Hatékony és megéri: komplett napraforgó technológia az IKR Agrártól

Saját napraforgó technológiát kínál az IKR Agrár Kft. azért, hogy a lehető legbiztosabb hozamot ötvözze a legjobb minőséggel, így minden gazda elégedett legyen az eredménnyel. A bábolnai központú cég három szakembere mutatta be azt, hogyan érdemes vetőmagot, növényvédelmet és tápanyagutánpótlást választani a lehető legnagyobb profit érdekében. Az IKR Agrár fejlesztési igazgatója, Péntek Csaba, a kereskedelmi igazgató, Dr. Márton Lénárd és a vetőmag kereskedelmi üzletág igazgatója, Lukács István, ismertette a részleteket a Napraforgó 360-ról.

Milyen a napraforgó tápanyagigénye, mire kell figyelni a műtrágyázásnál?

Péntek Csaba: A műtrágyázás helyett mi inkább a növénytáplálás kifejezést használjuk, mert a termesztett növény és az annak tápanyagot szolgáltató talaj sajátosságait is figyelembe vevő megoldásokat kínálunk. A napraforgónál főleg a fejlődési stádium elején lehet a megfelelő növénytáplálási termékekkel és technológiával olyan kedvező és költséghatékony tápanyagreakciót elérni, ami aztán később a betakarításkori mérlegelésnél is megmutatkozik. Ezért fontos, hogy minden esetben a korai szakaszban juttassuk ki a tápanyagokat, leginkább alaptrágyaként vagy a vetéssel egyidejűleg, teljes dózisban. A napraforgónál erre egy növényspecifikus starter műtrágya, a HeliaStart szerepel a kínálatunkban. Ez a 3 makro- 3 mezo- és 3 mikroelemet tartalmazó normál granulátumú (5-6 mm) műtrágya biztos indulást jelent a növények számára és enyhíti az évjárat esetleges kedvezőtlen hatásait.

Az IKR Agrár Kft. fejlesztési igazgatója, Péntek Csaba - Fotó: Magro.hu
A Napraforgó 360 technológia tápanyagutánpótlási részéről az IKR Agrár Kft. fejlesztési igazgatója, Péntek Csaba beszélt – Fotó: Magro.hu

A starterhasználat mellett a legerősebb érv a kockázatcsökkentés. Legyen az akár a szélsőséges időjárás, akár egy vagy több károsító, illetve kártevő, a növények fejlettebb állapotban találkoznak velük. A jól táplált növény pedig gyorsabban is regenerálódik. Azoknak, akik csak mikrogranulátumot tudnak vetéskor kijuttatni ajánlom figyelmébe az IKR Olajos Starter összetételt, mely szintén a napraforgó számára fontos tápelemeket tartalmazza, de 0,5-1,2 mm szemcsézetben.

Milyen további tápanyagutánpótlást érdemes alkalmazni?

A további időszakra a kénes nitrogén műtrágyaellátást ajánljuk, mert az olajszintézisben kiemelt jelentősége van a kénnek, és a nitrogén megfelelő beépüléséhez is szükséges. Ezt valamennyi, általunk ajánlott termék tartalmazza. A hagyományos megoldásokat kedvelő gazdáknak a DASA, vagyis az ammónium-szulfát-nitrát a javaslatunk, mert gyors tápanyagreakciót indukál. Azoknak pedig, akik nyitottak az újdonságokra, a klasszikusnál hatékonyabb, szabályozott hatású szilárd és folyékony nitrogén műtrágyáinkat ajánljuk. Ezek lényege, hogy a hatóanyagok a növény nitrogénigényéhez igazítva szabadulnak fel a fenológiának megfelelően, ami komoly megtakarítást jelent a termelőknek. A hagyományoshoz képest ugyanaz a nitrogénhatás 10-15 százalékkal kevesebb hatóanyag kijuttatásával érhető el, ez pedig a környezetterhelés vagy a nitrát direktívának történő megfelelés szempontjából is lényeges szempont.

A legfontosabb pedig az, hogy betakarításkor a termés mennyisége és a minősége is jobb lesz.

Milyen szerepet töltenek be a tápanyagutánpótlásban a lombtrágyák? 

Dr. Márton Lénárd: Fontos megjegyezni, hogy a tápelemek fő pótlása a talajon keresztül történik, a lombtrágyázás kiegészítő tápelemellátást biztosít. Mi a szintén az Agrofert csoporthoz tartozó, cseh Lovochemie cég lombtrágyáit kínáljuk, aminek kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk.

A Napraforgó 360 technológia termékei - Fotó: Magro.hu
A Napraforgó 360 technológia termékei – Fotó: Magro.hu

Kezdetben még csak mono lombtrágyákkal foglalkoztunk, ami később kiegészült több tápelemet tartalmazó komplex termékekkel is. A napraforgó főként bórt, ként és nitrogént igényel, amire az IKR Harmónia Olajos csomagban található termékpárunk (Borosan Forte és LOVOSUR) a legalkalmasabb. Ez 10 hektár kezelésére elegendő csomagokban elérhető. A lombtrágya termékek tesztelésében különböző kultúrák és technológiák vizsgálatával 3 éves adatsorral rendelkezünk. Ezek alapján elmondható, hogy a Harmónia Olajos csomag használata hozza a legjobb terméseredményeket a mennyiség és a minőség vonatkozásában is. Tapasztalataink szerint a lombtrágyáink összességében 3-5 százalékot tesznek hozzá a kezeletlen kontrollhoz képest. Az IKR Harmónia Olajos Prémium csomagunknak leginkább az olajtartalom-növelésnél van komoly jelentősége.

