Herelárvák ebédre?

A méhpempő elismert és közismert gyógyászati termék, de milyen sorsra jutnak a herelárvák? Elszánt kísérletező méhészeknek és ínyenceknek akár az is eszébe juthat, hogy különleges gasztronómiai fogást csináljanak belőle. A herelárvák ínyencségnek számítanak több afrikai és ázsiai országban is. Ezeken a helyeken előkelő szállodák és éttermek kínálatában is megtalálhatók. Bár több európai országban is próbálkoznak a bevezetésével, egyelőre nagyon kevés sikerrel.

A Magyar Mezőgazdaságban Hevesi Mihály méhész írta meg a herelárvák felhasználásával kapcsolatos gondolatait, ezt az anyagot szemléztük. A szerző így írt: mivel nagyapám és apám is foglalkozott méhészettel, gyerekkorom óta már sok mindent láttam ezen a területen. Ám soha egyikőjük sem szorgalmazta a herelárvák emberi fogyasztását. Többnyire mindketten kivágták a heresejteket. Akkoriban még nem is annyira a varroa atka terjedésének korlátozása miatt, hanem a rajzás visszafogására. A herelárvák sorsa általában a tyúkok gyomrában ért véget.

A herelárvák elfogyasztása Afrikában és Ázsiában nem számít furcsaságnak, de nálunk még a legtöbben idegenkednek tőle - képünk illusztráció
A herelárvák elfogyasztása Afrikában és Ázsiában nem számít furcsaságnak, de nálunk még a legtöbben idegenkednek tőle – képünk illusztráció

Potencia, változókor

Azonban a már méhpempős anyabölcső lecsipkedésével és a kissé savanykás ízű tartalmának elfogyasztása már elterjedtebb. Ezt sok férfi méhész eszi, ha teheti, nem utolsósorban gyógyászati és az állítólagos potencianövelő hatása miatt. Sőt, jó hatással van a hölgyek változókori panaszaira is. A herelárvával ellentétben az anyapempő természetesen közismert és elismert hatású méhtermék. A fogyasztása többféle egészségi probléma kezelésére, illetve az általános jó közérzet fenntartására is alkalmas.

A herelárvák ínyencségnek számítanak több afrikai és ázsiai országban is. Ezeken a helyeken előkelő szállodák és éttermek kínálatában is megtalálhatók. Bár több európai országban is próbálkoznak a bevezetésével, egyelőre kevés sikerrel.

A herelárva-kóstoló élménye

Bármilyen mennyiségben is állt rendelkezésemre akkor is herefias, még nem tudtam elszánni magam, hogy meg is kóstoljam. Viszont a méhek tavaszi átnézésekor az egyik méhcsaládnál 2 egész herelárvás lépet is találtam. Gondoltam, hogy nem csak egyszerűen kiveszem, de meg is kóstolom őket – írta a szerző. Ellenérzéseimet legyűrve azzal szemben, hogy épp „kukacokat” eszek, egészen finomnak találtam, ráadásul a sejtek közé begyűlt nektár miatt édeskés íze volt. Egyébként az iszonyt nem is annyira nehéz legyűrni, hiszen a méhlárva esetén nem hagyományos kukacról van szó, hanem egy, a világ legtisztább, földdel soha sem érintkező anyagában, a viaszban növekvő lárváról, melyet a méhek egy igen különleges tejjel, azaz pempővel táplálnak – írta Hevesi Mihály.

Így érdemes elkészíteni

A Deutsches Bienejournal egy korábbi számában leírták, hogyan lehet hatékonyan elválasztani a herebábokat a viasztól. Több módszer is létezik. A cikk szerint a lárvákat nem szabad főzni, mert ha a lépből már keltek ki méhek, akkor a benne lévő bábing is összefő vele, és az kellemetlen ízű lehet. Viszont ha szűzlépről van szó, akkor minden további nélkül megfelelő a főzés is. A bábbá fejlődött lárva sem jó, mert a rovar bizonyos szervei már megkeménykedtek rajta. Kulináris célokból nagyjából a még fedetlen, illetve a nagyjából 14 napos fedett lárvákat lehet a legjobban felhasználni.

Ez a következőképpen működhet:

A még fedelezetlen herefiast a konyhába meleg helyre helyezik, és a lárvák kibújnak” a sejtekből. A lépet lefagyasztjuk, majd a lárvákat kiütögetjük belőle. Ennél a módszernél gyorsan kell dolgozni, mert az olvadás maszatolással is jár. A fedelezett lépet bennük a 14 napos lárvákkal – állítólag ez a legfinomabb – egy lefolyós párolóedénybe helyezzük. Erre kisebb mennyiség esetén már egy bébiüveg gőzsterilizáló is alkalmas.

Egy recept:

Vigyázni kell, hogy a herelárvát ne tegyük tönkre hosszú sütéssel vagy főzéssel; kis zsiradékban (olíva olajban) hagymával lehet párolni, majd ízlés szerint fűszereket hozzáadni: oregánót, csilit, sót, rozmaringot. Röviddel a sütés befejezése előtt pedig paradicsomot is érdemes hozzá tenni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igénye... Méhészek figyelem! 6 597 méhész-gazdálkodó részére 632,8 millió forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg július 2. hetében az MVH a varroa atka...
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen az Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban, ...
GMO-szennyezett takarmánytól tarthatnak a magyar m... Még időben tudta figyelmeztetni a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására. Az ügyben az Országos Ma...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Méhészek figyelem! Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után. Valamint közeleg a határidő a varroa atka elleni védekezés támogatási igényének...
Fordítsunk fokozott figyelmet a méhek védelmére!... Április-május a mezőgazdasági munkák egyik csúcsidőszaka, ezzel együtt a növényvédelmi munkák nagy része is ilyenkor zajlik. Viszont ebben az időszakb...