Hol tartunk most, avagy miként alakul az AGROTEC Öntözési Üzletágának élete?

Az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletága 2015-ben alakult összességében 4 fővel, és azzal az elképzeléssel, hogy lehetővé tegye a magyar gazdák számára minőségi öntözőgépek beszerzését, ezáltal növelve versenyképességüket a nemzetközi piacokon.

Az indulás nehézkes folyamat volt, mert rendkívül sok kétely övezte azt az időszakot a pályázatok tekintetében. Visszatekintve inkább csak hitegetésnek tűnik az akkori kommunikáció, de mostanra már tényként kezelhető, hogy 2015-ben ugyan az öntözési pályázat nem indult el, de lehetőség volt kertészeti gépberuházásra, mely sok elcsüggedt gazdát arra ösztönzött, hogy öntözőgépeit ebben a rövid sprintben szerezze be, mely pár hónapig tartott mindössze a pályázat beadás és megvalósítás tekintetében.

Az első pár száz hektár öntözése ekkor kezdődött meg, de ez csak ízelítő volt étvágygerjesztő volt a vacsora előtt, mert 2016-ban útjára indult a „VP2.-4.1.4-16 A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” pályázat, mely sok vitát váltott ki az EU-n belül is, ezért is volt az utolsók között, mely elfogadásra került, véglegesítve a költségvetést, mely elfogadásra került.

Az első pályázati beadások elég keserédes képet mutattak, mert sok szempontból javításra/pontosításra szorult a kiírás, hiszen itt nem a megszokott géppályázatról volt szó, hanem rengeteg olyan elvárásnak kellett megfelelni, melyek csak igen kevesek számára voltak egyáltalán ismeretek, és még kevesebbek számára betarthatóak.

Az első nagy roham utám, amikor mindenki kivehette végre a fiókokban tárolt elképzeléseket, hosszas várakozás következett, mely alapvetően meghatározta a 2016 és 2017-es évben tapasztalható beruházásokat, melyek ugyan szerény számban, de voltak. Jellemzően azok a gazdálkodók szánták el magukat, akik pályázat nélkül is megvalósították volna elképzeléseiket. Volt viszont egy fontos lépcsőfok, mely teljesen újszerű volt bizonyos értéket elérő beruházásoknál, és ez pedig a közbeszerzés. Teljesen ismeretlen eljárást voltak kénytelenek a gazdák lefolytatni, ha a beruházás értékhatára bizonyos szintet elért, ezért is inkább a gépvásárlások voltak többségben, mintsem a rendszer szintű beruházások.

Ahogy telt-múlt az idő, 2018-ra elérkezett az idő, hogy egyre többen kapták meg támogatói okiratokat és elindulhatott a „nagyüzem”, melynek köszönhetően az Üzletág által telepített gépek száma meghaladja a 130 darabot, mely leginkább a keleti országrészre koncentrálódik.

2015 óta közel 7250 hektáron segítettünk a gazdálkodókat hatékony szántóföldi öntözőrendszerek megvalósításában, ahol egyre nagyobb szerepet kapott a generál kivitelezés, melynek köszönhetően a partnereinknek szükségtelen minden folyamatra külön-külön vállalkozót felkérni és egyedileg megállapodni. Pontosan látjuk ennyi idő távlatából, hogy Magyarországon ugrásszerűen nőtt a technológiai színvonal, mert pályázat adta anyagi segítség lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb technológia kerüljön kiválasztásra, mely még inkább segíti az üzemeltetést, melynek zászlóvivője a GPS vezérelte kornerkaros öntözőgép.

A 2021-es év sajnos ismét megmutatta, hogy a magyar gazdák számára, csak az egyik probléma az extrém szárazság, egyre gyakrabban a tenyészidőszakban leesett csapadék eloszlása is egyre kritikusabbá válik. Az extrém időjárás okozta hozamingadozások és terméskárok miatt, hatékonyságnövelés nélkül ma nincs tervezhető megtérülés a mezőgazdaságban. Azonban a legtöbben a precíziós gazdálkodás eszközeivel kizárólag a költségcsökkentésre koncentrálnak. Holott egy fejlett, üzemi öntözőrendszerrel a megtakarításon túl extra bevételre is szert tehetünk! Akkor juttathatunk a növényeinknek nedvességet, amikor a termés szempontjából ez létfontosságú, értékes input anyagaink is jobban hasznosulnak. Egy lineár/center öntöző kiépítése költséges? A Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Ágazat Fejlesztése programból származó forrásokkal 50, de akár 70%-os támogatás is igényelhető a teljes beruházásra. A csaknem 100 milliárdos keret még kitart, a pályázatok benyújtási határidejét pedig módosították 2022.12.30-ig, de az aktuális 7 éves költségvetésben szerep kap ez a terület.

Az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletága immáron 9 fővel várja a gazdák megkeresését, hogy segítsen az álmaik beteljesítésében.

Schober Gyula
Öntözési üzletág vezető
e-mail: schober@agrotec.hu
tel.: +36 30 789 4116

Szabó József
Termékfelelős értékesítő
e-mail: jozsef.szabo@agrotec.hu
tel.: +36 20 255 5673

Kántor Csaba
Öntözés Vevőszolgálati mérnök
e-mail: kantor@agrotec.hu
tel.: +36 30 789 4102

Hegedűs Csaba
Öntözés anyag gazdálkodó
e-mail: csaba.hegedus@agrotec.hu
tel.: +36 20 417 5208

Pádár István
Szerviztechnikus
e-mail: istvan.padar@agrotec.hu
tel.: +36 30 789 4103

Bozsó Róbert
Szerviztechnikus
e-mail: bozso@agrotec.hu
tel.: +36 30 789 4104

Duró Pál
Szerviztechnikus
e-mail: duro@agrotec.hu
tel.: +36 30 339 7346

Győrfi Lajos
Szerviztechnikus
tel.: +36 70 941 4779

Kiss Magdolna
Asszisztens
e-mail: kiss.magdolna@agrotec.hu
tel.: +36 30 635 50 87

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Több mint 2 millió euró fejlesztésekre Sokan esküsznek a New Holland gépekre. Már 1 éve annak, hogy aki újat szeretne belőle vásárolni, annak az Agrotec Kft-nél kell kopogtatnia. Új telephe...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...
Többen kaphatnak kárenyhítő támogatást! Nőtt a mezőgazdasági kibocsátás súlya; április végén orosz állategészségügyi vizsgálat lesz Magyarországon; öntöznének a gazdák, ha lenne elég víz. Ag...