Hasznos tanácsok a napraforgó betakarításához

Elérkezett a napraforgó betakarításának ideje és ezzel együtt sokan bosszankodnak a magas aratási termésveszteség miatt. Pedig ha tudnák, hogy mire kell figyelni betakarítás közben, minimálisra csökkenthetnék a veszteségüket. Jöjjön néhány jó tanács a napraforgó helyes betakarításához.

A napraforgó betakarításánál a legfontosabb, hogy eltaláljuk az optimális időpontot, amikor a napraforgó már eléri a betakarításhoz szükséges, száraz állapotot. Az esetek java részében ezt a szárazsági fokot az időjárás nem tudja biztosítani (legalább is nem egyszerre a tábla egész területén), így vegyszeres állományszárítással indul el a betakarítás. Ezzel sokat teszünk a termésveszteség minimalizálásáért, ugyanis így egyszerre ’érik be’ az egész állomány és a betakarítógépnek is könnyebb dolga van, kevesebb lesz a szemveszteség.

Figyeljünk a madárkárra

Fontos, hogy a deszikkálást követően minél előbb vágjuk le a napraforgót. Ugyanis ha hosszú ideig még lábon marad az érett termény, a madarak akár a magvak 15-20 százalékát is elfogyaszthatják, így komoly termésveszteséggel kell számolni.

A madárkárok mellett a gombás betegségek is veszélyeztetik a lábon álló, érett termés. Egy esetleges esős időszakkal ugyanis könnyen elindulhat egy gombás fertőzéshullám, amely jelentős minőségvesztéssel jár a napraforgó esetében.

Milyen adapterrel érhetjük el a legkisebb termésveszteséget?

Hazánk napraforgó termelői több módszert is alkalmaznak a napraforgó betakarítására, de ezek közül nem mindegyik gazdaságos. Vannak, akik egyszerű gabona vágóasztalra szerelnek napraforgóadapter-toldatot, vagy éppen kukorica csőtörő adaptert alakítanak át úgy, hogy az alkalmas legyen a napraforgó vágására. Ezek azonban csak olyan megoldások, amelyek alacsony költségük miatt váltak híressé, elsősorban a kis területen gazdálkodók között. Hátrányuk, hogy vágási veszteséggel jár az aratás (4-6 százalék), így nem lehet gazdaságosan betakarítani a napraforgót.

A napraforgót a leginkább gazdaságosan napraforgó adapterrel lehet learatni (Fotó: prairiecalifornian.com)
A napraforgót a leginkább gazdaságosan napraforgó adapterrel lehet learatni (Fotó: prairiecalifornian.com)

 

Gazdaságosan, minimális veszteséggel kizárólag speciális, napraforgó betakarításra készült soros adapterrel lehet learatni a terményt.

A kombájnon is állítani kell

Mivel a megfelelően leszárított napraforgó könnyen csépelhető, a kombájn cséplőszerkezetét a lehető legkíméletesebbre kell állítani. Ezt általában a cséplőrések növelésével és a dob kerületi sebességének csökkentésével érhetjük el.

A tisztító szerkezeteknél be kell állítani a légmennyiséget is, valamint a szelelő fordulatszámát is csökkenteni kell. Erre azért van szükség, mert a könnyű napraforgó magvak könnyen kifújhatók a rostából.

Amennyiben többet szeretne tudni a gépek beállításáról, a kukorica betakarítása során, vagy a talaj-előkészítéshez és a vetéshez kapcsolódóan, vegyen részt szeptember 15-én délelőtt a Magro 2 órás élő videó-konferenciáján, az Agrár Akadémia Webkonferencián.

Az online eseményen szakemberek élőben is bemutatják a technikai tudnivalókat, mit hogyan állítson be és üzemeltessen, hogy hatékony legyen a munkavégzése a kombájnnal és a traktorokkal. Gyakorlatias és látványos bemutató, fotókkal és technikai részletekkel! Ráadásul hasznos és értékes ajándékok járnak minden résztvevőnek! A részvételért kattintson a jelentkezés gombra:

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
A napraforgó tizedét takarították be Komárom-Eszte... A Komárom-Esztergom megyében elvetett 11 ezer hektárnyi napraforgóból eddig csak 1300 hektárt takarítottak be, és a csapadékos idő a repce vetését is ...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...