Húsmarhák: kényszerű állománycsökkentés esetén elkerülhető a szankció

Az idei aszályhelyzet érzékenyen érinti a legeltető állattartókat, így a húsmarhatartókat is. Takarmánybázisaik erőteljes csökkenése miatt sokan állománycsökkentésre kényszerülnek. Mivel az anyatehén-támogatás 6 hónapos tartási kötelezettsége október körül jár le, kényszerű állománycsökkentés esetén számukra a megoldás a kérelem részleges visszavonása lehet.

Ez érvényes a termeléshez kötött uniós forrású és az átmeneti nemzeti anyatehéntartásra jutó közvetlen támogatásra, a támogatási kérelemben feltüntetett egyedekre vonatkozóan. Az Agrárminisztérium felhívta a figyelmet erre a lehetőségre, amivel kényszerű állománycsökkentés esetén elkerülhető a szankció – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Az idei aszályhelyzet érzékenyen érinti a legeltető állattartókat, így a húsmarhatartókat is
Az idei aszályhelyzet érzékenyen érinti a legeltető állattartókat, így a húsmarhatartókat is (Fotó: Pixabay)

A tárca azt is megerősítette, hogy valamennyi támogatási jogcímnél megteremti és bemutatja azokat – az uniós támogatási rendszer kötöttségei között alkalmazható – lehetőségeket, amelyekkel az idei aszályhelyzet miatt a különböző kötelezettségek és vállalások ellehetetlenülése esetén élhetnek a gazdálkodók az agrártámogatási rendszerben.

Az anyatehenet tartó gazdálkodók számára jelenleg is lehetőség van az aszályhelyzet miatti kényszerű állománycsökkenés kezelésére a termeléshez kötött és az átmeneti nemzeti anyatehéntartásra vonatkozó támogatási jogcímek esetében.

A támogatási rendszer keretei között a megoldás tehát a támogatási kérelemben feltüntetett egyedekre vonatkozó kérelem részleges visszavonása.

A betartandó szabályok

A főbb szabályok a következők, amelyekre oda kell figyelni:

a visszavonás nem jelentheti a teljes bejelentett állomány kérelemből történő visszavonását;

addig teheti meg kérelmét a gazdálkodó, amíg a benyújtott kérelemre vonatkozóan döntést vagy bármiféle meg nem felelésről tájékoztatást nem kap;

abban az esetben, ha a helyszíni ellenőrzés keretében meg nem felelt állatokra vonatkozó megállapításra kerül sor, akkor ezeknek az egyedeknek az esetében a kérelem visszavonása már nem lehetséges.

Ha a termelő egyes egyedek vonatkozásában részben visszavonja a kérelmét, akkor figyelnie kell arra, hogy továbbra is a kérelem alapját jelentő egyedeket érintően a termeléshez kötött támogatás további feltételei is teljesüljenek.

Ezek sorában kiemelt figyelemmel kell lenni arra, hogy a támogatás alapjául szolgáló állatlétszámban a birtokon tartás teljes ideje alatt az üszők aránya legfeljebb 40 százalék legyen, és a kérelmezett állatok legalább 30 százalékának kell, hogy ellése legyen a 2022-es naptári évben.

Fontos kiemelni, hogy a termeléshez kötött és átmeneti nemzeti anyatehéntartásra vonatkozó közvetlen támogatás esetében a legelőterületek kiszáradása miatt nincs lehetőség vis maior kérelmet benyújtani. A jogcímek keretében a termelő ugyanis 6 hónapos birtokon tartási, nem pedig legeltetési kötelezettséget vállalt. A támogatásokkal kapcsolatos jogosultsági feltételeket – uniós jóváhagyás miatt – a beadott kérelmek esetében változtatni már nem lehet.

Vis maior marad a kényszervágás

Előfordulhat olyan eset is, amikor kényszervágásra kerül sor, emiatt továbbra is lehetséges vis maior eseményt jelenteni és erre figyelemmel – a többi jogosultsági feltétel teljesítése esetében, valamint a megfelelő igazolás benyújtásával – a támogatás kifizetése is lehetségessé válhat.

A kérelem részleges visszavonására az egységes kérelem elektronikus kitöltő felületén, adatváltozás keretében van lehetőség. A bejelentés előtt érdemes a Magyar Államkincstár által közzétett, az adatváltozás technikai folyamatát leíró kézikönyvet áttanulmányozni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Fordulat jöhet a magyar állattenyésztésben Sorsdöntő fordulat előtt áll a magyarországi állattenyésztés, mivel a következő hetekben dőlnek el a magyar állattenyésztési támogatási jogcímek és fe...
Megjelentek az első pályázati felhívások Megkezdődött a krízistartalékból származó pénzek kifizetése; támogatást kapnak a cukorrépát termesztők; megjelentek az első pályázati felhívások! Íme,...
Új segítséget kapnak a gazdálkodók az aszály nyomo... Naponta frissülő aszályindexet fejlesztett ki a Magyar Tudományos Akadémia. A rendszer különlegessége, hogy az adott növénytípus tulajdonságait is fig...
Elsejétől nem kell vízkészlet-járulékot fizetni... Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodókna...
Tízmillió köbméter vízzel segítenék az aszály kivé... Tízmillió köbméter vizet tároltak be a közelmúltban többletként a Tisza-tóba, hogy a várható aszályos időszakban ki tudják elégíteni a térségben megnö...
Hivatalos: idén mindenhol aszályhelyzet volt, jöhe... Megjelent a földművelésügyi miniszter aszályközleménye. Az ország szinte valamennyi járásában, illetve a közleményben felsorolt járások egyes települé...