Így tud segíteni a kerti állatoknak túlélni a telet!

Bár csak közvetetten vannak hatással a mezőgazdasági folyamatokra, mégis jelentős feladatokat látnak el a télen kertünkbe tévedő állatok.

Téli vadvilág a kertben

A kertekben előforduló legtöbb vadon élő állat hibernált állapotban átalussza a telet. Ez számukra a legcélszerűbb, hiszen az életüket ilyen tájt jócskán megnehezíti a táplálékhiány és a zord, fagyos időjárás. Lássuk, hogyan segíthetünk nekik átvészelni a hideg téli hónapokat!

Télen a vadon élő állatok, köztük a rovarok is, tuskók és levélkupacok alatt bújnak meg, a fák kérge alá fúrják be magukat, komposzthalmokban vagy a talajban találnak menedéket. Egyes állatfajok, amelyek nem alszanak téli álmot, kemény küzdelmet folytatnak az életben maradásért – a felhalmozott zsírtartalékukat élik fel, hogy melegen tartsák magukat.

Madarak

A madarak leginkább ősszel és télen keresik fel a kerteket, hogy meglátogassák az ott kihelyezett madáretetőket. Természetes táplálékforrásaik, amelyek jórészt rovarokból és lárvákból állnak, ekkorra általában kimerülnek. Ezért szükségük van kalóriadús faggyúra, napraforgóra és más olajos magvakra, pl. mogyoróra, hogy szervezetük tartalékot tudjon előállítani a fagyos éjszakákra. A tartós hidegben olyan gyakori (vagy éppenséggel kevésbé gyakori) vendégek is megfordulhatnak az etetők körül, mint például a széncinege, a feketerigó, a vörösbegy vagy a tencelic.

Készítsünk madáretetőt télre!
Készítsünk madáretetőt télre!

 

Hogyan segíthetünk?

A lehullott gyümölcsökből hagyjunk a pázsiton, hogy a madarak megtalálhassák és kiszolgálhassák magukat belőlük.

Hagyjuk az érett napraforgókat a szárukon a kertben, hogy a kipergett szemek a madaraknak azonnali táplálékul szolgálhassanak.

Készítsünk ki madárfürdőt, hogy a madarak inni tudjanak és tisztogatni tudják a tollazatukat – ez elengedhetetlen a megfelelő hőszigetelésükhöz.

Békák, varangyok és gőték

A békák, varangyok és gőték tuskók, falevélhalmok vagy kövek, kinn hagyott virágcserepek alatt telelnek át. Egyes fajok a tavak alján az iszaprétegben alszanak téli álmot. A komposztáló ládákban is megbújhatnak, ezért legyünk óvatosak, ha villával átforgatjuk a komposzthalmot. A békák télen nem hibernálódnak, hanem egyfajta mély álomba merülnek, amelyből melegebb napokon élelemkeresés céljából fel is ébrednek.

Hogyan segíthetünk?

Ha van kerti tavunk, ne hagyjuk befagyni: tegyünk bele egy teniszlabdát vagy a vízfelszínen lebegő hasonló tárgyat. A jégpáncél ugyanis csökkenti az oxigénellátást, ami a békák fulladásához is vezethet.

Készítsünk sziklakerti kövekből kőhalmot. Ideális esetben északi tájolású legyen, hogy elkerüljük a nappali és éjszakai órák közötti nagy hőmérsékletingadozásokat. Lehetőség szerint a kőrakás a kerti tó mellett vagy a kert egy nyirkos sarkában legyen.

Sünök

A sünök közel fele pusztul el élete első telén. Sokan közülük éheznek, míg a nyár végén születettek gyakran túl kicsik ahhoz, hogy hibernálódjanak, és így nem képesek túlélni a hideg időjárást. Az enyhe teleken a sün hajlamos felébredni abban a hitben, hogy máris eljött a tavasz. Ekkor értékes zsírtartalékot él fel élelem után kutatva.

Egy tál vízzel és némi kutyatáppal segíthetünk a süniknek túlélni a telet
Egy tál vízzel és némi kutyatáppal segíthetünk a süniknek túlélni a telet

 

Hogyan segíthetünk?

Alakítsunk ki a sünöknek meleg alvóhelyet: levelekből hordjunk össze jókora halmot, illetve készítsünk házilag vagy vásároljunk egy erre a célra megfelelő sünlakot. A meleg, otthonos komposzthalmokat hagyjuk érintetlenül tavaszig, hogy a sünöknek legyen hol téli álmot aludniuk és élelmet találniuk.

Tegyünk ki egy tál vizet és egy kis kutya- vagy macskaeledelt, hogy a sün a zsírtartalékát növelve fel tudjon készülni a télre. A tél beálltával szüntessük be az etetésüket, hogy ezzel is elősegítsük a téli álomba merülésüket.

Ha tüzet rakunk, a máglyát mindig ellenőrizzük, mielőtt meggyújtjuk.

Ha árva süncsemetét találunk ősszel, vigyük be és tartsuk meleg helyen. Macska- vagy kutyatáppal etessük, ivóvíz mindig legyen előtte. Ne engedjük el addig, amig a testúlya el nem éri a 450-500 grammot.

Rovarok

A rovarok könnyen hibernálódnak a kertekben. A poszméhek például lyukat ásnak a földbe vagy az avarban térnek pihenőre. A lepkék garázsokba, istállókba térnek be télire, de akár a függönyránc is megteszi nekik. A darazsak, katicabogarak és fátyolkák a korhadt farönkök meglazult kérge alatt, ajtó- és ablakkeretek repedéseiben találnak menedéket. Ha megzavarjuk őket, valószínűleg elpusztulnak. Ha már megbolygattuk az alvóhelyüket, telepítsük át őket egy hűvös helyre, ahol újra pihenőre térhetnek.

Hogyan segíthetünk?

Készítsünk rovarszállót! Alkossuk újra a zegzugos réseket, ahol a hasznos rovarok hibernálódni tudnak: kötözzünk össze bambusz- és napraforgószárakat és tegyük ki a kert egy száraz szegletébe.

A késő őszig repülő rovaroknak egyszerű, de nagyszerű táplálékforrásként szolgálhat egy tálban kihelyezett tiszta szivacs, amelyet előzőleg cukor és víz 1:1 arányú keverékébe áztattunk be.

Forrás: hobbikert.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hűvösben mozdul, aki teheti: poloskák & Co.... Amint hűvösebbre fordul az idő, a természetben - így a kertben is - mozgó jószágok téli menedéket keresnek maguknak. Egerek, pókok, katicák, poloskák ...
Denevérek és madarak kontra szélerőművek, melyik a... A megújuló energiára egyre inkább szüksége van az emberiségnek, persze ésszerű kereteken belül. Németországban például azért ellenzik sokan a szélerőm...
A tervszerű vadgazdálkodás fontosságának oka A vadfajok állományainak és élőhelyeiknek megőrzésére irányuló tudatos beavatkozások és tevékenységek összessége a vadgazdálkodás. Ezek alapját az ök...
Városjáró vaddisznók: több helyen videózták le az ... A vadon élő állatok élettere a települések terjeszkedése miatt folyamatosan csökken. Az utóbbi években gyakran az emberhez egyre közelebb, erdőterüle...
Az avarégetéssel a sünök is pusztulnak Nagyon nehéz időszak az  ősz második fele a vadon élő sünök számára. A nyár késői szakaszában született fiatal állatok ugyanis lemaradhatnak a téli á...
Több munkát is tilos lesz elvégezni áprilistól... A madarak költési időszaka előtt szükséges elvégezni a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amelyek áprilistól tilosak, mivel veszélyt jel...