Hová lettek a talajbaktériumok?

Előfordulnak olyan évek, amikor a szokásosnál is több növényvédelmi kezelést kell eszközölniük a gazdáknak. Az idősebb gazdák szerint régen nem volt ez így, kevesebb permetezéssel is kitűnően tudtak növényeket termeszteni. De mi változott azóta?

A válasz igen egyszerű: szinte minden megváltozott azóta, hogy dédapáink befejezték a szántóföldi pályafutásukat és helyüket a fiatalabb generáció és velük együtt a modern mezőgazdaság vette át. Megindult az iparszerű mezőgazdaság térhódítása. Intenzíven termesztjük a növényeket, a termőföldet pedig nem tiszteljük úgy, mint kellene.

A műtrágya is hibás

Mielőtt ennyire gépesítetté vált volna a mezőgazdaság, igás állatokkal végeztették többek között a szántást is a termőföldeken. Mivel állatokkal dolgoztak a gazdák, mindenki tartott jószágokat. Ebből adódóan szerves trágya is rendelkezésre állt bőséges mennyiségben, azzal oldották meg a talaj tápanyag-utánpótlását. Ezzel azonban nem csak tápanyagot biztosítottak a termőföldnek, hanem kellő mennyiségű rost is visszakerült a talajba, valamint kiváló közeg volt az ilyen talaj a talajbaktériumoknak is.

A műtrágyázással azonban valami megváltozott. A kémiai úton előállított tápanyagvisszapótló szerek ugyan a talaj tápanyagtartalmát javítják, de a szerkezetére nincsenek hatással. Sőt, a talajlakó baktériumokat is módszeresen elpusztítják egyes kémiai vegyületek, amelyek a műtrágyázás során kerülnek a talajba.

Fontos szerepet töltenek be a növények életében a talajbaktériumok
Fontos szerepet töltenek be a növények életében a talajbaktériumok (Fotó: agraragazat.hu)

 

Mi történik, ha nincsenek talajbaktériumok?

A talajbaktériumok segítenek a növényeinknek a kórokozók elleni küzdelemben. Amennyiben a talajból eltűnnek ezek a baktériumok, úgy a növényeink veszítenek erejükből, legyengülnek. Ennek egy példája a gombás megbetegedések terjedése. Tipikusan az ilyen legyengült növényeken képes kialakulni gombás megbetegedés, ugyanis ezek a növények nem tudják megakadályozni a káros nehézfémsók felvételét és ezzel együtt a gombás betegség is elkezd terjedni a növényben.

Ezzel szemben megfelelő talajbaktériumok jelenléte mellett a növények gyökérzetén lévő receptorok képesek megakadályozni a nehézfémsók felvételét, ezáltal a gombák sem tudnak bejutni a növényi testbe.

Van megoldás

Nem nehéz a megoldás erre a problémára. Oda kell figyelni arra, hogy a talajbaktériumok megfelelő mennyiségben legyenek jelen a termőtalajban. Ezt a műtrágyák visszaszorításával, a szervestrágyázás alkalmazásával, valamint az egyre nagyobb mennyiségben piacra kerülő baktériumtrágyák alkalmazásával érhetjük el.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...