Idén is van mitől félni – jön a tavasz és vele együtt a tavaszi fagy!

Hatalmas károkat okozott az elmúlt években a tavaszi fagy világszerte. 2017-ben, egy német intézet számításai szerint, a gyümölcs- és szőlőültetvényeken 3,3 milliárd eurós kár érte a gazdákat Európában, pedig a megoldás nem is olyan bonyolult.

A növények lényegesen, akár 1-2 héttel korábban virágoznak mostanában, mint 100 évvel ezelőtt. Így évről évre nagyobb a veszélye a tavaszi fagykárnak. Nem csoda, hogy a világ is felfigyelt arra a magyar találmányra, amely megoldást jelent a gazdáknak ebben a nehéz helyzetben.

A tavaszi fagynak két típusát ismerjük. A „szállított fagy” során hideg légtömeg áramlik be az ültetvényre és lényeges különbség nem érzékelhető a különböző légrétegek hőmérséklete között. Ezért ez a legveszélyesebb fagy, amivel szemben az eddig ismert fagyvédelmi eszközök hatástalanok.

A másik fajtája a tavaszi fagynak az úgynevezett „kisugárzásos fagy”, aminek a megértéséhez nézzük meg az alábbi ábrákat:

Az üvegházhatás folyamatábrája
Az üvegházhatás folyamatábrája

A Nap által közölt hőenergia közvetlenül melegíti fel a légkört és a földfelszínt. A légkör és a felszín ezt a hőmennyiséget az úgynevezett infravörös fény formájában adja le. Ezt azonban bizonyos légköri gázok, mint például a vízgőz (H2O) és a széndioxid (CO2) hatékonyan nyelik el és sugározzák vissza egy részét a Földre, így melegen tartva azt. Ez a folyamat az üvegházhatás.

 

Ha tiszta az égbolt, a kisugárzott hő nagyrészt szabadon távozik és így drasztikusan csökken a hőmérséklet
Ha tiszta az égbolt, a kisugárzott hő nagyrészt szabadon távozik és így drasztikusan csökken a hőmérséklet

A tavaszi fagy kialakulásának az oka a tiszta égbolt, mivel így a kisugárzott hő nagyrészt szabadon távozik és ezáltal drasztikusan csökken a hőmérséklet. Az elvesztett hőmennyiség hektáronként 2500-3750 MJ/óra is lehet. Ekkora mennyiségű hőenergiát 10 hektáron pótolni gazdaságosan szinte lehetetlen. Óránként el kellene égetnünk 540-820 kg propánt, paraffint vagy 1500 kg fát az előállításához, de még az sem jelentene direkt hőközlést. Tehát a gazdák legfontosabb feladata a tavaszi fagy elleni védekezés során, hogy megvédjék az ültetvényt a lehűléstől.

A hőveszteséggel kapcsolatos számításokról itt olvashatnak bővebben

A KödSárkány által kijuttatott köd megtartja a kisugárzott hő nagy részét
A KödSárkány által kijuttatott köd megtartja a kisugárzott hő nagy részét

A megoldást egy magyar fagyvédelmi gép, a KödSárkány, avagy FogDragon jelenti.

A FogDragon a működése során biomasszát éget el a tűzterében és a keletkezett hőt és füstöt vízgőzzel keveri, majd ezt az úgynevezett ködöt egy hatalmas propeller segítségével teríti szét az ültetvényen. Az így keletkezett üvegházhatású gázok elnyelik az infravörös sugárzás egy részét, így lassítják a lehűlést.

2018-ban Magyarországon pihentek a KödSárkányok, a tavaszi, kisugárzásos fagy csekély problémát okozott. Nem így Németországban, ahol Josef Siegel gazda -7,8 fokos fagyban védte meg az ültetvényét a magyar találmánnyal. Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország, csak néhány hely, ahol a gazdák már nem tehetetlenek a tavaszi faggyal szemben.

A KödSárkány működésének legközelebbi bemutatói:

2019.02.15. Sadjarstvo Repovž Jože s.p. Šentjanž 14, 8297 Šentjanž, Szlovénia
2019.02.26. – 2019.03.01. Technovid Feria de Zaragoza , Spanyolország

 

A Polikov Kft. tervezi bemutató tartását Magyarországon is. Amennyiben Ön is csatlakozna, hogy közelebbről megismerje a KödSárkányt és lássa működés közben, töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket elérhetőségeinken.

polikov@polikov.hu
+36-30-686-4967
www.polikov.hu/kodsarkany

Bemutató jelentkezési űrlap:

www.polikov.hu/kodsarkany

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hajnali fagyok és hatása a tavaszi munkálatokra A tavasz beköszöntével a gazdák joggal bíztak abban, hogy elmúlik a rossz idő és a téli álmukból ébredező növények nyugodt körülmények között kezdheti...
Rügyellenőrzés – így csinálja Elmúlt a tél? Még nem teljesen, de a hőmérséklet már engedi a metszési munkálatok végzését a gyümölcsfákon. Enyhe volt a téli időszak, de metszés előt...
Bajban a gazdák, megviseli a fagy a termést Az utóbbi hetekben a gazdák egy emberként könyörögtek az esőért. Fontos volt a csapadék, ugyanis sok helyen már aszályos tüneteket véltek felfedezni a...
Svájcban is védeni kell a szőlőt a fagytól Az elmúlt napok gyászos időjárása nem csak hazánkban okozott problémát. Svájcban a szőlősgazdáknak ugyanúgy meggyűlt a baja a hajnali fagyokkal, ahogy...
Hiába füstöltek nyugaton, ott lettek a legnagyobb ... Amilyen szépen indult a szezon a gyümölcsösökben, olyan csúnya lett a folytatás. A múlt heti fagyok komolyan megtizedelték a leendő termést mind a gyü...
Elfagyott a termés, érkezik az újabb tanyaprogram... Ez a hét elsősorban az április végi fagyok hatásairól szólt. Az országban sok gazda járt pórul, egyes helyeken a termés 100 százaléka károsodott. Közb...