Hogyan navigáljon a gazda a forrongó piaci hírtengerében? Az integrátoron sok múlik! – IKR Agrár körkép 2.

Országos tavaszi aszály, mindenkori csúcson jegyzett ammóniumnitrát-árak, napi 5-10%-os áringadozások a gabonapiaci jegyzésekben – a többet ésszel, mint erővel elve ennyire talán még sosem volt aktuális a növénytermesztésben. A kérdés a hogyan, hiszen ma már békeidőben is szinte elvesznek a gazdák a technológia-, gép- és inputanyag-vásárlási hírekben és ajánlatokban. Molnár János, a hazai integrátorok között meghatározó IKR Agrár Kft. közép-magyarországi (a térképen a 3-as számmal jelöljük) régióigazgatója szerint a gazdáknak ilyenkor még inkább érdemes átfogó megoldásokat kínáló mezőgazdasági szolgáltatót választani. A Bács-Kiskun, Pest, Nógrád és Heves megye termelői számára az IKR Agrárnál 2022-ben elérhető szolgáltatásokról, termékkínálatról, valamint a cég kockázatokat mérséklő gyakorlatairól kérdeztünk az integrátorcég országos hálózatót bemutató sorozatunk 2. részében.

Az IKR Agrár Kft. országos régiós lefedettsége

Nagyvállalati stabilitás személyes odafigyeléssel kombinálva

Az évek során voltak olyan közgazdasági és piaci viszonyok, amikor már váltásban gondolkozott, de végül valami mindig a pályán tartotta Molnár Jánost, aki ma 4 megye területén, 3 területi központtal, 1 műtrágyateleppel és kertészeti üzletággal is bíró régiót fog össze az IKR Agrár csapatán belül. A vezető szerint nehéz volna pontosan kiemelni, mi is volt a nehézségeken is átsegítő lendület forrása, de a bábolnai szellemiség megőrzésének fontossága épp úgy közrejátszott ebben, ahogy a gazdálkodókkal folytatott őszinte beszélgetések is.

„Az IKR Agrárnál az integrátori munkát a bábolnai szellemiséget követve mind a mai napig bizalmi kérdésnek tekintjük. Minden nap azért dolgozunk, hogy megszolgáljuk és megőrizzük azt a bizalmat, amit a termelőktől kapunk. A titok, hogy egy világcég stabilitását ötvözzük a magyar piacon nélkülözhetetlen rugalmassággal. Szinte egyedülállóan széles termékkínálttal dolgozunk, de ügyelünk rá, hogy a kiszolgálás gyorsaságában, minőségében érezhető maradjon a személyes odafigyelés. Legyen szó növényvédőszerekről, műtrágyákról vagy vetőmagról, a csúcstechnológiát a magyar gazdák tőlünk mindig a lehető leggyorsabban, jó áron és kedvező fizetési konstrukciókkal kaphatják meg. Fontos, hogy vezető márkák mellett saját termékeket is forgalmazunk vegyesen, így nem márkákhoz, hanem a hazai agrárium sikeréhez vagyunk elköteleződve. Azt ajánlhatjuk, ami a termelőknek a saját céljaikhoz, technológiájukhoz tudásunk szerint a legjobb. Ehhez nélkülözhetetlen a hírek, újdonságok nyomon követése, ami mindig izgalmassá teszi ezt a hivatást. 45 munkatársunkkal Bács-Kiskun, Pest, Nógrád és Heves megye területén mi így dolgozunk egy évtizede.” – meséli Molnár János.

Az IKR Agrár Kft. kecskeméti területi központjának csapata

Saját műtrágyatermékek, egyedülálló pénzügyi háttér a magyar növénytermesztésben: IKR Agrár plusz AGROFERT

Az IKR Agrár működését 2012 óta a hazai piacon egyedülálló anyagi mozgástér és stabilitás segíti, hiszen a cég azóta tagja az AGROFERT csoportnak. Közép-Európa legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi és vegyipari cégével a háta mögött a kereskedelmi tevékenység is stabil lábakon áll, de az agrárium egész kontinensről gyűjtött adataira, információira és trendjeire építve a forrongó piacon is képesek teendőkké egyszerűsíteni a hírözönt a gazdáknak.

