Ideális szobanövények azoknak, akiknél minden elpusztul

Aki nem gyakorlott a növények nevelésében és olyan fajtát keres, amelyik viszonylag kevés gondozást és törődést igényel, annak is van mik közül választani. A kezdők a beltéri növények közül a következő tíz fajtában gondolkozzanak, mivel ezek nem kérnek különösebb figyelmet – írta meg a balconygardenweb.com cikke alapján a kiskertblogger.

1. Szobafikusz

A szobafikusz nemcsak azért népszerű szobanövény, mert jól mutat és levegőtisztító hatása van. Jó választás lehet azoknak is, akik kevés gondozást igénylő, és gyenge fényviszonyok mellett is jól növekedő növényt keresnek. 

Az aloe vera az egyik legigénytelenebb szobanövény, így bárkinek tökéletes választás lehet (Fotó: Pixabay, StockSnap)

2. Szobai szanszeviéria

A szobai szanszeviéria még a kevés öntözést is jól tűri, így egy nagyobb nyaralás során is nyugodtan magára hagyhatjuk a lakásban. Megjelenése miatt ráadásul bármelyik otthonban jól mutat, ráadásul megszűri a levegőt a káros anyagoktól. 

3. Aloe vera

Az aloe vera az egyik legigénytelenebb szobanövény, így bárkinek tökéletes választás lehet. Érdemes kipróbálni a hagyományos fajták mellett a különlegesebbeket is.

4. Sárkányfa

A sárkányfa egy nagyon népszerű szobanövény, nemcsak azért, mert jól mutat a lakásban, de jól tűri az extrémebb körülményeket is, ráadásul még légtisztító hatása is van. Arra kell csak odafigyelnünk, hogy időnként metszeni kell, közvetlen napsütést igényel és mérsékelt öntözésre van szüksége.

5. Zöldike

Ez az egyszerűen termeszthető szobanövény bárkinek jó választás lehet. Ráadásul akár egy vízzel teli pohárban is tarthatjuk, termőtalaj nélkül.

6. Filodendron

A legtöbb filodendron nagyon gyorsan nő, érdemes tehát több fajtát is kipróbálni.

7. Szerencsebambusz

A szerencsebambusz az egyik legkönnyebben tartható szobanövény. Elég csak beleállítanunk egy vízzel teli pohárba, időnként cserélgetni alatta a vizet, és garantáltan folyamatosan nőni fog.

8. Vitorlavirág

A vitorlavirág szintén nagy kedvenc, ráadásul nagyon könnyen és egyszerűen tartható. Ennek a minimális gondoskodást igénylő növénynek mindössze egy kis melegre, illetve viszonylag erős és sok napfényre van szüksége.

9. Agglegénypálma

Ez a nehezen elpusztítható szobanövény nagyon népszerű, hiszen jól bírja a szárazságot és a kevés napfényt is. Az agglegénypálma mérsékelt, közvetett napfényben, valamint porózus szerkezetű talajban érzi magát a legjobban.

10. Hegyescsúcsú futóka

A minimális odafigyelésnek köszönhetően a futóka tökéletes minden kezdő számára. Ráadásul ezt a szobanövényt egy pohár vízben is tarthatjuk, úgy is boldogan elél majd. 

Amire érdemes odafigyelni

  • Az első és legfontosabb lépés, amikor új szobanövényt vásárolunk, a megfelelő hely kiválasztás. 
  • Mindig nézzünk utána, hogy milyen igényei vannak a megvásárolt szobanövénynek. 
  • Olvassunk utána, melyik szobanövény, mekkora cserépben érzi a legjobban magát, nem minden növénynek van ugyanis nagy cserépre szüksége.
  • Kerüljük a túlöntözést. Csak akkor locsoljuk meg a növényeket, amikor már kiszáradt a talajuk felső rétege. 
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Harctéri virágoskert "Ültetni bármibe lehet!" - szól az újrahasznosítás híveinek alaptétele, amellyel jómagunk is egyetértünk, még ha a növények nem is mindig díjazzák az ...
Asszonyélet: különleges zöldségek a kertben Sok kertész a hagyományos zöldségeket helyezi előtérbe kertjének megtervezésénél, de vannak, akik hajlandóak új dolgokat, kevésbé ismert zöldségeket i...
Asszonyélet: a dísznövényeket is támadják a kóroko... Ugyan már hűl az idő, beköszöntött az ősz, de a kórokozók továbbra is jelen vannak. A kártételek nem csak a haszonnövényeken jelenhet meg, hanem a ker...
Extrém körülményeket is kibír a futólonc A futóloncok közé számos növény tartozik. Még nem túl elterjedt növények, de egyre több kertben fordulnak elő, ezért érdemes beszélni tartásukról, met...
Ipari szintű páfránytermesztésre kell felkészülni ... A bioalkoholok egyre nagyobb teret hódítanak a világon. Készülhet belőlük tüzelő-, vagy épp üzemanyag is. Egyre többféle növényből lehet ilyen anyagot...
Pusztítsd el a szobanövényedet A hideg és általában a téli időjárás - a kiskerti növényekhez hasonlóan - a szobanövényeknek is komoly kihívást jelent. Érdemes tehát fokozottan ügyel...