Helyreállt a termelés a madárinfluenza után

Jó híreket kapott a baromfipiac, ugyanis már több baromfifeldolgozó gyár is teljes kapacitással üzemel. Elmúlt a madárinfluenza okozta termeléskiesés. Sőt, most a magasabb felvásárlási árak miatt a termelők a veszteségeik egy részét is vissza tudják szerezni.

Jó példa erre a Pannon Fine Food Kft., amely hízott liba és kacsa feldolgozásával foglalkozik. A céget nagyon megviselte a madárinfluenza. Januárban heti négyezer állatot tudtak feldolgozni, februárban pedig heti 8-10 ezer darab szárnyas levágása jutott.

A Kft. május közepe óta már hetente 25-30 ezer darab hízott víziszárnyas levágását végzi, ezzel már majdnem elérték a maximális, 32 ezer darabos kapacitást. Jelenleg heti négyszer vágnak, darabolnak, pénteken pedig csomagolnak. A tulajdonosok szerint, ha még 30 munkavállalót fel tudnának venni, elérhetnék a heti 32 ezres álomhatárt. Elmondható tehát, hogy helyreállt a termelés és szerencsére egyre több magyar cég mondhatja el ezt.

A madárinfluenza okozta terméskiesés után már csúcsra járattak több magyar baromfihús előállító gyárat is
A madárinfluenza okozta termeléskiesés után már csúcsra járattak több magyar baromfihús előállító gyárat is

 

Termékeik 20 százalékát értékesítik egyébként hazai piacon, a maradékot exportálják. Itthon áruházláncoknak és éttermeknek adják el áruikat, főleg a kacsamájat, valamint a combot, far-hátat és a szárnytövet keresik a magyar felvásárlók.

Külföldre Kanadába szállítanak évi 60 tonna szárnyast (ők május elejétől veszik át újra a magyar baromfit), de Hong-Kong is kéthavonta 20 tonna nagyméretű májat, nyelvet, szárnyat, libalábat vesz át a cégtől. A legnagyobb pozitívum azonban az lesz, ha Japán is újra átveszi a gyártól a termékeit, ugyanis a távol keleti országba 160-180 tonna áru megy ki éves szinten.

Az Európa több országát sújtó madárinfluenza-járvány miatt jelenleg magasak az árak, francia viszonylatban 20-30 százalékkal is nagyobb a tavaly nyári szinthez. Hosszabb távon azonban a kínálat emelkedésével az árak csökkenése várható.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Gót kakas, vagy szénné égett tyúk? Nem, nem égett oda, sem szénné, és nem is műtyúkról van szó. Egyszerűen, csak ilyen fajta. Nemcsak a tolla, és a taraja fekete, de az egész állat, a b...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...