Mivel a sertés- és a baromfihús egymás kiegészítő termékei, így igazságtalannak vélik a baromfitenyésztők, hogy csak a sertéshús áfája csökkent. Az igazságos versenyhez – szerintük – egy adókulcsra van szükség és a fogyasztónak kell eldöntenie, melyik húst választja.
A Baromfi Terméktanács elnöke szerint nem lehet csak egyféle hús esetében árat csökkenteni, mert az negatavín hathat a másik ágazatra. Példaként említette a gyümölcsök és a zöldségek helyzetét, ott sincsen szó eltérő adókulcsról.
Tavaly ugyan szakértők is egyetértettek a baromfitenyésztőkkel, de a költségvetés akkori helyzete miatt nem tudták a baromfihús áfáját csökkenteni. Az ágazatban dolgozók szerint a sertéságazat tisztulása már megkezdődött, most már jöhet a baromfiágazat tisztítása is.
Fontos lenne a baromfihús adókulcsának csökkentése, hogy a vásárlók igazságos versenyhelyzetben dönthessenek arról, hogy milyen húst tesznek az asztalukra. Statisztikák szerint a magyar lakosság évente fejenként 34-35 kilogramm baromfihúst fogyaszt, ami tavaly még megelőzte a 32-33 kilogramm sertéshús-fogyasztási átlagot. Kérdés, hogyan alakul ez a mutató a jelenlegi körülmények között…