HuminForce – Talajunk védelmében, termésünk érdekében

A humuszanyagoknak, ezen belül a huminsavaknak, mint talajalkotóknak fontos szerepéről számos tankönyv, szakkönyv és tanulmány nyújt leírást. Humusz nélkül terméketlennek, míg 3-4% humusztartalommal jó termékenységűnek mondható a talaj, mivel ennek bomlása biztosítja – többek között – a növények folyamatos nitrogén-utánpótlását. A talaj használata során a humuszanyagok mennyisége folyamatosan csökken, ennek eredményeként csökken a nitrogénszolgáltató képesség, a kation adszorpciós képesség és ezzel a talaj környezetvédelmi pufferoló hatása is. Sajnálatos módón hazai viszonylatban a talajok humusztartalma, alig 1%, ami koránt sem elegendő.

A HuminForce talajkodicionáló készítmény erre a problémára kínál megoldást. Magas (50%) humusztartalmának köszönhetően, nagyban segíti a tápanyagok felvételét és raktározását, és segíti a talaj regenerálódását.

Hazánk egyik legnagyobb problémája a talaj savanyodása. Mivel a műtrágyák ammónium-szulfátban és szuperfoszforban gazdagok, növelik a talaj hidrogénion-tartalmát, ami savanyú kémhatást eredményez. Ilyen közegben a növények számára felvehetetlenek lesznek egyes tápanyagok (pl. kalcium) míg más toxikus elemek (alumínium) mobilizálódnak. Így jelentősen erodálódik a talaj szerkezete, aminek köszönhetően, más hasznos mikro-és makró elemek kötötté, felvehetetlenné vállnak.

A HuminForce segítségével képesek vagyunk stimulálni a talaj pH pufferelását. A huminsavak ioncserélő képessége és redox kapacitása folytán extrém savas, illetve lúgos körülményeket is képes pufferálni, tehát szélsőséges kémhatás esetén is semlegesíti a talaj pH-t. A humusz oxigén szállító hatása a növény egész anyagcseréjét segíti. A huminsav természetes antivirális és antibakteriális hatású és ennek köszönhetően, ellenállóbb lesz az őt érő negatív külső hatásokkal szemben.

A HuminForce talajkondicionáló magas (50%) humusztartalmának köszönhetően, nagyban segíti a tápanyagok felvételét, raktározását, és a talaj regenerálódását.
A HuminForce talajkondicionáló magas (50%) humusztartalmának köszönhetően, nagyban segíti a tápanyagok felvételét, raktározását, és a talaj regenerálódását.

A talajképződés egyik legfontosabb eleme a szerves anyag, mely legnagyobb mértékben befolyásolja a termőképességet. A nitrogén, például, a talaj széntartalmához mérten 1/10-ed arányban épül be.

  HuminForce beltartalom  
  Termékösszetétel:  
  szárazanyag tartalom (m/m%) 75
  szerves anyag tartalom (m/m%) sz.a. 60
  huminsav tartalom (m/m%) sz.a. 50
  K2O tartalom (m/m%) sz.a. 0,05
  K2O tartalom (m/m%) sz.a. 0,06
  Ca tartalom (m/m%) sz.a. 2
  Mg tartalom (m/m%) sz.a. 0,3
  S tartalom (m/m%) sz.a. 2,5
  Fe tartalom (m/m%) sz.a. 0,6 0,6
  Mn tartalom (m/m%) sz.a. 0,01 0,01

A HuminForce 60% szerves anyag és  35% aktív szén tartalmával, képes a talajéletet fellendíteni. Folyamatos használata mellett a műtrágyaadagok csökkenthetőek vagy akár el is hagyhatóak. 100%-ig természetes készítmény révén, teljesen beépül a környezetbe, nem hagy nyomot maga után. Mobilizálja a talajban lekötődött makro- és mikroelemeket, így megfelelő arányú, elegendő mennyiségű tápanyagot biztosít a növény számára. A jobb tápanyag-ellátottság és a nagyobb zöldtömeg következtében növekszik a növény vitalitása, ezzel szárazság- és stressz tűrő képessége, továbbá egyes kórokozókkal szembeni ellenálló képessége is fokozódik.

A megoldás a HuminFoce talajkondicionáló készítmény!

A HuminForce granulált formájának köszönhetően, könnyen kezelhető és kijuttatható. Felhasználható alap, starter műtrágyaként, de akár állománykezelésben kultivátorral is.

Amennyiben a HuminForce talajkondicionálót alkalmazzuk, a talajélet javítása mellett intenzíven és gazdaságosan tudunk termelni, hiszen az egészséges talaj, egészséges termést eredményez.

Tánczos István
Bödör Bence
Alpha-Vet Kft. AlphaPlant ágazat

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nyerjen műtrágya csomagot! Nyereményjátékot hirdettünk, amelynek célja, hogy az agrárium szereplői értékes híreket kapjanak kézhez minden héten. Iratkozzon fel szakmai hírlevelü...
Helyzetjelentés – műtrágya nyereményjáték Nagyon népszerű a Magro.hu és a Fertilia Kft. közös nyereményjátéka. Még egy hete sincs, hogy útjára indítottuk hírlevélre feliratkozós játékunkat, de...
A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
A kukorica és napaforgó tavaszi startertrágyázása... A mezőgazdasági termelők részére egyre fontosabb az olyan korszerű termékek használata, amelyek biztonsággal garantálják az elérhető legnagyobb termés...
Az első teendők a mezőn Beköszöntött a tavasz, megkezdődnek a munkák a szántóföldeken. Az enyhe tél és a sok helyen még most is pangó belvíz a szokásosnál is több munkával lá...
8 gyakorlati tipp a műtrágyázáshoz! Egy gyakorlott, sokat látott gazda számára nem lesz minden tanács újdonság, de mégis hasznos útmutató, amit érdemes megfogadni. Nem csak kifejezetten ...