Fokozatos fejlődés látható a hazai baromfiszektorban, nem csoda hát, ha már a hazai hústermelés több, mint felét ez az ágazat adja. Ennek megfelelően egyre több ember talál megélhetési forrást a baromfitenyésztés berkein belül.
Lassan ott tart Magyarország, hogy duplán el tudja magát látni baromfihúsból, ugyanis az önellátottsági szintünk már eléri a 170 százalékot. Ennek megfelelően komoly a baromfihús kivitel hazánkból, ami kedvezően befolyásolja a magyar gazdaságot.
Nagyban köszönhető a baromfiszektor fellendülése annak, hogy egyre több támogatásban részesülnek a baromfitenyésztéssel foglalkozók. Míg 2010-ben 4 milliárd forintot kaptak a baromfitartók, addig 2017-ben már 12 milliárd forintból gazdálkodhatnak.
Újdonság az idei évtől, hogy az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatásaként még 1,2 milliárd forinthoz juthatnak a termelők. A gazdálkodók ezen felül állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére, továbbá állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására, illetve tenyésztésszervezés támogatására is kapnak forrásokat.
A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint az ágazatban 50-60 ezer ember talál megélhetést. A baromfi termékpályák termelési értéke az alapanyag termelés szintjén mintegy 400 milliárd forint, a feldolgozott termékek szintjén becsülhető termelési érték 800 milliárd forint.
A baromfihús exportértékének 35 %-át a csirke negyedét a pulyka, 25 százalékát a kacsa, és 15 százalékát a libahús teszi ki, 2015. évben és 2016. első félévében is. A baromfihús kivitele az elmúlt években folyamatosan növekedett, 2015-ben 515,2 millió euró volt, amely a 2010. évit több mint harmadával, 36,5 százalékkal haladja meg.