Míg inputanyagok terén sokszor fenyegető hiánnyal, addig információk esetében a gazdálkodók inkább a bőség zavarával küzdenek. Extrém piaci körülmények között hatalmas probléma, hogy a kisebb cégek csak a saját részterületeiket látják át, információtöredékkel bombázzák az amúgy is túlterhelt gazdákat. A gépajánlatok, technológiai javaslatok lekövetése pedig komoly teher, ha közben figyelni kell a napi szinten akár 5-10%-ot ingadozó terményárakat, a termésnövelő anyagok árának robbanását, mindezt úgy, hogy közben már az év elejétől aszállyal küzdünk. Normál esetben is előny a gazdáknak nagy piaci szereplőket választani az integrációhoz. Azonban bizonytalanság idején értékelődik fel igazán, hogy IKR Agrárnál a termékelőállítástól kezdve az értékesítésen át a gabonaexportig átlátjuk, sokszor akár formáljuk is a viszonyokat.Jó integrátorral zavaros időkben is teendőket lát maga előtt a gazda hírtenger helyett. Az előrelátás ilyenkor pedig ugyannyit érhet, mint egy jó ajánlat.”

Az IKR Agrár Kft. füzesabonyi területi központjának csapata

A kertészeti termelőmunka bástyája Közép-Magyarországon

Az AGROFERT csoporthoz tartozó meghatározó cseh, szlovák műtrágyagyárakkal a cég mögött, valamint hazai gyártókapacitásokkal kiegészülve teljesen új lehetőségek tárultak fel az IKR Agrár előtt 2012 óta. A magyar termelők visszajelzéseire építve sorra hozta ki a cég a kultúraspecifikus komplex és starter műtrágyáit, lombtrágyáit. A megújuláshoz szervesen kapcsolódott, hogy a cégnél új üzletággal kezdték el kiszolgálni a kertészetek egyedi igényeit is.

„Ebben a térségben komoly hagyományai vannak a kertészeti, szőlészeti munkának, ezért is döntöttünk úgy, hogy 6 évvel ezelőtt külön kertészeti üzletágat hozunk létre kiszolgálásukra. Ezeknek az üzemeknek a működése, igényei ugyanis teljesen mások, mint a klasszikus szántóföldi növénytermesztésé, azonban Noel Gábor, a kertészeti üzletág vezetőjének irányításával sikerült megfelelni az elvárásoknak. Hála a stabil háttérnek, a termékfejlesztés és tesztelés terén megszerzett évtizedes gyakorlatnak és a cégcsoport üzemeinek, a műtrágyagyártásban ma már a kertészetek igényeit városföldi központunkból saját, speciális termékekkel szolgálhatjuk ki. Ezek közül például Hunfert Extra 9-12-24 műtrágyánk, a Ducanit kalcium-nitrát és a Lovochemie lombtrágyák ma etalonnak számítanak a piacon. Legyen szó kertészeti komplexekről, mono műtrágyákról vagy épp öntöző műtrágyákról, takarófóliákról vagy csepegtetőrendszerekről, ezen a téren is sikerült olyan szolgáltatást építeni, amit az IKR Agrártól az évtizedek során megismerhettek a gazdák. Az eredményekről talán csak annyit, hogy mára egyre nagyobb vevőkört szolgálhatunk ki, akik között folyamatosan növekszik a visszatérő vásárlók aránya is.”

Az IKR Agrár Kft. bajai területi központjának csapata

Egy nagy integrátor védőháló a gazdáknak a zavaros időkben

Molnár János hangsúlyozza, az IKR Agrár kiterjedt működésével még a mostani extrém piaci viszonyok között is képes csökkenteni a kockázatokat a termelőpartnereknek. A régióvezető szerint erre kiváló példa a napraforgó-termesztőknek nyújtott komplex megoldáscsomagjuk.

