Hogyan válasszunk kukoricahibridet

Magyarországon több száz kukoricahibrid használata engedélyezett a köztermesztésben. Ekkora választékból nem egyszerű a választás, pláne, ha szakmailag megalapozott, racionális, a lehetőségeinknek és adottságainknak megfelelő döntés kívánunk hozni. Ezzel a cikkel ebben kívántunk segíteni. A kérdéskört ugyanakkor csak a fajta szempontjából mutatjuk, a vetőmag minőségének kérdésével itt nem foglalkoztunk.

Durva megközelítésben kukoricahibridet úgy kell választani, hogy a döntésünk tárgya bármilyen évjáratban legalább átlagos termést produkáljon, hiszen a várható időjárást a vetőmag megvásárlásakor, előre nem tudjuk megjósolni. Erről általában rendelkezésre állnak több évre visszamenőleg is adatok, így érdemes beszerezni ezeket.

Ezen túl a választáskor a következő tulajdonságokra érdemes kitérni: a tenyészidő hossza, a termésbiztonság, az aszálytűrés és a szárazságtűrés, a szárszilárdság, a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni rezisztencia és tolerancia, valamint a vízleadási képesség.

Ma a kukoricatermesztésben a gazdák elsősorban a tenyészidő hossza alapján hozzák meg döntésüket a hibridekkel kapcsolatban. Ennek optimális időtartama termőtájanként más és más még egy olyan kis országon belül is, mint Magyarország. A hosszúságra az úgynevezett FAO-számból következtethetünk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy itthon akkor járunk a legjobban, ha a FAO értéke 250 és 500 közé esik, ezen belül pedig nagy átlagban akkor érhetjük el a legnagyobb termést, ha középérésű kukoricahibridet, 400 és 500 közötti FAO-t választunk. Ekkor 5-10%-kal több kukoricát várhatunk, mint egy korai vagy késői hibridnél.

Gondoljon már most a gyomirtásra! Kattintson a képre és kérje az ingyenes listát a gyomirtó szerekről.

Van azonban egy bökkenő: pont a középérésű hibrideknél tapasztalhatjuk a legnagyobb termésingadozást. Ezzel szemben a nagyon korai kukoricánál kevésbé kell ezzel a problémával számolni. És hogy mi erre a dilemmára a legtöbb hazai gazdálkodó válasza? A korai éréscsoportba (FAO 300) tartozó hibridet vet és szakmailag ez jó megoldásnak tekinthető.

Az utóbbi időben mind gyakoribbá váló aszály és az általa okozott kár csökkenthető rövid(ebb) tenyészidejű hibridek vetésével. Ekkor a tenyészidő kritikus szakaszai elkerülik az általában aszályos periódust. Ám még így is kell számolnunk a szárazsággal, ezért a kukoricahibrid kiválasztásakor a szárazságtűrés mindenképpen fontos mérlegelési szempont.

Aszály idején megnő a szártörés kockázata is, ezért akkor járunk el helyesen, ha figyelembe vesszük a szárszilárdságot is. Ezzel a saját életünket könnyítjük meg, hiszen könnyebbé válik a betakarítás, különösen, ha az időben elhúzódik.

Sok szempontot kell figyelembe venni, ha meg akarjuk találni a számunkra ideális hibridet
Sok szempontot kell figyelembe venni, ha meg akarjuk találni a számunkra ideális hibridet

 

Ám nem csak a meleggel és csapadékhiánnyal veszi fel egy jó hibrid a harcot, hanem a kártevőkkel és kórokozókkal szemben is. Döntés előtt vizsgáljuk meg a hibridek rezisztencia és tolerancia szintjét.

Mivel a kukoricatermesztésben az elmúlt években jelentős szárítási költségek terhelték a gazdálkodókat, előtérbe került a jó vízleadási képesség kérdése. Általános szabályként elmondható, hogy minél hosszabb a hibrid tenyészideje, annál nagyobb a szemnedvessége betakarításkor. Erre is érdemes gondolni.

Összességében azonban csak akkor tudunk jó döntést hozni, ha ismerjük a kukoricatermesztéshez rendelkezésre álló földterület tulajdonságait (pl. tápanyagtartalom) és a jellemző időjárási viszonyokat (hőmérséklet alakulása, hőösszeg és csapadékeloszlás). Ezek az adottságok tovább szűkítik a szóba jöhető kukoricahibridek körét.

Nem beszéltünk még a hibrid eredetéről, azaz arról, hogy hazait vagy külföldit válasszunk-e. Nos, nem csak a nemzeti büszkeség mondatja velünk azt, hogy a hazaiak körében érdemes elindítani a keresést. Ezek általában olcsóbbak és biztosan a hazai viszonyokra adaptáltak. Külföldi kukoricahibridben csak akkor gondolkodjunk, ha már magyar fajtakísérletekben bizonyítottak. Ezen a téren egyébként az utóbbi időben jelentős változások voltak, így ma már elérhető külföldi eredetű hibrid méghozzá versenyképes áron.

A fent említett szempontok mindegyikének figyelembe vétele nem egyszerű a kukoricatermesztésben. Sokakban felmerülhet, hogy létezik-e egyáltalán olyan kukoricahibrid, ami minden elvárásnak megfelel. Nos, mivel a választék nagy, így igen a válasz. Érdemes is a javaslatokat megfogadni, mert nagyobb termésmennyiség és termésbiztonság lesz a jutalma.

Ha szeretné tőlünk megkapni a gyomirtó szereket tartalmazó listát, kattintson:

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

20 tipp, mire ügyeljen az idei kukoricatermése érd... A hatékony kukoricatermesztés érdekében fontos odafigyelnünk többek között a kártevőkre, a tápanyagellátásra, és a csapadék mennyiségre is. Partnerünk...
10 hasznos tanács a jó kukoricatermés érdekében!... Az eredményes kukoricatermesztést követően az érés szakaszában is több dologra kell figyelni, hogy bő terméshozamot érjünk el. Továbbra is fenyegetnek...
9 aktuális tanács a jó kukoricatermés érdekében!... A kukorica termesztéséhez és a kezdeti növekedési szakaszban javasolt tanácsokról is olvashatott már a Magron. Ezúttal partnerünk, Szieberth Dénes, a ...
Amerika kukoricaföldjei titokban marihuánaültetvén... A mezőgazdaság és az illegális marihuánatermesztés összefonódásáról írt az Atlanticre egy ökológus, akinek az a foglalkozása, hogy mezőgazdaságokon ta...
Milyen kukoricatermés várható idén? A hazai kukoricatermesztés körülményei nagyon eseménydúsan alakultak az elmúlt években. Erre tekintünk most vissza. Hogy mekkora termésre számíthatnak...
Milyen hatással lehet a sok csapadék a kukoricára?... Az elmúlt napok, hetek nagy mennyiségű csapadéka miatt jogosan merülhet fel a kérdés: befolyásolja-e valamilyen módon a csapadék az idei kukoricatermé...