Idén is jöhet a bünti a parlagfű miatt

A parlagfű hazánk egyik leginkább allergén növénye, számtalan ember életét keseríti meg a pollenje. De mi köze ennek a mezőgazdasághoz? Igen is sok, ugyanis törvény írja elő, hogy irtani kell a parlagfüvet a szántóföldeken és környékükön. Aki viszont ennek nem tesz eleget, mélyen a zsebébe nyúlhat. Nincs ez másképp idén sem!

Mint oly’ sok gyomnövény, már a parlagfű is mutatja magát az utcán, a kertekben, vagy épp a mezőgazdasági területeken. Ugyan még nem virágzik, az majd csak több hét múlva esedékes, irtásáról azonban már most célszerű gondoskodni.

Jogszabály szerint a földhasználóknak július 1-ig van idejük eltűntetni a parlagfüvet a tulajdonukban lévő földterületekről. A dátum azért fontos, mert ekkor még jó eséllyel nem virágzik, így még azelőtt kiirtható, hogy az elkezdené szétszórni a polleneket. Virágzáskor millió szám szórja a gyomnövény a virágport, ezzel sokak életét keseríti meg – a szigorú szabályozás éppen ezért született meg.

Ideje elgondolkodni a parlagfű levágásán, pár héten belül már büntetést is kaphat, aki nem irtja ki a veszélyes növényt!
Ideje elgondolkodni a parlagfű levágásán, pár héten belül már büntetést is kaphat, aki nem irtja ki a veszélyes növényt!

 

Július elseje után a földhivatalok munkatársai szúrópróba szerűen kezdik ellenőrizni a szántóföldeket. Ahol parlagfüvet találnak, lefotózzák, feljegyzik a pontos GPS koordinátákat és a tulajdonosi adatokkal együtt a dokumentációt elküldik a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának. Ezt követően pedig a tulajdonos várhatja, mekkora növényvédelmi bírságot szab ki rá az említett hatóság. Külterület esetén további intézkedésként elrendelik a közérdekű védekezést, belterület esetében azonban ez már az önkormányzat hatáskörébe tartozik.

A bírság mértéke igencsak változatos lehet: 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig is terjedhet a befizetendő összeg.

A cél természetesen nem a sarc kiszabása a hatóságok részéről, hanem az, hogy minden gazdálkodó tegye meg a szükséges lépéseket egy élhetőbb környezet kialakítása felé, amelynek a parlagfű irtása egy kardinális pontja.

De ezzel még nincs vége, ugyanis nem elég egyszer lekaszálni a parlagfüvet, a fertőzésmentes állapotot fenn is kell tartani egészen október közepéig. A parlagfűmentesség fenntartásának elmulasztása szintén bírságot vonhat maga után.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
Teljes erővel dolgozik a parlagfű kommandó Nyár elején már hírt adtunk arról, hogy komoly büntetésre számíthat, aki saját területén elmulasztja a parlagfű irtását. A NAK és számos megyei lap...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...