Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája. Ezzel 54-re nőtt a hungarikumok száma.
A debreceni páros kolbászt például olyan népi eredetű étel, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. Ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen. További pozitívum, hogy a debreceni páros kolbásznak mind a négy változata – a csak sertéshúsból, a csak marhahúsból, a sertés és marha vegyeshúsból, illetve a kóser bárányhúsból készült páros – is felkerült a hungarikumok listájára.
Az pedig, hogy a 200 éves fröccs – amelyből 50-60-féle ismert – bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti.

Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente, a magyar Alföld legértékesebb gyógynövénye, a kamilla virágzat a népi gyógyászat legfontosabb felfedezése, ezért is érdemelte ki a hungarikum címet.
Eközben a Magyar Értéktár is új taggal bővült, ide került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma.
Forrás: MTI