Hozamnövelés francia juhfajtákkal

Bár hazánkban a juhtenyésztés alapvetően a magyar merinó fajtára alapozott, érdemes figyelmet szentelni a külföldi fajtáknak is. Az olyanoknak például, melyek haszonállat előállító keresztezés során (apai partnerként) hozzájárulhatnak a hozamok növekedéséhez, a juhhús előállítás gazdaságosabbá tételéhez. A Debreceni Egyetem ATK Karcagi Kutatóintézet szakértő munkatársai ezúttal a francia juhfajták jellegzetességeit szedték egy csokorba.

Haszonállat előállító keresztezések során ezen fajták nemcsak a napi súlygyarapodást növelik akár 5–15–25%-kal a keresztezett utódaikban, de jelentősen javítják a húsformákat, eladhatóbbá teszik az előállított báránytesteket, csökkentik az 1000 kg csontos hús előállításához szükséges bárányszámot, növelik a takarmányhasznosító képességet. Ugyanannyi tenyészállat tartása mellett azáltal növekszik a jövedelmezőség, hogy a genetikai értékben rejlő lehetőségek kihasználásával a termelőt is többletbevételhez juttatják.

Itthon a magyar merinó alapozzuk a juhtenyésztést.
Itthon a magyar merinóra alapozzuk a juhtenyésztést.

 

A Debreceni Egyetem ATK Karcagi Kutatóintézetben ilyen keresztezésekkel történnek kísérletek. Apai partnerként két francia húsfajtát, a Berrichon du cher-t és a Blanc du Massif Central fajtát alkalmaztuk. Cikkünkben erről a két – hazánkban még kevésbé közismert és elterjedt – fajtáról olvashatnak.

Berrichon du cher

Az 1970-es években már tenyésztették Magyarországon a fajtát, akkor nem terjedt el széles körben, 2009-től fogtak Magyarországon újra a fajta tenyésztésébe. A fajta létszáma meglehetősen korlátozott, de ezzel együtt a tenyészetek közötti eltérés is jelentős. Hazánkban jelenleg a tenyésztésének célja a hazai árutermelő állományok részére kiemelkedő minőségű apaállatok előállítása a vágóbárányok minőségének javítása érdekében.

Nagyon jó legelőkészségű fehér húsfajta. Jó anyai tulajdonságok, jó tejtermelés, 1,4 – 1,6 szaporaság jellemzi. A fajta szarvatlan, rendelkezik a szezonon kívüli ivarzás hajlamával. Származási helyén az anyák 60 százaléka szeptember és november hónapok között ellik. A jerkék 10-12 hónapos kor között tenyésztésbe vehetők, de emellett a hosszú hasznos termelés is megfigyelhető a fajtánál. Jó húsformák 320-370 g átlagos napi báránykori súlygyarapodás jellemzi. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 90-130 kg súlyúak.

1. kép: Berrichon du Cher (készítette: Dr. Monori István)
1. kép: Berrichon du Cher (készítette: Dr. Monori István)

 

Jellegzetessége, hogy a fej és a lábak teljesen, míg a has félig vagy teljesen kopasz. Az állatokat széles jól izmolt hát és elülső végtagok, míg a hátsót kihívóan telt húsformák jellemzik. A lábak középhosszúak, szabályos állásúak. Törzse közepesen hosszú, hengeres, jól izmolt. A nyak közepes hosszúságú, ránc nélküli, magasan illesztett.

Blanc du Massif Central (BMC)

A hazai juhhús termelés javításában alapvetően új fajtának számít a francia Blanc du Massif Central nevű fajta, amelyből néhányszor tíz egyed már nőivarban is termel az országban, és amelynek keresztezett utódai kivételes hústermelési tulajdonságokról tesznek bizonyságot. E fajta egyedei 2013-ban kerültek honosításra az országba, és 2014-től szerepelnek a törzskönyvi ellenőrzésben.