Az IKR Agrár képes akár teljes termékpályát lefedő megoldásokat kínálni a magyar gazdáknak. A napraforgó-termesztésben például komplett technológiai ajánlattal rendelkezünk. A vetőmagtól kezdve a termésnövelőkön át a növényvédelemig minden termékcsoportban megoldást kínálunk a termelőknek, mindebbe testvércégünkön, az NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft.-n keresztül ma már a felvásárlás is beletartozik. Az étolaj sajtolásával foglalkozó partnercég tavaly bővítette ki kapacitásait, évente 400 ezer tonna fölötti mennyiséget vásárol fel a magyar piacról. Ezzel a vetéstől az asztalra kerülő étolajig minden lépés felett 100%-os kontrollja van a cégcsoportnak, ami komoly védőháló a partnereknek. Ezt a stabilitást az IKR Agrárral dolgozva más kultúrák esetében is elérhetővé tudjuk tenni a partnereknek. Folyamatos vetőmag- és termesztéstechnológiai kísérleteket folytatunk országos lefedettséggel, kapcsolatban állunk minden jelentős hazai nemesítőházzal. Ezzel a vetéstől a betakarításig velünk minden adott a termés mennyiségi és minőségi növeléséhez a gazdáknak.”

Az IKR Agrár Kft. napraforgó termesztés-technológia ajánlása. Töltse le és lapozza át prospektusunkat!

Az integrátor bejáratott kapcsolatrendszerének hála a cég partnerei még az olyan extrém piaci változásokból is keveset érzékelnek, mint a szaktárca által bevezetett gabonaexport-korlátozások.

„Folyamatosan figyeljük a helyzet alakulását, eddig szerencsére azt látjuk, hogy egy egyhetes bizonytalanságot leszámítva ma az IKR Agrár partnereknél ilyen téren is szinte kivétel nélkül minden rendben van. A megemelkedett inputanyagköltségeket a megugrott felvásárlási áraknak köszönhetően képesek kiegyensúlyozni a termelők, azért dolgozunk, hogy ez így is maradjon.” – zárja a tudnivalókat a közép-magyarországi régió igazgatója.

Kiszámítható mezőgazdasági termelőmunka megbízható integrátorcéggel, magyar viszonyokhoz gyártott saját műtrágyakínálattal? Válassza az IKR Agrár Kft. öt évtizedes szaktudását: www.ikragrar.hu!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hatékony és megéri: komplett napraforgó technológi... Saját napraforgó technológiát kínál az IKR Agrár Kft. azért, hogy a lehető legbiztosabb hozamot ötvözze a legjobb minőséggel, így minden gazda eléged...
Minden növénytermesztő ”használ” Trichodermát R... Talán meglepő, de minden növénytermesztő használja a Trichodermákat, hisz a vetésváltást jelentős részben a talajokban természetes módon jelen lévő T...
A jegenyék nem nőnek az égig…. Az árak sem növekednek évről évre, gondoltuk ezt eddig a nyárig. Ám a valóság rácáfolt erre a népi bölcsességre, mert olyan helyzetet állított elő a ...
Az EU-s növényvédőszer-kivonások dacára is bő és e... IKR Agrár Hi Spore Trichoderma gombakészítmény! Nem véletlenül emlegetik a magyar gazdálkodók is egyre gyakrabban a növényvédelem világában a gomb...
Kiszámíthatóság a „nitrogénbomba” után a növényter... Amikor az időjárás átalakulása szinte versenyt fut a mezőgazdasági inputanyagok drágulásával, vannak, akik úgy tartják, lehetetlen az integrátorok el...
A megbízható integrátor mérsékli az inputanyag-koc... A gazdálkodók egy része a kilőtt műtrágyaárak megoldását a környező országokból beszerezhető olcsóbb, alapvető termésnövelő vagy nitrogénhelyettesítő...