Hogyan működik jól a kazaltakaró?

Amiért a légáteresztő kazaltakaró a legnépszerűbb választás…

A kazlak védelme alapvető szükséglet, ha a cél a termény értékének megóvása. Ott, ahol nincs lehetőség a bálák tető alatti tárolására, elterjedt módszer a kazal letakarása. A letakarás kétféle módon oldható meg: vízhatlan fóliával vagy kifejezetten erre a célra készült, légáteresztő kazaltakaróval. A cél mindkét esetben ugyanaz: megóvni a bálákat az időjárástól.

A letakarás viszont nem egy elméleti feladat, a gyakorlat több kihívást jelenthet. A légáteresztő kazaltakaró megoldásai ezekre a problémákra:

Szeretne jól választani? Akkor kattintson ide és kérjen ingyenes szállítást!

A feladat nem a vásárláskor, hanem a kazaltakaró felrakásakor ér véget!

A jó választás a probléma megoldásának egy fontos, de nem az utolsó lépése. Minden eszközre igaz – legyen az egy modern kombájn vagy egy „egyszerű” takaróanyag – hogy akkor működik jól, ha úgy is használják, ahogy kell.

A kazaltakaró telepítésével kapcsolatos legfontosabb dolgokat soroljuk fel lentebb. A komplett útmutatót ide kattintva le is töltheti, hogy később kinyomtassa.

Tárolás

Az kazaltakarót tárolja eredeti, bontatlan csomagolásában raklapokon tiszta, száraz, naptól és vegyszerektől védett helyen.

A kazal helyének megválasztása

Az észak-déli irányban megépített kazlak növelik az esélyét a bálákat érő napsütéses időszakoknak.

Az árnyékos helyek (pl. fák alatt) nem javasoltak bálák tárolására. Érdemes legalább 8-10 m távolságot tartani fáktól / épületektől / más kazlaktól, stb.

Hasznos tippek

A bálákat tárolja 25 cm-rel a föld felett (pl. raklapokon), hogy az esetleges vízfolyás ne áztassa őket. Érdemes a bálákat kb. 25 cm-es távolságba rakni egymástól, hogy jobb legyen a légáramlás a kazlon belül.

Vegye figyelembe az uralkodó szélirányt a kazal elhelyezésekor és a kazaltakaró felrakásakor.

*: Feltételezve, hogy minden bálának megegyezik a sűrűsége (kb. 180 kg/m3)

A kazalban keletkező hő vagy penészedés kialakulásának csökkentéséhez a nedvességtartalomnak egy bizonyos szint alatt kell lennie a bálákban. A belső hőmérséklet jelentősen megemelkedhet, ha jóval a fent javasolt értékek fölé megy a nedvességtartalom (>3%). A bálák nedvességtartalmát javasolt ellenőrizni a kazalépítés előtt.

A kazaltakaró felrakása

A kazal legfeljebb 5 m széles legyen és úgy építse meg, hogy 45 fokban meg lehessen feszíteni az anyagot az oldalán.

Borítsa be a kazlat a takaróval. Ügyeljen arra, hogy a kazaltakaró alja és a talaj között legyen >50 cm hely. Ezzel megelőzi, hogy az anyag esetlegesen pangó vízben legyen és biztosítja a természetes szellőzést is.

Az anyagnak két oldala van, az egyiken felirattal. A “THIS SIDE DOWN” feliratnak kell a bálák felé néznie. A felirat nélküli oldal nézzen az ég felé.

Ne rakja a körbálákat a lapos felükre, és ne alakítson ki lapos felületeket kockabálák esetében sem.

Mindig gúla formát építsen és ne hagyja, hogy meglazuljon a takaró a kazlon.

A kazaltakaró legyen mindig 45 fokban megfeszítve, legyen szó kocka- vagy körbáláról.

A kazaltakaró rögzítése

Mindig tartsa feszesen a kazaltakarót!
Az anyag rögzítéséhez használjon Schilder Fixxet, amire akasszon súlyokat (ezek folyamatosan feszesen tartják a takarót) vagy szúrjon bele tüskéket (ebben az esetben lazuláskor feszítse meg a takarót). Ne használjon a takarón átvetett köteleket a rögzítéshez.

Szeretne jól választani? Akkor kattintson ide és kérjen ingyenes szállítást!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kazaltakarás gyakorlatiasan A kazlak védelme alapvető szükséglet, ha cél a termény értékének megóvása. Ott, ahol nincs lehetőség a bálák tető alatt tárolására, elterjedt módszer...
Kazaltakarás gyakorlatiasan A kazaltakaró-vásárlás problémái – hogyan lehet gondtalanul? A kazaltakaró megvásárlása jellemzően szezonális, terméshez és időjáráshoz kötött. A ...
Kazaltakarás a gyakorlatban A kazaltakaró-vásárlás problémái – hogyan lehet gondtalanul? A kazaltakaró megvásárlása jellemzően szezonális, terméshez és időjáráshoz kötött. A ...
A kazaltakaró vásárlása nem gond többé, ha a Schil... A kazaltakarást sok gazdálkodó ad-hoc módon, az aktuálisan várható időjárás függvényében igyekszik megoldani. Pedig, ha sokan gondolkodnak így, a hir...
Ha kazal- vagy bálatakaró vásárlásán gondolkodik a... Érdemes a kazal- vagy bálatakarót időben beszerezni, nem az aktuálisan várható időjárás függvényében ad-hoc dönteni a megvásárlásáról. A Creatiger Kf...
Aszályenyhítés rövidtávon: víztározó építés... 1000 évvel ezelőtt csatornák hálózata gondoskodott arról, hogy a folyóinkon érkező víztömeg bőséges nedvességgel lássa el a földeket. Ehhez képest a ...