Mivel napraforgó feldolgozó is van az Agrofert cégcsoporton belül, amelynek az alapanyaggal történő ellátása az IKR Agrár Kft. első számú feladata, ezért is kiemelten fontos a minőségi háttér biztosítása a kihozatal szempontjából. A fajtaválasztástól kezdve a vetésen, a növénytápláláson és a növényvédelmen át egészen az olajgyártásig biztosítjuk a termelési folyamatot hazánkban. Mivel észak-nyugat Európában egyre nagyobb az igény a linolsavas olaj iránt, az Agrofert leányvállalata, az NT Kft. beruházásba kezdett a Kiskunfélegyházán található feldolgozójában, aminek következtében megduplázódik az éves kapacitás.

Amint elkészül, közel 500 ezer tonna napraforgómagot tudnak majd feldolgozni.

Dr. Márton Lénárd, az IKR Agrár Kft. kereskedelmi igazgatója - Fotó: Magro.hu
Dr. Márton Lénárd, az IKR Agrár Kft. kereskedelmi igazgatója ismerteti a Napraforgó 360 technológia részleteit – Fotó: Magro.hu

Milyen megoldásokat érdemes választani a napraforgó növényvédelmére? 

Dr. Márton Lénárd: A növényvédelem legfontosabb része a gyomirtás. Ugyan a herbicidtoleráns hibridek már nagyon jól támogatják a folyamatot, de mi úgy gondoljuk, hogy az alapgyomirtást ennek ellenére nem lehet mellőzni. A magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen mindenképpen indokolt védekezni a vetés után és kelés előtt is. A problémára a Syngenta-tól vásárolt Silba készítmény ad megoldást, amit erős egyszikű nyomás esetén Dual Gold kiegészítéssel érdemes alkalmazni. A megfelelő hatás kifejtéséhez fontos az aprómorzsás talajszerkezet, hogy a teljes felületet le tudjuk fedni, és két héten belül szükséges a 15-20 mm bemosó csapadék is.

Milyen napraforgó vetőmagot kínál az IKR Agrár Kft. a partnerei részére?

Lukács István: Kétféle vetőmagot választottunk ki a technológiához: az egyik az imazamox hatóanyagnak ellenálló SY Diamantis hibrid, ugyancsak a Syngenta-tól. Az elmúlt 3 évben az üzemi kísérleteinken sorra 4,3-4,8 t/ha között hozta a terméseredményeit. A hibrid előnye a Clearfield gyomirtástechnológiára való alkalmassága, amivel toleráns az imazamox típusú herbiciddel szemben. A technológia a csapadékviszonyoktól függetlenül, a gyomok fejlettségéhez igazodóan posztemergensen is hatékony az egyszikű, és a kétszikű gyomokkal szemben. Az SY Diamantis további előnye, hogy nagyfokú termésstabilitással bír, azaz nagy termőképességét a legkülönbözőbb termesztési feltételek között is képes hozni. Olajtartalma az elmúlt 4 vizsgálati évben 46,5 és 47,8 között változott, a legjobb értékei pedig 51- 52 százalék felettiek voltak.

Az ezidáig azonosított valamennyi peronoszpóra- és szádorrassz elleni rezisztenciával bír, és a többi gombabetegség ellen is az átlagosnál jobban védekezik.

Az IKR Agrár Kft. vetőmag kereskedelmi üzletág igazgatója, Lukács István - Fotó: Magro.hu
Az IKR Agrár Kft. vetőmag kereskedelmi üzletág igazgatója, Lukács István beszél a Napraforgó 360 technológiáról – Fotó: Magro.hu

A másik kiemelkedő termékünk a Corteva-tól vásárolt P64 LE136-os, az Express gyomirtású technológiára szelektált hagyományos, azaz linolsavas középkorai érésű hibrid. A termőképességben, ellenállóképességben a kategóriájában eddig verhetetlen P64LE25-köz képest a növénymagasságban és az olajtartalomban jelent előrelépést. A Pioneer széleskörű kísérleti hálózatában és az IKR Agrár Kft. saját kísérleteiben is kimagasló adaptációs képességet mutatott, bizonyítva a különböző termőhelyek viszonyaihoz való kiváló alkalmazkodását. A középmagas, félig lecsüngő tányérállással és kiváló szárszilárdsággal rendelkező hibrid rezisztens a peronoszpóra és a szádor eddig azonosított valamennyi rasszával szemben, ezért a Protector Peronoszpóra és a Protector Szádor minősítéssel is rendelkezik. A többi betegség közül főleg a Verticillium, a szklerotínia és a Phomopsis ellen mutat az átlagosnál nagyobb fokú védettséget.

Milyen termésátlagot és olajtartalmat hozott a P64LE136?

L. I.: 2018-ban a Pioneer 43 üzemi kísérletének átlagában hektáronként 4.090 tonna termést ért el. Ezzel megelőzte a legendásan jól termő P64 LE25-t 20 kilogrammal, miközben olajtartalma is jobb lett 0,2 százalékkal. Az IKR Agrár Kft. kísérleteiben 2019-ben szerepelt először, ahol is 7 kísérlet átlagában a P64LE25-tel azonos szinten termett: 3,951 t/ha-t ért el. Alsódobszán viszont az ő termése hozta a 2019-es rekordtermést 4,873 t/ha értékkel. Saját kísérleteinkben ugyancsak megmutatta a nagyfokú stabilitását, mert az Express-toleráns csoportban nála mutathattuk ki a termőhelyek közötti legkisebb termésingadozást. Az eddigi tapasztalatok alapján biztosan láthatjuk, hogy méltó társa lesz az eddigi napraforgókínálat egyik legnépszerűbb hibridjének, a P64LE25-nek.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...