A hőt a fermentorokból kikerülő anyag szárítására tudjuk használni

A termények kezelése és tárolása az egyik legfontosabb feladat. Hiába dolgozunk egész évben szakszerűen, a növény igényeinek megfelelve, hiába sikerül jól a betakarítás is, ha a tárolás és a szárítás nem szakszerű. Akkor az egész évi munka odaveszik. A témában a Magro.hu Kukorica és Búza Konferenciasorozat egyik előadóját, a Szegána Kft. ügyvezetőjét, Nagy Miklóst kérdeztük. A konferencia részleteiről a linkre kattintva tájékozódhat: https://www.magro.hu/konferencia/

Milyen újdonság van most a szárítás és tárolás technikájában?

Van egy olyan hőfokmérő rendszerünk, ami silótelepeknek, tárolótelepeknek a számítógépes nyilvántartását, illetve ellenőrzését végzi el a mai módszerekkel. Akár egy mobiltelefonos alkalmazással is lehet ellenőrizni a terményeink hőfokát, és a tárolás minőségét.

Nagy Miklós, a Szegána  Kftt. ügyvezetője, az anyagmozgatás, szárítás és tisztítás lehetőségeit veszi végig előadásában.


Mennyire nyitottak a gazdák az új technológiára?

Mindig vannak azért hiányosságok. A tárolásnak megvannak a hagyományai, de azok nem biztos, hogy minden esetben jók. A betárolásnál és a kitárolásnál beazonosíthatók olyan pontok, amiken lehet és kell is javítani ahhoz, hogy a minőség megmaradjon, esetleg még javuljon is. Sok termékünk dán és német. Az ottani mezőgazdasági gyakorlatokat igyekszünk a magyar gazdáknak bemutatni és bevezetni.

Ha százalékban fejezi ki, mennyit lehet megtakarítani a fejlesztésekkel?

Úgy gondolom, hogy 15-20 százalékot lehet hozni az új megoldásokkal. Szellőztetéssel, hőmérséklet-ellenőrzéssel elég komoly haszon várható. Egy ilyen befektetés költsége a gazdaság méretétől függően 1-2 év alatt is megtérülhet.

II. Kukorica és Búza Konferenciasorozat
II. Kukorica és Búza Konferenciasorozat, amely a 2 fő szántóföldi növényünk termesztéstechnológiai újdonságait mutatja be.

Hogyan válaszoltak az új kihívásokra?

Nagy újdonság nincs. Azt kell elfogadni, hogy a termésátlagok várhatóan nem lesznek olyan magasak, mint korábban. Mindenképpen azt kell és érdemes kezelni és tárolni, ami megterem, alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez.

Mik voltak az elmúlt időszak tapasztalatai?

Ami most érdekesség a piacon, hogy elég sok biogáz üzem épült az országban. Komoly támogatással indultak el és működtek. A támogatások csökkenése után a gazdák gondolkodtak, hogyan tudnák ezeket megtérülővé tenni. Erre gondoltunk ki mi is egy megoldást. A fermentorokból kikerülő anyagot külön talajvizsgálat és engedélyeztetés után lehet a szántóföldre kijuttatni. Mi egy olyan módszert javasolunk, amivel a fermentorokból kikerülő anyagot meg tudjuk szárítani, olyan hővel, ami egyébként a biogáz motoroknál kipufogón keletkezik, és elmenne. Ezt összegyűjtjük és megszárítjuk vele az anyagot, amiből brikettet vagy pelletet készítünk. Ezt pedig már el lehet tüzelni. Erről is beszélek majd az előadáson Debrecenben.

Hogyan csinálják ezt külföldön?

Olyan méretű és koncentrált gazdaságra van szükség, ahol van elég alapanyag a biogáz üzemhez. Főleg nagyobb gazdaságokban lehet ezt gazdaságosan üzemeltetni. Régen Németországban sokan a kukoricasilóra alapoztak. Ma már nem engedélyezik ezt és a hulladék anyagból történő biogáz termelést preferálják. Például a fermentorokból kikerülő anyagból és az ocsúból. A silókukorica ára ugyanis egy időben borzasztóan megnőtt, mert a takarmánykukoricát elvitték a biogázüzemek. Ezt akadályozták meg az intézkedéssel.

A fő probléma mindig az, hogy a biogáz üzemeknél télen a hulladékhőt fel lehet használni üvegházak vagy épületek fűtésére, de nyáron ez a hőmennyiség teljes egészében elvész. De ha ezt a hőt a fermentorokból kikerülő anyag szárítására tudjuk használni, akkor nyertünk. Nő az egész üzem hatásfoka, és hasznos terméket tudunk előállítani. Ez nyitott fülekre és kezdeményezőkre talált.

Miért lesz érdemes az Ön előadását meghallgatni?

A kaposvári példát látva összességében nem csak egy előadást érdemes meghallgatni, hanem az összeset. Mert olyan kérdéseket vetnek fel a különböző előadók, ami plusz tudást és gondolatokat ad a gazdálkodóknak.

Tudjon meg még többet a termények kezeléséről és tárolásáról és hozzon ki többet a földjeiből! Ehhez jöjjön el a II. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatra  a Debreceni Egyetemre 2018. január 18-án, ahol 16 eladó tart számol be a két főbb szántóföldi növényünk termesztéstechnológiai újdonságairól, és ad tanácsokat a korszerűbb és hatékonyabb termesztéshez.

További információ a programokról, jelentkezési lehetőség valamint részletek a kisorsolásra váró nyereményekről az alábbi oldalon:

https://www.magro.hu/konferencia/

Főtámogatók:

Szakmai partnereink:

Előadó partnereink:

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Decemberben indul a II. KUKORICA és BÚZA Konferenc... A tavalyi sikerre való tekintettel, a Magro.hu mezőgazdasági piactér idén decemberben és jövő januárban újra megrendezi a II. Kukorica és Búza Konfere...
Miben és hogyan fejlődhet a nitrogén- és tápanyag-... 2017 decemberében kezdődik a Magro.hu II. Kukorica és Búza Konferenciasorozata, ahol több szakember mutat be hasznos újdonságokat a témában. Köztük le...
Hogyan fejleszthető a kukorica öntözése? 2017 decemberében kezdődik a Magro.hu II. Kukorica és Búza Konferenciasorozata, ahol több szakember mutat be hasznos újdonságokat a témában. Köztük le...
Mire jelent megoldást a precíziós gazdálkodás és a... 2017 decemberében kezdődik a Magro.hu II. Kukorica és Búza Konferenciasorozata, ahol több szakember mutat be hasznos újdonságokat a témában. Köztük le...
Generációkon át íveljen a tudás: találkozzunk a II... Aki elhiszi magáról, hogy mindent tud a gabonatermesztésről, az tévúton jár. A terület folyamatosan változik és fejlődik. Egy új vetőmag, technológiai...
Milyen kártevő veszélyezteti a leginkább a kukoric... 2017 decemberében kezdődik a Magro.hu II. Kukorica és Búza Konferenciasorozata, ahol több szakember mutat be hasznos újdonságokat a témában. Köztük le...