Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzések első szakasza, amely során több ezer létesítmény több tízezer termékét ellenőrizték a szakértők. Mint mindig, most is sok terméket kellett kivonni a forgalomból, valamint több vállalkozás tevékenységét is fel kellett függeszteni.
3316 létesítményben 10700 terméket vizsgáltak meg az ellenőrök a szezonális ellenőrzés során. A feltárt hiányosságok jellemzően a higiéniai feltételek biztosításával, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, valamint a termékek nyomon követhetőségével és minőségével voltak kapcsolatosak.
A szezonális ellenőrzések során vizsgáltak többek között fagylaltokat, előkészített húsokat, zöldséget, gyümölcsöt, elsősorban görögdinnyét. Idén külön kérésre már az ellenőrzött termékek körét kiterjesztették a tojásra, a külföldi UHT tejekre és a vásárokon kapható konyhai kerámia termékekre is.
A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint a vizsgált termékek mindössze 3 százalékánál találtak problémát az ellenőrök. Többek között 3 pácolt húsban fedeztek fel szalmonellát, valamint egyes sült halak esetében is kimutatták, hogy például a sült fogasként árult termék más fajta halból készült.
A külföldi UHT tejek esetében ismét találtak olyat, amelyben az előírtnál alacsonyabb volt a zsírtartalom. A konyhai kerámia edények vizsgálatánál pedig a vizsgálat alá vont 16-ból, 6 minta ellenőrzése fejeződött be. Közülük egynél találtak határérték feletti ólomkioldódást.
A vendéglátóhelyeken vett 141 fagylaltmintából 13 mikrobiológiai szempontból nem volt megfelelő. A 86 gyümölcsből készült színes fagylaltok közül hétben a szakemberek a jelenlegi szabályok szerint nem engedélyezett színezéket találtak.
A nyári szezonális élelmiszer-ellenőrzés augusztus 31-ig tart. A szezonális ellenőrzések legfőbb célja, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön.