Helyreállt a termelés a madárinfluenza után

Jó híreket kapott a baromfipiac, ugyanis már több baromfifeldolgozó gyár is teljes kapacitással üzemel. Elmúlt a madárinfluenza okozta termeléskiesés. Sőt, most a magasabb felvásárlási árak miatt a termelők a veszteségeik egy részét is vissza tudják szerezni.

Jó példa erre a Pannon Fine Food Kft., amely hízott liba és kacsa feldolgozásával foglalkozik. A céget nagyon megviselte a madárinfluenza. Januárban heti négyezer állatot tudtak feldolgozni, februárban pedig heti 8-10 ezer darab szárnyas levágása jutott.

A Kft. május közepe óta már hetente 25-30 ezer darab hízott víziszárnyas levágását végzi, ezzel már majdnem elérték a maximális, 32 ezer darabos kapacitást. Jelenleg heti négyszer vágnak, darabolnak, pénteken pedig csomagolnak. A tulajdonosok szerint, ha még 30 munkavállalót fel tudnának venni, elérhetnék a heti 32 ezres álomhatárt. Elmondható tehát, hogy helyreállt a termelés és szerencsére egyre több magyar cég mondhatja el ezt.

A madárinfluenza okozta terméskiesés után már csúcsra járattak több magyar baromfihús előállító gyárat is
A madárinfluenza okozta termeléskiesés után már csúcsra járattak több magyar baromfihús előállító gyárat is

 

Termékeik 20 százalékát értékesítik egyébként hazai piacon, a maradékot exportálják. Itthon áruházláncoknak és éttermeknek adják el áruikat, főleg a kacsamájat, valamint a combot, far-hátat és a szárnytövet keresik a magyar felvásárlók.

Külföldre Kanadába szállítanak évi 60 tonna szárnyast (ők május elejétől veszik át újra a magyar baromfit), de Hong-Kong is kéthavonta 20 tonna nagyméretű májat, nyelvet, szárnyat, libalábat vesz át a cégtől. A legnagyobb pozitívum azonban az lesz, ha Japán is újra átveszi a gyártól a termékeit, ugyanis a távol keleti országba 160-180 tonna áru megy ki éves szinten.

Az Európa több országát sújtó madárinfluenza-járvány miatt jelenleg magasak az árak, francia viszonylatban 20-30 százalékkal is nagyobb a tavaly nyári szinthez. Hosszabb távon azonban a kínálat emelkedésével az árak csökkenése várható.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Gót kakas, vagy szénné égett tyúk? Nem, nem égett oda, sem szénné, és nem is műtyúkról van szó. Egyszerűen, csak ilyen fajta. Nemcsak a tolla, és a taraja fekete, de az egész állat, a b...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...