Hozza előre a kistraktorvásárlást, mert jelentős áremelkedés valószínűsíthető

A Solis és a Goldoni mellett most már a BCS traktormárkákkal is várja ügyfeleit az Odisys, akik így minden igénynek meg tudnak felelni – mondja Hernek Zoltán a cég ügyvezető-tulajdonosa. Ám, aki ilyen kistraktor vásárlásán gondolkodik érdemes a támogatásoktól függetlenül már most megrendelni azt, mert a közeljövőben jelentős áremelkedés valószínűsíthető – véli a szakember.

Hogy alakult a tavalyi évük üzleti szempontból?

Ami az eladott darabszámot illeti, összességében nagyon jól teljesítettünk. Közel 170 Solis traktort értékesítettünk, melyből 160-at forgalomba is helyeztek. Ám voltak nehézségeink is, mert a Goldoni traktorgyárnál jelentős problémát okozott a COVID-19. Emiatt ott idén csak az év második felében indul újra a gyártás. Újdonság volt viszont, hogy a Solis és a Goldoni márka kiegészítéseként felvettük a palettára a BCS traktorgyár termékeit is.

Ez a márka hogyan egészíti ki az Odisys korábbi portfólióját?

Hernek Zoltán az Odisys ügyvezető-tulajdonosa

A Solis egy univerzális, általános használatú, felhasználási szempontból nem túl bonyolult műszaki tartalommal bíró mindenes traktor. A Goldoni és a BCS traktorok – ezzel szemben – specializált erőgépek, kifejezetten, ültetvényes traktorok. Sok esetben speciális ügyféligényekre kell, hogy megoldást nyújtsanak. Ha, például, korlátozott sortávra vagy etetőútba kell beférni, ha nehézségeket okoz a sorvégi forduló vagy esetleg megfordítható kormányzással szeretne valaki dolgozni. A Goldoni és a BCS kínálata tökéletesen kiegészíti egymást 20 és 110 lóerő között, így most már minden igényre tudunk ajánlatot adni. Van egyforma kerekes és majdnem egyforma kerekes vagy egyáltalán nem egyforma kerekes, törzscsuklós és merev törzsű modell is a kínálatunkban.

This image has an empty alt attribute; its file name is DSCN6497-1024x768.jpg
Solis kistraktor

Mi várható idén, milyen újdonságokra számíthatnak az ügyfeleik?

Továbbra is kihívás a gyártói kapacitás menedzselése. A Solis traktorral idén nagyon jól állunk, hiszen az első 4 hónapban 93 darab került átadásra, ami a tavalyi és tavalyelőtti hasonló időszak számainak a több mint duplája. Szerencsére rendelkezésre áll belőle a kellő mennyiség a raktárban, így azonnal ki tudjuk szolgálni az ügyfeleinket. A Goldoninál, ahogy említettem, csak az év második felében indul a gyártás, de már tudunk megrendeléseket is felvenni rá. A BCS népszerű modellsorozataiból még időben, februárban sikerült megfelelő mennyiséget beszerezni, azonban megjegyezném, hogy a változó követelményeknek való megfelelési kényszer miatt mind a 3 gyártónál változások várhatóak, a modellek neveit, motorjait illetően.

A Solis esetében érkezett több újítás, újdonság, ami árnyaltabbá teszi a palettát. A 20-as szervo nélküli változat mellé megjött a 20-as szervós modell is, azoknak az ügyfeleknek, akik a kormányzásban már keresik a kényelmet, de még az olcsóbb és kisebb teljesítményű traktorokban gondolkodnak. Megjöttek továbbá az első 22-es modellek, ami ugyan csak 2 lóerővel tud többet, de majdnem 200 cm3 nagyobb motorral felszerelt, szintén szervós kivitelben.

Kiemelném még a 26-os alapmodellünket a 6/2-es váltóval. Azoknál az ügyfeleknél, ahol már komolyabb igénybevétel lép fel, gyakoriak a sorközvégi fordulók, ott lesz értelme és jelentősége a 9/9-es váltónak. Hegyvidéki munkáknál vagy dombosabb vidéken ez egy ideális választás. És mivel a traktor irányváltós, a sorvégi forduló egy kar elmozdításával megvalósítható.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20190723_144750.jpg
Solis kistraktor

Még ennél is praktikusabb, az elsősorban homlokrakodós munkák vagy állattartó telepek kisegítő gépeként, illetve kertészeti, kertiépítő munkákhoz favorizált hidrosztatikus váltós Solis 26HST modell, melynél pedállal történik az irányváltás. A széles modellválaszték az árnyaltabb árlépcsőkkel, sokkal pénztárcabarátabbá tudja tenni a döntést.

Ha jól tudjuk, egy változás is történt a Goldoni háza táján.

