Hogyan alakul a búza és a kukorica ára a világon?

Cikkünkből kiderül, milyen termés várható a 2014-2015-ös gazdasági évben búzából és kukoricából, valamint hogyan alakulhatnak az árak szerte a világban!

Búza

Bár az amerikai elemzők globálisan még mindig rekordtermést várnak búzából – 721 millió tonna kerülhet betakarításra szerte a világon -, de ez az árakon nem látszik. A chicagói árutőzsdén október közepére 190 amerikai dollár/tonna volt az ára a búzának. Mindez annak köszönhető, hogy a rekordtermésnek a szokásosnál kisebb hányada étkezési minőségű.

Az Európai Unióban is ez a helyzet, az előrevetített 147 millió tonnás termésnek csak a 60 százaléka malmi búza. Ezzel szemben a tavalyi össztermés 71 százaléka volt étkezési búza.

Az unió legnagyobb termelői közül kizárólag Németország tudott 80 százalékon felüli étkezési búza arányt produkálni. Az össztermésből Franciaországban 64, Lengyelországban 63, Romániában 50, Bulgáriában pedig csak 25 százalék malmi minősítésű búza termett.

A déli féltekén még aratnak, északon már vetnek

Amerikában jól haladnak a munkálatokkal, az október 12-i jelentés szerint a tervezett terület 68 százalékán már sikerült elvetni az őszi vetésű búzát. Oroszországban és Ukrajnában már a vége felé tart a vetés, az időjárás is ideális a magok csírázásának. A két országban összesen 24 millió hektáron termelhetnek őszi búzát.

Már az Európai Unióban is vetik az őszi kalászost. Franciaországban például a teljes terület 34 százalékán végeztek a vetéssel.
Európai árutőzsdéről is essen szó: a párizsi árutőzsdén (MATIF) a chicagóihoz hasonlóan emelkedett a búza ára, 160 euró/tonna körül jegyezték október közepén.

Szükség van a nagyméretű gabonatárolókra, rekordtermés várható búzából is és kukoricából is a világon!
Szükség van a nagyméretű gabonatárolókra, rekordtermés várható búzából is és kukoricából is a világon!

 

Kukorica

Félelmetes a hasonlóság a búza és a kukorica árának alakulásában. A chicagói árutőzsdén a kukorica ára is emelkedett annak ellenére, hogy felfelé kellett korrigálni a globális kibocsátás mértékét, ami így 991 millió tonnán áll.

Amerikában minden idők legnagyobb kukoricatermése kerülhet a tárolókba, ezzel szemben emelkedett az ára, amelyet így 140 USD/tonna áron jegyeznek. Ez annak köszönhető, hogy akadozik a betakarítás, nem tudni, sikerül-e az összes termést tető alá vinni.

Összesen a termőterület 24 százalékán történt meg a betakarítás eddig, ami jóval elmarad az előző évek ugyanezen időszakában megszokott 43 százalékos átlagától.

Amerikával szemben Ukrajnában már a termés 40 százaléka (9,5 millió tonna), Oroszországban az össztermés 64 százaléka (7,7 millió tonna) a tárolókban van.

Az Európai Unió területéről összesen 73 millió tonna kukoricatermést várnak a szakértők, amely a tavalyi évnél 15 százalékkal lenne jobb. Amennyiben bekövetkezik ez a termésnövekedés, úgy az EU kevésbé fog függeni az importtól, összesen 6-6,5 millió tonnás behozatalra lenne szükség a tavalyi 16 millió tonnával szemben.

A párizsi árutőzsdén, október közepén 150 euró/tonna áron jegyezték a kukoricát. A növekvő kibocsátás középtávon nyomást gyakorol a kukorica világpiaci árára. Az év utolsó negyedévére 124 USD/tonna, 2015 második negyedévére 138 USD/tonna árat várnak.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Az ukrán válság hatása a magyar mezőgazdaságra... Az Ukrajnában zajló krízisnek nemcsak a politikai vonulatait érdemes nyomon követnünk a híradásokban, hanem nem árt odafigyelni a mezőgazdasági követk...
A búzatermesztés hatékonysága az Európai Unióban... Friss listát tett közzé az Eurostat a 2013-as uniós búzatermésről. A hatékonysági lista élen ezúttal Írország végezett, de cikkünkből kiderül az is, h...
Több és jobb minőségű búza lesz idén A tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén az előzetes termésbecslések alapján, a betakarítás az ország déli és középső részén már e...
Meghosszabbították a Kukorica Termésverseny regisz... Az elhúzódó aratási munkák miatt meghosszabbították a VI. Kukorica Termésversenyre szóló regisztráció határidejét. Idén 2014. augusztus 15-ig lehet je...
Uniós segítséget kaphat Lengyelország az orosz gaz... Ahogyan arról a múlt héten beszámoltunk, Oroszország nem fogadja a Lengyelországból érkező zöldség és gyümölcs szállítmányok nagy részét. Ebből az ügy...