Hulladékot etetnek az állatokkal – és az jó nekik. És nekünk is

Az orosz ökológiai üzemeltető – a hulladékgazdálkodás felügyeletére jogosult kormányzati ügynökség – által megrendelt tanulmány megerősítette, hogy a gabonaliszt, a hús, a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek és számos más, lejárt szavatossági idejű termék nem rendelkezik „genotoxicitással”, és megfelelő kezelés esetén felhasználható állati takarmány előállítására.

Az oroszországi Plehanov Orosz Közgazdasági Egyetem tudóscsoportja azt állítja, hogy a szupermarket-hulladék, ha a takarmánygyártáshoz adják hozzá, nincs negatív hatással a tenyésztett állatok genomjára.

A kísérletek során „a genotoxicitás küszöbe” soha nem lépte túl a normális szintet, amint azt az utólagos laboratóriumi kísérletek is mutatták.
A kísérletek során „a genotoxicitás küszöbe” soha nem lépte túl a normális szintet, amint azt az utólagos laboratóriumi kísérletek is mutatták. (Fotó: Pixabay)

A tudósok a Danio rerio nevű halat olyan receptekkel etették, amelyekben mandarin, alma, káposzta, cékla, hajdina, sárgarépa és többféle lejárt szavatosságú kenyér szerepelt. Elmagyarázták, hogy a Danio reriót azért választották a kísérletekhez, mert „ugyanúgy reagál a mérgező anyagokra, mint a magasabb rendű gerincesek, és felhasználható olyan vegyi anyagok nyomon követésére, amelyek teratogén vagy rákkeltő potenciállal rendelkeznek az emberben”.

Nincsenek mutációk

„Ezt a kis halat gyakran használják modellként xenobiotikum-tesztekhez. Így nevezik azokat az idegen élő szervezeteket, amelyek nem tartoznak a biotikus körforgásba” – mondták a tudósok, hozzátéve, hogy három ciklusban végeztek el egy 15 napos kísérletet 550 Danio rerio egységgel.

A kísérletek során „a genotoxicitás küszöbe” soha nem lépte túl a normális szintet, amint azt az utólagos laboratóriumi kísérletek is mutatták. Ez azt jelenti, hogy a lejárt élelmiszerhulladékból készült takarmányt fogyasztó állatoknál nem jelentkeztek mutációk – állították a tudósok.

Ez egy nagyon jó kezdeményezés; még ha egy kicsit későn is jön, mondhatni, mert a kiskereskedelmi láncok már készen állnak.

Felhasználásra kész megoldások

A vizsgálatok eredményei alapján a tudósok olyan állattakarmányokat is kifejlesztettek, amelyek lejárt élelmiszereket tartalmaztak. A 4 hónaposnál idősebb fiatal juhok takarmánya például a tudósok szerint olyan lejárt termékekből állítható elő, mint a búza, az árpa, a kalmár, a süllő, a tőkehal, a hosszú kenyér, az alma és a fehér káposzta.

A kenyérből, hajdinából, céklából, káposztából, sárgarépából, almából, narancsból és lejárt mandarinból viszont halaknak szánt takarmányt lehet előállítani. A tudósok állítása szerint kecskék, szarvasmarhák, baromfi, sertések, nyulak és néhány más faj számára is kifejlesztettek recepteket, de további részletekkel nem szolgáltak.

Az élelmiszerhulladékok visszaforgatása a forgalomba

Denis Butsaev, az orosz ökológiai üzemeltető igazgatója üdvözölte a tanulmány eredményeit, és azt ígérte, hogy ez segíthet abban, hogy az élelmiszerhulladékot állati takarmányként vagy műtrágyaként visszavezessék a forgalomba. Hozzátette, hogy a tervek szerint az élelmiszer-hulladékot a még felállításra váró, újrahasznosított anyagok elektronikus kereskedelmi platformján keresztül értékesítenék.

Arszenyij Vlaszov, a MegaMix Center LLC vezérigazgatója a helyi Veterinary and Life hírportálnak megerősítette: „Ez egy nagyon jó kezdeményezés. Az egész világon általánosan elfogadott és 30 éve alkalmazott gyakorlat, hogy a hulladékot takarmány előállítására használják fel”.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...