A Keestrack nevű holland cég, amelynek elsősorban bányaipari- és kőtörő gépek, aszfaltmarógépek vannak a portfóliójában, és amelyik több gyártó üzemegységgel rendelkezik Indiában, Afrikában és Kínában is, globális terjeszkedésbe kezdett. Ennek az első lépéseként felvásárolták a Goldonit, mely korábban 5 évig kínai tulajdonban volt. A traktorok gyártását az eredeti tervrajzok alapján folytatják tovább, a távolkeleti befolyástól teljesen függetlenül. Azoknak az ügyfeleknek, akik a hagyományos értékeket kedvelik és keresik, a portfólió változatlan magas műszaki tartalommal újra rendelhetővé és elérhetővé válik.

Mi változik mégis a tulajdonosváltással?

Egyelőre az alkatrészellátás javulása érzékelhető. A megrendelést követően maximum 2 héten belül szinte minden alkatrész megérkezik. Mindehhez az is kellett, hogy a járványon túl legyenek az olaszok, mert az európai gyártóüzem pontosan a COVID-19 korábbi gócpontjában található. Ez a régió most kezd felébredni a sokkból. Bízunk benne, hogy hamarosan a kész gyártmányokat is láthatjuk majd. Egy aprónak tűnő, de annál inkább jelzésértékkel bíró változást már biztosan tudunk, a Goldoni visszatér a korábban megszokott „Goldoni Orange” színhez, mely előrevetíti, hogy a tradicionális értékekhez, gyökerekhez szeretne az új menedzsment igazodni.

This image has an empty alt attribute; its file name is Ronin2-1024x683.jpg
Goldoni Ronin

Hogyan fogadták a hazai vásárlók a Goes munkaquadok kínálta lehetőségeket?

Trendi lett a munkaquad, ez a négykerekű, stabil, masszív, robosztus, személy- és kisáruszállításra is alkalmas eszköz. Akár tárcsát, mulcsozót, pótkocsit, hótolót vagy hóekét is illeszthetünk hozzá, mint egy kistraktorokhoz. A munkaerőhiányra gondolva kiválóan alkalmazható, például terelése egy legeltetéses állattartás esetén.

Ideális továbbá, ha nedves a talaj, amikor is a terepjárónál kisebb kárt okoz, mivel sokkal kisebb súlyú gép, enyhébb lesz a talajtaposási kár. Ligetes környezetben parkápolásra is kiváló. Hasznos lehet a vadászoknak is, hiszen nagyon sok olyan terület létezik, ahova nem lehet vagy nem szabad terepjáróval behajtani.

Jó szolgálatot tehet egy kertészetben is, ahol sok embert foglalkoztatnak, és nagyobb csapadék után nem lehet megközelíteni a területet. Általa a területek között keskenyebb művelőutat lehet hagyni, mint egy terepjárónál. Csak 120-130 cm szélességet igényelnek.

This image has an empty alt attribute; its file name is Ronin12-1024x678.jpg
Goldoni Ronin

Végezetül, mit tanácsolna azoknak a gazdálkodóknak, akik most gép vagy eszközvásárláson gondolkodnak?

A nyersanyagárak globális emelkedése miatt óva inteném ügyfeleinket a beruházások halogatásától. Ne várjanak a pályázatok bírálatára, mert addigra jelentős többletköltségekkel szembesülhetnek. Nem tartok elképzelhetetlennek 15%-os áremelkedést, azok után, hogy tavaly elszenvedtünk egy hasonló mértékű drágulást a deviza árfolyamának gyengülése miatt, majd erre jött egy 11%-os alapanyagár-emelkedés, és a szállítási költségek is növekedtek.

This image has an empty alt attribute; its file name is Volcan-L80-2-1024x681.jpg
Volcan L80
This image has an empty alt attribute; its file name is Odisys_logo.jpg

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Fendt nagytraktorok, Fliegl-felvásárlás, CLAAS-bőv... Több hírünkben is szó volt augusztusban a mezőgazdasági gépekről. Ezekben leírtuk, hogy visszaesett a John Deere-t gyártó vállalat bevétele, egyre né...
Gépbemutató: október 17-én irány Kecskemét A traktorokról és a hozzájuk kapcsolódó munkaeszközökről rengeteg szép dolgot lehet elmondani, de az az igazi amikor élőben láthatja az ember, munka ...
Nem vagy vagány, ha nincs Solis kistraktorod Az új és a használt eladó kistraktorpiac mára akkora, hogy bárki könnyedén elveszhet benne. Az új modellek teljesítmény/ár-értékarányban sokszor nem ...
A Solis traktorok bizonyítanak A traktorgyártóknak továbbra is követniük kell ez EU-s környezetvédelmi irányelveket és szigorításokat. Azok, akik erre rá sem hederítenek, gyorsan k...
A nehézségek dacára a Solis traktorok felfutásával... Nagy reményekkel és több új termék piacra léptetésével kalkulált az Odisys Bt. a 2020-as évre, de a járvány alaposan belerondított az idilli képbe. E...
Nem is vagy igazi vagány, ha nincs Solis kistrakto... Az új és a használt eladó kistraktorpiac mára akkora, hogy bárki könnyedén elveszhet benne. Az új modellek teljesítmény/ár-értékarányban sokszor nem ...