Komplex beruházás kezdődött a Bock Borászat Kft. Baranya megyei telephelyén. A Villányban megvalósuló fejlesztés célja a szőlőborok minőségének javítása, a termékkínálat szélesítése, illetve új csúcsborok piacra vitele. A projektben a jövőben a bortermelési és -palackozási tevékenységhez feldolgozó eszközök beszerzésére, valamint 2 új termékvonal bevezetésére is sor kerül. A fejlesztés eredményeképp szőlőlégyártás, valamint innovatív technológia segítségével liofilizált – hidegen szárított – gyümölcstermékek előállítása válik lehetővé.
Két régi álmunk valósul meg az új üzem felépülésével és az új technológiák bevezetésével. A Bock borok iránti érdeklődés hazánkban és külföldön is növekszik, aminek a kielégítésére, illetve kínálatunk továbbfejlesztésére az eddigi kapacitásaink hosszabb távon már nem lennének elegendőek. Továbbá a hamarosan felépülő új üzemünkben szeretnénk tovább bővíteni az egészséges élelmiszerekre fókuszáló portfóliót a villányi szőlőlé és liofilizált – hidegen szárított – gyümölcstermékek gyártásával – mondta el Bock József ügyvezető a Bama.hu portálnak.
A teljes feldolgozóüzemet a föld alá viszik
A Bock Borászat folyamatosan fejlődött az elmúlt 25 évben. Bock József elmondta, hogy a fejlesztések első mérföldköve 1994-ben volt, amikor kinőtték a családi pincét, ezután 3 ütemben (1994–1996, 1998-1999, 2002-2003) valósult meg a jelenlegi pince megépítése. 2008–2012-ig újabb beruházásokat eszközöltek, mely során a bor feldolgozására és tárolására több „terempince”, egy feldolgozó, két pinceág (egy 30 és egy 100 méteres), valamint egy körpince is épült. A mostani beruházással egyrészt a kapacitásbeli problémák oldódnak meg, másrészt azzal, hogy a feldolgozóüzemet a föld alá helyezik, az időjárás viszontagságaitól teljes egészében védve, hatékonyabban tudnak majd termelni – írták.
Cikkajánló: Mennyire tuti üzlet a szőlőmag felhasználása?
A borkészítés és szőlőfeldolgozás alatt keletkező melléktermékekkel a vonatkozó jogszabályok értelmében a gazdáknak „csinálniuk kell valamit”. Egyre többen ismerik fel, hogy az egyes melléktermékek – például a szőlőmag – jelentős üzleti lehetőséget hordoznak. De valóban jó biznisz a szőlőmag?
Hazánkban a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény, és a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet ad útmutatást a gazdáknak. A VM rendelet szerint azok a gazdálkodók vagy szervezetek, amelyek 25 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állítanak elő bort, vagy dolgoznak fel szőlőt, a keletkezett melléktermék (szőlőtörköly vagy borseprő) teljes mennyiségét ki kell vonniuk. A melléktermék kivonásának lehetséges módja pedig a szőlőtörköly esetén a szőlőmag, illetve a szőlőmagolaj kinyerése.