Hogyan biztosítsuk be magunkat okosan fagykár ellen?

Megmutatjuk, hogyan spórolhat a növénybiztosításán.

Habár néhány napja már megmutatta magát az őszies időjárás és mérhettünk helyenként az országban fagypont alatti hőmérsékleteket, azonban egyelőre nem úgy néz ki, hogy aggódnunk kellene a fagyok miatt. A kérdés az, hogy meddig tart a jó idő. Akkor kell-e aggódnunk, amikor már a fagy tüneteit tapasztaljuk vagy még ideje korán.

Érdemes elgondolkodni a következőkön. Ha egy gazdaság a fő kárszezonban menetrendszerűen védi a bevételét jég- és viharkárokra szóló biztosítással, akkor itt van ismét a lehetőség, hogy költséghatékonyan, fagyokra is térítő „csomag” verzióra cserélje gyakorlatilag nulla többletráfordítással a jelenlegi biztosítását. Ez könnyen, egyedileg is ellenőrizhető az Agrisk növénybiztosítási kalkulátorában.

Mielőtt rátérnénk, hogy miért érdemes csomagkonstrukcióban gondolkodni, nézzük meg a kritériumokat, aminek teljesülniük kell ahhoz, hogy például egy téli fagykár téríthető legyen a biztosító részéről.

Alapszabály, hogy a fagynak olyan tőszámcsökkenést kell eredményeznie, ami szükségessé teszi tavasszal a terület újrahasznosítását. Ez azt jelenti, hogy az adott táblában nagyjából minden második tőnek ki kell pusztulnia a feltétel szerint átlagosan. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy mínusz 15 fokos hidegnek kell beállnia ahhoz, hogy téli fagy káreseményről beszélhessünk, amit ráadásul ellenőriz a biztosító az erre a célra létrehozott meteorológiai rendszerben.

A fagybiztosítást csomagban érdemes kérni, mert minimálissá tehető az erre fordított összeg, vagyis tulajdonképpen ajándékba kaphatjuk (Fotó: Pixabay, aristu)
A fagybiztosítást csomagban érdemes kérni, mert minimálissá tehető az erre fordított összeg, vagyis tulajdonképpen ajándékba kaphatjuk (Fotó: Pixabay, aristu)

Repce esetében a térítéshez arra is szükség van, hogy meglegyen ősszel a technológiailag elvárható tőszám és legalább 6-8 leveles állapotú növény menjen a télbe. A kipusztult növények „múmiái” tavasszal még megtalálhatók legyenek a károsodott területen, így azok hiánya egyből indokolja a kizárást, vagyis arra nem lehet hivatkozni, hogy elfújta azokat a szél.

A térítés a legfontosabb részét képezi a rendszernek. A téli fagy biztosítások szántóföldi növények esetén önköltségi térítést jelentenek. Leegyszerűsítve: ha a mínusz 15 fokos hideg olyan kipusztulást eredményez a növényállományban, hogy ki kell tavasszal művelni és egy új növénnyel újrahasznosítani a területet, akkor az addig befektetett inputanyagok és művelési költségek nagy része megtérülhet. Az egyébként biztosítónként változhat, hogy mekkora arányban térítik meg ezeket a költségeket. Például egy hektáronként 300.000 Ft-ot érő repcetábla fagykár kifizetése 60-99.000 Ft között mozog.

Valójában a fagybiztosítást csomagban érdemes kérni, mert minimálissá tehető az erre fordított összeg, vagyis tulajdonképpen ajándékba kaphatjuk.

Az 5 milliárd forintos támogatási keret ismét alátámasztja azt a számítást, hogy az „A csomag” biztosításoknak ismét megvan a létjogosultsága, mert az igénybe vehető támogatási intenzitás ismét a 65%-os mérték irányába viszi el a visszatérítést. Nagyon egyszerűen lefordítva, ha kötünk egy „A” csomagot, akkor a fizetendő díj ugyan magasabb lesz az elején, mint egy szimpla jég- és viharbiztosítás, viszont utólag több pénzt kapunk vissza és mondhatni ajándékba kaptunk egy fagybiztosítást is egyben.

Gondoskodjon azonban arról is, hogy megfelelő képviseletet kapjon a kár alkalmával is. Ezt a problémát az Agrisk Kárszemle kárszakértői szolgáltatásával könnyen meg is oldhatja.

Surmann Árpád
Agrisk.hu és Karszemle.hu alapító, agrárbiztosítási szakértő

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Surmann Árpád Surmann Árpád Okleveles agrármérnök, agrárbiztosítási szakértő, az Első Agrárbiztosítási Portál Kft. alapítója, az első online agrárbiztosí...
Többet veszíthet, mint amennyit spórol egy növényb... Még a jól tájékozott gazdáknak is bonyolult lehet az agrár biztosítások piaca. Hogy érdemes gondolkodni, ha be akarjuk biztosítani a terményünket? A M...
Növénybiztosítás? Online? Igen! Alighanem sokan felteszik ezt a kérdést magukban. Pedig nem ördögtől való, hogy ha egy tevékenység jól leírható számokkal, akkor azt előbb vagy utóbb ...
Ugyanaz a díjtámogatás, csak mégis más? Mindenki izgatottan várja, hogy mikor ölt végre végleges formát idén az a struktúra, ami a növénybiztosítások díjtámogatását hivatott szolgálni. Az ut...
Indul a jégszezon! Bár még nem vagyunk túl a tavaszi fagyveszélyen, máris halhattunk kósza híreket arról, hogy megjelentek az első jégfelhők. Nagy kárt ugyan még nem oko...
Félnek a gazdák, mégsem cselekednek Meglepő és egyben elgondolkodtató számokat tartalmaz az a friss kutatás, amely szerint bár a növénytermesztők 57%-a tart valamilyen növénykár bekövetk...