Gluténmentes búza előállításán dolgoznak Hollandiában. A világ népességének egy-két százaléka gluténérzékeny, számukra hatalmas áttörést jelenthet, ha sikerül génszerkesztéssel előállítani. Ráadásul óriási üzletet is hozhat.
Az Agrárszektor anyagát szemléztük, amely szerint a gluténérzékenység a gluténre adott immunreakciót jelenti. A búzaszemek ugyanis glutént tartalmaznak, amely két fehérje, a glutenin és gliadin keveréke. A gluténérzékenyek számára az egyetlen megoldás a gluténmentes diéta, amely a búza, az árpa és a rozs teljes kiiktatását jelenti az étkezésükből. A búzát rendkívül nehéz mellőzni, mivel számos feldolgozott élelmiszerhez hozzáadják.
A gluténmentes termékek viszont nagyon sok adalékanyag hozzáadásával készülnek. Ezek sokszor kevésbé egészségesek, mint a glutént tartalmazó ételek, és a legtöbbször jóval drágábbak is.
Holland kutatások a gluténmentes búza elérésére
Viszont lehet, hogy hamarosan lesz erre is megoldás. Hollandiában ugyanis olyan génszerkesztési technikával kísérleteznek, amelyben az úgynevezett CRISPR / Cas-et – amely valójában egy immunrendszer – használnák fel a glutén gének eltávolítására. Így tudnának gluténmentes búzát létrehozni. A technológia lényege, hogy módosítanák a gliadin géneket, vagy teljes egészében eltávolítanák azokat a búzából. Gondot okozhat azonban, hogy a CRISPR génszerkesztés egyelőre ugyanolyan megosztó téma Európában, mint a génmódosítás (GMO), így a búza előállításában az Európai Uniós szabályozások még akadályt jelenthetnek – írják.