Igényli a törődést a mikulásvirág, de szépségével meg is hálálja

Közeleg az egyik kedvenc ünnepünk, így a boltok is megtelnek a népszerű, döntően pirosas növénnyel, a mikulásvirággal! Szinte minden lelkes szobanövény-kedvelő otthonában járt már, mégis sokan nem tudják, hogyan érdemes gondozni. A boltokban élénken virágzó növény a téli szezon slágere, ezért ha valaki eddig úgy érezte, lehetetlen életben tartani ezt a különleges növényt, akkor most segítséget kap!

A mikulásvirágot az élénkvörös, rózsaszín, lazacrózsaszín, sárga vagy fehér felleveleiről ismerjük meg. Ezek szinte teljesen beleillenek a karácsonyi dekorációba. Amellett, hogy a mikulásvirág a világ egyik legnépszerűbb szobanövénye, szeszélyességéről és rövid élettartamáról ismert. Kedvezőtlen körülmények között gyorsan elpusztulhat, a szobakertészek legnagyobb bánatára. A fenti okok miatt sokan „egyszeri” növényként gondolnak rá, azonban ha odafigyelünk az igényeire, a következő években otthonunk díszeként pompázhat.

A mikulásvirág legjobban a világos, de nem tűző napos, 15-20°C -os szobahőmérsékleten és kellemes páratartalomban érzi jól magát. Érzékeny a hidegre, a túlzott melegre, a száraz levegőre és a huzatra
A mikulásvirág legjobban a világos, de nem tűző napos, 15-20°C -os szobahőmérsékleten és kellemes páratartalomban érzi jól magát. Érzékeny a hidegre, a túlzott melegre, a száraz levegőre és a huzatra (Fotó: Pixabay)

Gondozása

A mikulásvirág legjobban a világos, de nem tűző napos, 15-20°C -os szobahőmérsékleten és kellemes páratartalomban érzi jól magát. Érzékeny a hidegre, a túlzott melegre, a száraz levegőre és a huzatra. Fontos, hogy ne helyezzük fűtőtest közelébe vagy ablakba, ahol huzat érheti. Nyáron a kertbe vagy a teraszra, erős napfénytől védett, világos helyre tehetjük, majd ha hűvösre fordulnak az éjszakák, vigyük vissza a lakásba, nehogy megfázzon.

A mikulásvirág szereti a párás környezetet, de a száraz levegőt nehezen viseli, ezért érdemes párásítanunk! Emellett rendszeres, gondos öntözést igényel, a talajt tartsuk nedvesen, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert gyökérrothadás alakulhat ki. A május közepétől novemberig tartó időszakban és a virágzás alatt öntözzük többször, a virágzás utáni pihenőidőben pedig inkább kevesebbszer. Júniustól októberig érdemes kéthetente tápoldatozni is.

Ha sikeresen túlélte a nyarat a mikulásvirág, akkor érdemes otthon, a tervezett virágzás előtt 10 héttel már napi 12 órát mesterséges sötétben tartani: mindennap, pontban délután négykor tegyünk rá egy kartondobozt, és hagyjuk rajta 12 órán át! Ne legyünk következetlenek, mert fontos, hogy mindennap ugyanabban az időben teremtsük meg számára a szükséges sötétséget, mert ez indítja be a rügyképződést.

Mivel érzékeny a hidegre, gondosan becsomagolva hozzuk haza a boltból, hogy ne fázzon meg. Hazaérve hagyjuk akklimatizálódni, ne vigyük azonnal fűtött térbe, helyette tegyük világos, nem túl meleg helyre.

Betegségek

A kártevők közül a tetvek és a takácsatkák a leggyakoribbak, különösen ha meleg, száraz helyiségben tartjuk a növényünket. A levelek sárgulásának számos oka lehet, például a túl sok öntözés, a túl kevés fény, a túl alacsony hőmérséklet, a túl sok tápoldat, a túl savanyú talaj, a magnéziumhiány, a molibdénhiány stb. A túlöntözés hatására gyökérrothadás alakul ki, valamint szürkepenész jelenhet meg.

A huzat, a hideg levegő, az alacsony páratartalom és az elégtelen fény levélhullást okozhat. A virágzás utáni levélhullás természetes folyamat, és nem utal gondozási hibára. Ha a leveleken foltok, ráncok jelennek meg, vagy a növény szára meggörbült, akkor a mikulásvirágot vírusos betegségek támadták meg, ilyenkor sajnos már nincs mód a megmentésére.

Átültetés

A mikulásvirágot a virágzás után két hónapig pihentetni kell, ez a növény nyugalmi időszaka, az átültetést ezt követően végezzük el, május második felében. Az ültetéshez laza szerkezetű, tőzeges virágföldet használjunk, valamint válasszunk vízelvezető lyukakkal rendelkező növénytartót.

(Forrás: Agrárszektor)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: veszélyes növények a ház körül Az ember sokszor nem is gondolná, hogy milyen sok, a környezetünkben található növény lehet mérgező az emberi (vagy akár az állati) szervezet számára....
Ezt tegye a talajlakó kártevők kiszorításáért a ke... A csapadékos időjárás miatt el kell kezdeni a tafrina és a monília elleni védekezést a kertekben, a termelőknek pedig több gombaölő szer is rendelkez...
Már a piacokon a tél egyik kedvenc dísznövénye... Hazánkban nagyságrendileg mintegy 100 vállalkozás foglalkozik a mikulásvirág termesztésével. A kedvező időjárásnak köszönhetően a téli időszak egyik ...
Mikulásvirág: jól gondozva évekig lehet a téli ünn... Bár az üzletekben legtöbbször a piros színű mikulásvirággal találkozhatunk, nemcsak ebben a színben pompázhat a téli szezon egyik legkedveltebb díszn...
Ilyentájt szokás díszül mérgező virágokat hurcolni... A karácsonyi és azt követő, leginkább vízkeresztig tartó időszaknak több jellegzetes növénye van, de legtöbbjük amilyen szép, annyira káros a kutyákr...