Hatalmas fejlesztésbe kezdtek Villányban a Bock Borászatnál

Komplex beruházás kezdődött a Bock Borászat Kft. Baranya megyei telephelyén. A Villányban megvalósuló fejlesztés célja a szőlőborok minőségének javítása, a termékkínálat szélesítése, illetve új csúcsborok piacra vitele. A projektben a jövőben a bortermelési és -palackozási tevékenységhez feldolgozó eszközök beszerzésére, valamint 2 új termékvonal bevezetésére is sor kerül. A fejlesztés eredményeképp szőlőlégyártás, valamint innovatív technológia segítségével liofilizált – hidegen szárított – gyümölcstermékek előállítása válik lehetővé.

Két régi álmunk valósul meg az új üzem felépülésével és az új technológiák bevezetésével. A Bock borok iránti érdeklődés hazánkban és külföldön is növekszik, aminek a kielégítésére, illetve kínálatunk továbbfejlesztésére az eddigi kapacitásaink hosszabb távon már nem lennének elegendőek. Továbbá a hamarosan felépülő új üzemünkben szeretnénk tovább bővíteni az egészséges élelmiszerekre fókuszáló portfóliót a villányi szőlőlé és liofilizált – hidegen szárított – gyümölcstermékek gyártásával – mondta el Bock József ügyvezető a Bama.hu portálnak.

Ősz a Villányi borvidéken - fotó: MTI/Sóki Tamás
Ősz a Villányi borvidéken – fotó: MTI/Sóki Tamás

A teljes feldolgozóüzemet a föld alá viszik

A Bock Borászat folyamatosan fejlődött az elmúlt 25 évben. Bock József elmondta, hogy a fejlesztések első mérföldköve 1994-ben volt, amikor kinőtték a családi pincét, ezután 3 ütemben (1994–1996, 1998-1999, 2002-2003) valósult meg a jelenlegi pince megépítése. 2008–2012-ig újabb beruházásokat eszközöltek, mely során a bor feldolgozására és tárolására több „terempince”, egy feldolgozó, két pinceág (egy 30 és egy 100 méteres), valamint egy körpince is épült. A mostani beruházással egyrészt a kapacitásbeli problémák oldódnak meg, másrészt azzal, hogy a feldolgozóüzemet a föld alá helyezik, az időjárás viszontagságaitól teljes egészében védve, hatékonyabban tudnak majd termelni – írták.

Cikkajánló: Mennyire tuti üzlet a szőlőmag felhasználása?

A borkészítés és szőlőfeldolgozás alatt keletkező melléktermékekkel a vonatkozó jogszabályok értelmében a gazdáknak „csinálniuk kell valamit”. Egyre többen ismerik fel, hogy az egyes melléktermékek – például a szőlőmag – jelentős üzleti lehetőséget hordoznak. De valóban jó biznisz a szőlőmag?

Hazánkban a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény, és a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet ad útmutatást a gazdáknak. A VM rendelet szerint azok a gazdálkodók vagy szervezetek, amelyek 25 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állítanak elő bort, vagy dolgoznak fel szőlőt, a keletkezett melléktermék (szőlőtörköly vagy borseprő) teljes mennyiségét ki kell vonniuk. A melléktermék kivonásának lehetséges módja pedig a szőlőtörköly esetén a szőlőmag, illetve a szőlőmagolaj kinyerése.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
A magyarok kétharmadának több kedvenc bora van egy... A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borai, azok aránya viszont, akik mindig ugyanazoktól a termelőktől vásárolnak, ettől elmarad, csak 35,8 ...
Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...