A hazai termés drágább, de jobb

Az importált citrusfélék még a polcokon vannak, de mellettük egyre többen veszik a hazai termesztésű szamócát. Igaz drágább, mint például a narancs, de sokkal finomabb és biztonságosabb a fogyasztása is.

Már magyar szabadföldi zöldségek is jelen vannak megyénk piacain, így a hónapos retek vagy az újhagyma. A fóliás magyar áru is keresett, legyen szó paradicsomról, uborkáról vagy káposztáról, karfiolról.

– Pár hete még 6-700 forintért vettem a külföldi uborka kilóját, most jobban hangzik a 290 forint – ecsetelte a békéscsabai Molnár Zoltánné, aki mosolyogva hozzátette, férje csak tejfölös uborkasalátával hajlandó megenni a csirkepörköltet.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke örömtelinek tartja a magyar élelmiszerek térhódítását. – A NAK működésének kezdete óta kiáll a magyar termelők, áruk védelméért – hangsúlyozta dr. Kulcsár László.

Lehet, hogy nem olyan szép, mint a génkezelt importgyümölcs, de az íze sokkal finomabb a hazai szamócának
Lehet, hogy nem olyan szép, mint a génkezelt importgyümölcs, de az íze sokkal finomabb a hazai szamócának

 

– Szervezetünk ösztönzi az agrárkormányzatot is a piacvédelmi intézkedések folyamatos meghozatalára. Amikor tavaly a dinnye- és a zöldségtermelésnél – például paprika – az értékesítésben súlyos zavarok keletkeztek, és csak a termelő ár, önköltség alatt lehetett a portékát eladni, soron kívüli intézkedést kért az országos szervezeten keresztül megyei elnökségünk. Ez is hozzájárult a szükséges intézkedések meghozatalához.

Az elnök kitért arra, idén is nagy figyelmet fordítanak a kertészeti ágazatra. Hozzátette, a magyar zöldségek, gyümölcsök biztonságosabbak, nyomon követhetőbb, átláthatóbb az eredetük. Lehet, hogy egy-egy külföldi áru mutatósabb, de megkóstolva rájön a vásárló, hogy a magyarnak sokkal jobb az íze. Amit pedig valaki saját maga termel meg, azt száz százalékosan ismeri, vagyis tudja, mit eszik. Az sem mellékes, hogy ez esik a legjobban, mert benne van az ember saját munkája, erőfeszítése.

– Békés megye országosan, sőt európai összevetésben is élen jár a kertészeti kultúráknál – ecsetelte dr. Kulcsár László. – A termékek iránti kereslet azért is fontos, mert a kertészeti ágazat kézimunka-igényes, így a foglalkoztatási helyzetet is javítja. Az pedig szintén örömteli, hogy egyre több megyénkbeli településen helyi őstermelőktől, mezőgazdasági vállalkozóktól vásárolják a zöldséget, gyümölcsöt a közétkeztetés számára.

Az újhagyma, a hónapos retek szerepel a gyermekek tízóraijában, uzsonnájában is. A friss zöldségek nyersen fogyasztása pedig azért is fontos, mert hőkezelés híján nem sérülnek a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok.

Forrás: beol.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...
Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban... A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a t...