Hazai tenyésztésének célja:

  • A fehér színű terminál apai fajtaválaszték növelése árutermeléshez, a vágóbárányok minőségének javítása érdekében.
  • Legelőkészségének, szaporulati arányának és báránynevelő képességének fenntartása, javítása.
  • Kielégíteni a hazai illetve a külföldi tenyészállat igényeket, a hazai árutermelő állományok részére kiemelkedő minőségű apaállatok előállítása.
2. kép: Blanc du Massif Central (készítette: Dr. Monori István)
2. kép: Blanc du Massif Central (készítette: Dr. Monori István)

 

“Zord” körülmények között is jól megél, könnyen adaptálódó, rendkívül szívós (rusztikus) hús típusú juh. Franciaországban 350.000 egyed található. Jó anyai tulajdonságok, jó tejtermelés jellemzi. A fajta egész évben ivarzik és szaporasága 200% körül van. Ez a meglepően magas szám annak köszönhető, hogy hazájában a BMC-t elsősorban ikerellésre valamint aszezonalitásra szelektálták. A fajta nőivarú egyedei szezonon kívül is ellethetőek. A jerkék 10-12 hónapos kor között tenyésztésbe vehetők, ez megfelelő takarmányozás esetén nincs negatív hatással az életteljesítményre. Jó húsformák, 300-350 g átlagos napi báránykori súlygyarapodás jellemzi. 90 napos korra elérhetik a 38 kg-t. Kifejlett korban az anyák 60-80 kg, a kosok 90-140 kg súlyúak.

Nagy hasonlóságot mutat a LACAUNE és a PREALPES fajták irányába küllemileg, de nincsenek rokonságban. Nagytestű közepesen finom csontozatú fajta. Különösen a kosok esetében a fülek nagyok, oldalt állók. Az arcra és lábakra ránövő gyapjú, illetve a gyapjúban található színes folt a törzskönyvbe kerülést kizáró ok lehet. A nyak ráncmentes. A gyapjú színe fehér, a könyökig csánkig lehúzódhat, a has kopasz. Faggyúja a többi francia fehér húsjuhokéhoz képest valamivel sárgább.

Nézegessen Lacaune fajtájú egyedeket:

Nehéz környezeti körülmények között is jó keresztezési partner lehet és jó növekedési erélyű, jó húsformájú bárányok állítható elő vele. Fajtatiszta tenyésztése is perspektivikus lehet az ország bármely térségében.

Tapasztalataink alapján, merinó jellegű anyákkal párosítva a Berrichon du cher és BMC kosok után születő F1-es bárányok feje és válla keskenyebb, így az ellés többnyire problémamentes, még előhasi anyák esetén is.

Mindkét fajta genotípusait együtt legeltetjük több százas nyájban, merinó jellegű állománnyal együtt extenzív, szikes legelőn. Kiválóan tűrik a „láb alóli” legeltetést, nem tapasztaltunk sem orrfolyást (alacsony páratartalom miatt), sem lábvég betegségre való érzékenységet.

Ugyanolyan takarmányozás mellett, látványosan szebb testformákat mutatnak, minden korcsoportban a merinó jellegű állományokhoz képest. Sokkal piacosabb termékünk lesz tehát azonos befektetett költség mellett.

Szerzők: Szabó Mária – Dr. Monori István – Dr. Csízi István

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hazai juhtenyésztés aktuális helyzete és lehetős... Hova exportáljuk a legtöbb juhot, miből készítik a birkapörköltet valójában, miért csökkent a támogatások ellenére is a juhtartás? Cikkünkből megtudja...
A hazai juhtenyésztés aktuális helyzete és lehetős... Mit lehet tenni a juhtartás helyzetének jobbítása érdekében, napjainkban, mikor a Kérődző Szerkezet Átalakítási Program és az Agrár Környezet Gazdálko...
Juhállomány az unió országaiban Friss listát publikált az Eurostat az uniós birkaállományról. Nos, a legtöbb juh, a többi országot messze megelőzve, az Egyesült Királyságban él, össz...
FM: a magyar merinó veszélyeztetett mezőgazdasági ... A magyar merinó juh veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett a vonatkozó legfrissebb FM rendelet szerint - közölte a Földművelésügyi Minisztérium...
Elzárnak, mi nyitunk másik ablakot Megüt-e minket az orosz importtilalom? Miért gond a rekord almatermés? Előtérbe kerül a juhtenyésztés? Mi a helyzet a gabona, alma és a szőlő piacán? ...
Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...