keresztül is.

A háromlevelű akébiának egy levélnyélen három, enyhén hullámos szélű levelei vannak, míg az ötlevelűnél a levélnyélen öt tojásdad alakú levél ül. Mindkét növény kúszócserje, évente 1-1,5 métert hajt, de a háromlevelű 6-7, az ötlevelű akár 10 méter magasra is ­felkúszik. Száruk fásodik, csavarodik, ezért megfelelő támrendszert igényel.

A napos, félárnyékos helyet kedveli, ugyanakkor nem szereti a tápanyagban túlságosan dús talajt: ekkor ugyanis inkább hajtást nevel, és csak kevés virágot, termést hoz. Ugyanakkor rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözést, a pangó vizet nem szereti, miként az átültetést sem.

A csokoládészőlő – másként fo­lyondár­kék­hüvely – a nevét igazából a háromlevelű akébia virágjának a fehér csokira emlékeztető, bódító illatáról kapta. Virágzata különleges, színe lilásbarna, illetve a háromlevelűnél rózsaszín. Az ötlevelű faj illata inkább a fahéjra emlékeztet.

Keleten a piacon is árulják, ahol élelmiszer és egyben gyógynövény is
Keleten a piacon is árulják, ahol élelmiszer és egyben gyógynövény is (Fotó: Pixabay)

A magányos példányok ritkán hoznak termést, amelyek 5-10 centis kékes, illetve szürkéskékes kolbászkáknak tűnnek. Felvágva, felrepedve látható a puha, húsos belseje, benne igen sok bors méretű maggal. E termést mutong néven keleten a piacon is árulják, ahol élelmiszer és egyben gyógynövény is.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!