Így neveld a KödSárkányod!

A füstölés, mint módszer nem új keletű. A KödSárkány hatékonyan egyesíti a legtöbb gazda számára elérhetetlen árú védekezési módok legtöbbjét: kiszorítja a fagyzugokban megülő hideg levegőt, cirkuláltatja a levegőt az inverziós rétegek között és hőenergiát pótol az ültetvényben. A legfontosabb pedig, hogy lassítja a lehűlést a kisugárzás jelentős csökkentésével.

A KödSárkány használata során meleg, párás, füstös levegő terül el az ültetvényen ezáltal védve azt a kihűléstől. A működtetése során fát, venyigebálát vagy más biomasszát is használhatunk, mindenki a számára elérhető és legpraktikusabb megoldást. A működési elvről bővebben előző cikkünkben olvashat.

KödSárkány a tavaszi fagykár ellen

Egyszerű és nagyszerű, azonban oda kell figyelni pár dologra. A FogDragon csapata a Polikov Kft.-nél az előző év tapasztalatait osztja meg az olvasókkal.

Mindenkinek javasoljuk és segítünk is a tesztelésben, mert bár rendkívül egyszerű a gép működtetése és a működési elv megértése is, viszont mégis kiderülhetnek a teszt során olyan apróságok, amiket érdemes még az éles bevetés előtt orvosolni, hogy ne a tavaszi fagyos estén kerüljünk szembe a problémával. Ilyenek például:

– Ki kell tűzni az optimális útvonalat és azt be kell tanulni/tanítani a sofőrnek.

– A kitűzött útvonalat szabaddá kell tenni a kidőlt fáktól, egyéb berendezésektől.

– Meg kell határozni a kiinduló pontot, ahova visszatér a sofőr és elegendő nyersanyagot kell biztosítani a KödSárkány újratöltéséhez.

– Szabadonfutó használata kötelező, hogy elkerüljük a KödSárkányban vagy a traktorban keletkező esetleges károkat

– A kardántengelynek minimum 600 mm hosszúnak kell lenni, ellenkező esetben nagy hajlásszögű kardán használata javasolt.”


Hári Péter,  www.polikov.hu

Útvonal javaslat:

A KödSárkány hatalmas propellerével mindkét oldalra 30-30 méterre teríti el a ködpaplant az ültetvényen, ezért 60 méteres sortávolságú kanyarok javasoltak. Maximális sebességnél, ami 8 km/h, a 20 perc alatt bejárható terület 16 hektár. Az optimális és biztonságos védekezéshez a 4-5km/h-ás tempó javasolt és 20-25 percenként kell visszaérni a kiinduló pontra. Így biztonságosan védhető meg nagyobb terület, akár 10 hektár, ahogy azt a magyar gazdák is már tapasztalták 2017-ben.

A KödSárkány hatalmas propellerével mindkét oldalra 30-30 méterre teríti el a ködpaplant az ültetvényen

Mikor kezdjük a védekezést?

A Ködsárkány csak úgy, mint minden más védekezési forma csak csekély százalékát tudja pótolni a hőveszteségnek, ezért a legfontosabb a megelőzés! Az, hogy időben elkezdjük a védekezést. A legjobb, ha még 0 fok felett elkezdjük a gép használatát és nem engedjük az ültetvénynek, hogy a kritikus szint alá süllyedjen a hőmérséklet. A védekezést mindaddig folytatnunk kell, amíg a hőmérséklet újra emelkedni nem kezd a reggeli órákban.

A gép méretétől és a használt biomasszától nagyban függően, de átlagosan 2-4 órás üzemidővel rendelkezik egy töltéssel. Az újratöltés olyan gyors és egyszerű, hogy egy kis előkészülettel pár perc alatt elvégezhető.

Jelentkezzenek a következő bemutatóra, vagy kérjenek ajánlatot az alábbi elérhetőségek egyikén. Még rövid ideig van lehetőség az idei fagyszezon előtti szállításra.

Hári Péter
polikov@polikov.hu
+36-30-686-4967
www.polikov.hu/kodsarkany

Bemutató jelentkezési űrlap:

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hajnali fagyok és hatása a tavaszi munkálatokra A tavasz beköszöntével a gazdák joggal bíztak abban, hogy elmúlik a rossz idő és a téli álmukból ébredező növények nyugodt körülmények között kezdheti...
Rügyellenőrzés – így csinálja Elmúlt a tél? Még nem teljesen, de a hőmérséklet már engedi a metszési munkálatok végzését a gyümölcsfákon. Enyhe volt a téli időszak, de metszés előt...
Bajban a gazdák, megviseli a fagy a termést Az utóbbi hetekben a gazdák egy emberként könyörögtek az esőért. Fontos volt a csapadék, ugyanis sok helyen már aszályos tüneteket véltek felfedezni a...
Svájcban is védeni kell a szőlőt a fagytól Az elmúlt napok gyászos időjárása nem csak hazánkban okozott problémát. Svájcban a szőlősgazdáknak ugyanúgy meggyűlt a baja a hajnali fagyokkal, ahogy...
Hiába füstöltek nyugaton, ott lettek a legnagyobb ... Amilyen szépen indult a szezon a gyümölcsösökben, olyan csúnya lett a folytatás. A múlt heti fagyok komolyan megtizedelték a leendő termést mind a gyü...
Elfagyott a termés, érkezik az újabb tanyaprogram... Ez a hét elsősorban az április végi fagyok hatásairól szólt. Az országban sok gazda járt pórul, egyes helyeken a termés 100 százaléka károsodott. Közb...