Hogyan segíthet a tápanyag-utánpótlás a fagykár mérséklésében?

A hosszú távú előrejelzések szerint a szélsőséges időjárási események felszaporodása várható, így a fagyok elleni védekezés fontossága gyümölcsös és szőlős területeinken a jövőben erősen felértékelődik. A fagykárral az a legnagyobb probléma, hogy következtében nemcsak az aktuális évi terméstől és bevételtől esik el a gazdálkodó, hanem a nehezen felépített piacaitól is. Az ország különböző részein eltérő mértékben károsíthat a tavaszi fagy, amit befolyásol a minimum hőmérséklet, a fagy időtartama, valamint a fajta, az alany, az akklimatizáció, a fenológiai állapot, a kondíció és a tápanyaggazdálkodás is.

Fagykár után segítsük a stressztől károsodott növények regenerációját, mentsük meg a még egészséges rügyeket, virágokat (Fotó: a szerző fotója)

A megfelelő műtrágyázás javítja az ültetvények általános egészségi állapotát és a kedvezőtlen éghajlati viszonyokkal szembeni ellenálló képességét. Ezért az optimális tápanyag-utánpótlással rendelkező gyümölcs- és szőlőültetvények jobban ellenállnak a fagynak és az alacsony hőmérsékletnek, fontos tehát a növény előző szezonbeli tápelemfeltöltése.

A fagy esetén jégkristályok képződnek a sejtekben, ami ellen úgy védekezik a növény, hogy szénhidrátokat és káliumot tárol, csökkentve ezzel a sejtek fagyáspontját, fenntartva azok működését. A kálium különösen kedvező hatással bír, mivel a növény sókoncentrációjának emelése mellett, szabályozza a sejtmembrán áteresztő-képességét, vagyis csökkenti a fagyos növényi szövetek sejtkiszáradása miatti károsodását. A megfelelő káliummennyiség kijuttatása fontos a stressz hatásának csökkentése érdekében is. A Green Has Group fejlesztése egy olyan káliumtartalmú lombtrágya, ami szélsőséges körülmények között könnyen felvehető és javítja a növények fagytűrését. Ha a téli, kora tavaszi fagyokra szeretnénk előkészíteni az növényünket, akkor post-harvest megoldásként alkalmazzuk a HASCON M10 AD-t(0-15-20+B, Mo, Mn) már az őszi levélhullások előtt 2-4 héttel, hogy ténylegesen a raktározó szervekbe jusson a hatóanyag, ekkor 2-3 liter/ha a dózis.

A mikroelemeknek alapvető szerepük van fagytűrés segítésében, mivel megnövelik a sejten belüli térben található víz sókoncentrációját. A bór, a réz, a cink, a mangán és a molibdén javíthatják a növény fagytűrő képességét azáltal, hogy elősegítik a szénhidrátok szállítását, a fotoszintézist, az antioxidáns enzimaktivitást, a membránstabilitást, a sejthidratációt és a pollen fejlődését. Az OLIGOGREEN nagy tisztaságú, kelatizált mikroelem összetevői ideálisak lombtrágyázáshoz, fagyhatás előtti kezeléssel mérsékelhetjük a károkat.

A tavaszi fagyok akár virágzás, termés kötődés időszakában is előfordulnak. Kutatások szerint az auxin hormon szabályozza a virágrügy fejlődését, serkenti a termésképződést, illetve a termés növekedését. Az Ecklonia Maxima alga-kivonatok nagyon gazdagok természetes auxinokban, amelyek az intenzív virágzás és terméskötődés támogatása mellett növelik a termelékenységet abiotikus stresszhelyzetek alatt is. Az ALGAREN TWIN (Green BZn) egy Ecklonia Maxima-ból készült termék, ami magas auxin aránnyal rendelkezik.

Megelőző fagyvédelmi technológia

Fagyhatás előtt 24-48 órával: HASCON M10 AD 3-4 l/ha + OLIGOGREEN 1-2 kg/ha + GREIT VG 2-3 l/ha

Virágzáskor: ALGAREN TWIN 1,5-2 l/ha + OLIGOGREEN 1-2 kg/ha
BIO termesztésben: OLIGOGREEN 1-2 kg/ha + NUTRIGREEN AD 2-3 l/ha , virágzáskor ALGAREN TWIN 1,5-2 l/ha

Fagykár után segítsük a stressztől károsodott növények regenerációját, mentsük meg a még egészséges rügyeket, virágokat. Kezdetben csökkenteni kell a stresszhatás káros következményeit, újra kell aktiválnunk néhány alvó rügyet vagy merisztémáit (osztódó szövet), serkenteni kell az anyagcserét, el kell indítani sejtosztódást és a friss hajtások kialakulását.

A fagyok után azonnali segítségként ajánljuk a GREIT VG-t vagy a NUTRIGREEN AD-t, aminosav bázisú bioaktivátorokat, amelyek megoldást jelentenek a stressz kezelésére, a gyorsabb regenerálódásra. Használatukkal támogatjuk a tápanyag transzport helyreállítását, a növények különböző biológiai és anyagcsere-folyamatainak stimulálását.

Fagyhatás utáni regeneráció

Azonnali stresszkezelésre: GREIT VG 3-4 l/ha
BIO termesztésben: NUTRIGREEN AD 3-4 l

(Fotó: a szerző fotója)

A fagykár elleni védekezés egyik alapköve lehet az optimális tápanyag-utánpótlás, a megfelelő kondíció fenntartása, valamint a fagyhatások előtti és utáni lombtrágyázás, stimulátorokkal végzett kezelések. Azonban ki kell használni lehetőség szerint a többi aktív és passzív fagyvédelmi lehetőséget is a károk megelőzésére és enyhítésére.

Szerző:
Hegedűs Richárd
termékfejlesztő, technológus
Seedplus Kft.

További információért, keresse bizalommal az alábbi elérhetőségeken:
Mobil: +36-70-325-5145
E-mail: hegedus.richard@seedplus.hu 

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Talajképződés, tápanyagtőke A talajképződés évezredei alatt jelentős tápanyagtőke halmozódott fel talajainkban, amiről a szakma a szaksajtóban szemérmesen nagyon keveset beszél. ...
Nitrátérzékenység – Valóban akkora probléma?... Akit érint annak biztosan. Kötelmek, adminisztráció, ellenőrzések. Ezek mind olyan hívószavak, amelyek kevés pozitív érzelmet váltanak ki a gazdatársa...
Hajnali fagyok és hatása a tavaszi munkálatokra A tavasz beköszöntével a gazdák joggal bíztak abban, hogy elmúlik a rossz idő és a téli álmukból ébredező növények nyugodt körülmények között kezdheti...
A Liebig elv torzulása a talajban „Liebig igen szemléletesen a fejlődés szintjét egy olyan hordóhoz hasonlította, amelynek dongái különböző magasságúak. E szellemes paradigma igen szem...
Rügyellenőrzés – így csinálja Elmúlt a tél? Még nem teljesen, de a hőmérséklet már engedi a metszési munkálatok végzését a gyümölcsfákon. Enyhe volt a téli időszak, de metszés előt...
Bajban a gazdák, megviseli a fagy a termést Az utóbbi hetekben a gazdák egy emberként könyörögtek az esőért. Fontos volt a csapadék, ugyanis sok helyen már aszályos tüneteket véltek felfedezni a...